Δημήτρης Οικονόμου*: Δύο ηχηρά μηνύματα

0

Η κάλπη των ευρωεκλογών έστειλε δυο ηχηρά μηνύματα.

  • Το πρώτο είναι η μεγάλη αποχή που έχει πολυδιάστατη ερμηνεία . Αποδοκιμασία, αδιαφορία, έλλειψη πειστικού διακυβεύματος, απουσία ελπίδας, ανάγκη για μια πιο αξιακή πολιτική, είναι κάποιες πιθανές εξηγήσεις.
  • Δεύτερον η αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής, όπως και το σημερινό σύστημα άσκησης της εξουσίας τόσο από κεντρώους όσο και από δεξιούς ψηφοφόρους. Αν μάλιστα η μείωση μετρηθεί όχι σε ποσοστά, αλλά σε ψήφους, η αποδοκιμασία έχει ουσιαστικό πολιτικό μήνυμα. Αυτό, εάν αφορούσε μόνο το σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη, θα μπορούσε να είναι και κίνητρο για συμμόρφωση. Θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη να εξελιχθεί σε εθνικό πρόβλημα.

Το ΠΑΣΟΚ είναι γεγονός ότι ανήκει στα λίγα κόμματα που αύξησαν τους ψηφοφόρους τους και ήρθε δεύτερο σε πολλές περιφέρειες. Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι δεν έπιασε τον στόχο του να περάσει στην δεύτερη θέση, στόχο αμιγώς πολιτικό, ώστε να υπάρξει αξιωματική αντιπολίτευση με εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Το ότι δεν τα καταφέραμε στις κάλπες για την ευρωβουλή δεν σημαίνει ότι η πολιτική αυτή αναγκαιότητα εξαφανίστηκε ή ικανοποιήθηκε με διαφορετικό τρόπο. Αντιθέτως, αυξάνεται η αναγκαιότητα ώστε να ανταποκριθούμε στην ευθύνη αυτή.

Είναι άρα μεγάλη η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ για απέναντι στους προοδευτικούς πολίτες να μην είναι απλώς κόμμα ανθεκτικό αλλά το κόμμα που μπορεί να γίνει ο πυρήνας της μεγάλης αλλαγής που χρειάζεται η χώρα. Μόνο που αυτή τη φορά, δεν θα επιτρέψουμε στους πρωταίτιους της σημερινής απειλής κατά των συμφερόντων της χώρας και της δημοκρατικής τάξης πορείας, να κρυφτούν πίσω από την πλάτη του ΠΑΣΟΚ ψηφοθηρώντας στυγνά. Θα σκεφτούμε, θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε πως μπορεί να υπάρξει ομαλή κυβερνητική εναλλαγή με συναίσθηση ότι η ανάγκη της μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο επείγουσα από όσο ίσως διαφαίνεται. Και με την λύση την οποία θα επεξεργαστούμε, θα παρουσιάσουμε και, τελικά, θα ζητήσουμε την έγκριση της από το πολιτικό σώμα στις εθνικές εκλογές, θα διασφαλίσουμε και την αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος των πολιτών για συμμετοχή στα κοινά, αλλά και την εξουδετέρωση δυνάμεων οι οποίες στέκονται απέναντι στην Δημοκρατία και τις εγγυήσεις της προς όλους μας.

* Ο Δημήτρης Οικονόμου είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και Αν. γραμματέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και στις εκλογές του 2019 & του 2023, ήταν υποψήφιος στην Α’ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Δείτε τα 12 προηγούμενα άρθρα του Δημήτρη Οικονόμου

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner