Categories: Κοινωνία

ΕΝΔΙΣΥ: Άδικο το χαράτσι της φορολόγησης των αναδρομικών των συνταξιούχων

Για μια ακόμα φορά, το Οικονομικό Επιτελείο «επιτίθεται» με μένος σε βάρος των συνταξιούχων, φορολογώντας τα αναδρομικά τους και επιβάλλοντας να υποβάλλουν νέες, τροποποιητικές, φορολογικές δηλώσεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με κύριους εκφραστές τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, αδικεί κατάφορα τους χιλιάδες των Συνταξιούχων, που είχαν την «ατυχία», να λάβουν μετά από μήνες ή και χρόνια καθυστέρησης, αναδρομικά ποσά που τους ανήκουν.

Έτσι, ενεργοποιήθηκε η διαδικασία υποβολής τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων, χωρίς να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις – προτάσεις του Ενιαίου Δικτύου των Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), όπως είχαν αναδειχθεί επίσημα, (δείτε ΕΔΩ). Έγκαιρα, το ΕΝΔΙΣΥ είχε τονίσει ότι δεν έπρεπε να επιλεχθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, μέσω τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων και καλούσε την ΑΑΔΕ να πράξει το αυτονόητο: Να φορολογήσει τους συνταξιούχους αυτόματα, με βάση τα έτη που έπρεπε να είχαν καταβληθεί τα αναδρομικά, που χορηγήθηκαν με τόσο μεγάλη καθυστέρηση.

Συνταξιούχοι των οποίων η πράξη Συνταξιοδότησης ξεκινά από το έτος 2015 έως το 2021 και λάμβαναν τμηματικά αναδρομικά ποσά μέχρι το έτος 2021 χωρίς αυτά να διευκρινίζονται εάν είναι μέρος τακτικής σύνταξης ή αναδρομικά (Αναφορά αυτών στα Ετήσια Εκκαθαριστικά), καλούνται τώρα με την Φορολογική δήλωση του 2024 (οικονομικό έτος 2023) να καταθέσουν τροποποιητικές δηλώσεις.

Άρα, καλούνται οι συνταξιούχοι να πληρώσουν λογιστή, ενώ εάν δεν ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι 31.12.2024, τότε θα τους επιβληθεί και πρόστιμο 100 ευρώ! Χώρια το χαράτσι που θα κληθούν να καταβάλλουν, λόγω πρόσθετης φορολόγησης, για χρηματικά ποσά που έλαβαν με καθυστέρηση, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι. Άρα, διπλά χαμένοι.

Με αίσθημα ευθύνης, το ΕΝΔΙΣΥ ενημερώνει τα μέλη του, αλλά και το σύνολο των Συνταξιούχων της χώρας που έλαβαν αναδρομικά ποσά εντός του 2023, ότι θα υποστούν άδικη φορολόγηση, για ποσά αναδρομικών που έλαβαν τμηματικά, σε βάθος χρόνου, με υπαιτιότητα των αρμόδιων υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι:

  • Για όσους έλαβαν αναδρομικά που ανάγονται στα έτη 2015-2019, αυτά έχουν παραγραφή βάση των αποφάσεων 616-617-618 του ΣτΕ. Σε αυτή την περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν αίτηση διαγραφής στις ΔΟΥ που ανήκουν. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης πρέπει να γίνει ενδικοφανής προσφυγή στην Δ.Ε.Δ.

Το ΕΝΔΙΣΥ ζητάει το αυτονόητο και επαναλαμβάνει το ίδιο αίτημα, όπως είχε πράξει προ μηνών (δείτε ΕΔΩ), με τα αναδρομικά των συνταξιούχων – εργαζόμενων στην πρώην Ολυμπιακή: Τα ποσά που αναλογούν στους δικαιούχους πρέπει να επιμεριστούν τμηματικά, ανά έτος οφειλής έως το 2023. Να προκύψει ο όποιος πρόσθετος φόρος και να καταβληθεί σε σχέση με το κάθε έτος και όχι ως συνολικό ποσό, με βάση τη φορολογική κλίμακα που ισχύει για κάθε συνταξιούχο χωριστά, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημά του. Έτσι, θα είναι μικρότερη η επιβάρυνση για χιλιάδες δικαιούχους και ταυτόχρονα θα επιβληθεί η όποια φορολόγηση, με όρους δικαιοσύνης και όχι καταφανέστατης αδικίας.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Ιερή Πόλη Μεσολογγίου: Θεατρική παράσταση «Στους δύο τρίτος… χωρεί!» με τους Βασίλη Κούκουρα και τη Θεοδώρα Σιάρκου

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας φέρνει στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου την θεατρική παράσταση «Στους δύο τρίτος……

9 ώρες ago

Ξεκινά σήμερα το Φεστιβάλ Ρεματιάς “Νύχτες Αλληλεγγύης 2024” – Πρώτη εβδομάδα με El Systema και αφιερώματα σε Μίμη Πλέσσα και Θάνο Μικρούτσικο

Η τέχνη μας στηρίζει. Στηρίζουμε την τέχνη και τους ανθρώπους της Η μεγαλύτερη γιορτή της…

9 ώρες ago

Δημήτρης Οικονόμου*: Αυτονομία της πολιτικής, αυτονομία του κόμματος, δημοκρατική οργάνωση

(Σημεία της ομιλίας μου στη συνεδρίαση της Κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής) Συντρόφισσες και…

10 ώρες ago

Νίκος Φασφαλής: Δικαιώματα – Ισονομία -Διαφάνεια – Πίσω ολοταχώς!!!

Με ανακοίνωσή του ο αιρετός του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ), με την παράταξη…

18 ώρες ago

Ποιοι εκλέγονται στις εκλογές των δασκάλων και νηπιαγωγών για το νέο ΔΣ της ΔΟΕ – Συγκριτικά αποτελέσματα

Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, πρώτη δύναμη στις εκλογές που διεξήχθησαν μετά την 93η Γενική…

1 ημέρα ago

Σήφης Μπουζάκης*: Aπάντηση στους Γιώργο Γρόλλιο και Γιάννη Κάσκαρη για τον τρίτο τόμο της ιστορίας της ΔΟΕ

Το τετράτομο έργο για την πλούσια 100χρονη ιστορία της ΔΟΕ (1922-2022) κυκλοφόρησε πρόσφατα, μετά από…

1 ημέρα ago