Ιταλία-Ευρωεκλογές 2024: Οι κάλπες άνοιξαν στις 15:00 τοπική ώρα

0

Από τις 3 το μεσημέρι ώρα Ιταλίας -4 ώρα Ελλάδος- άνοιξαν οι κάλπες για την εκλογή εβδομήντα έξι ευρωβουλευτών, όπως και την ανανέωση 3.698 δημοτικών συμβουλίων και του περιφερειακού συμβουλίου της περιοχής Πεδεμόντιο (Piemonte), βορειοδυτική Ιταλία, που έχει πρωτεύουσα το Τορίνο.

Η ψηφοφορία διεξάγεται σήμερα έως τις 11 το βράδυ και αύριο από τις 7 το πρωί έως τις 23:00 και η καταμέτρηση ξεκινά αύριο, αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών.

Δικαίωμα ψήφου στην Ιταλία για την ανανέωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν περισσότεροι από 51 εκατομμύρια Ιταλοί και Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν 76 από τους 720 ευρωβουλευτές Η υποχρέωση της εκλογικής σιωπής ισχύει από τα μεσάνυχτα.

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, πριν από πέντε χρόνια, η αποχή έφτασε στο 45,5%, ενώ το 2014 βρισκόταν στο 42,78%. Για αυτές τις εκλογές πολλοί δημοσκόποι εκτιμούν ότι η αποχή θα είναι μεγαλύτερη του  50%. Παρατηρούμε, δηλαδή, ότι και στην Ιταλία είναι υπαρκτό το οξύτατο πρόβλημα της συμμετοχικότητας στην εκλογική διαδικασία.

Να τονιστεί ότι φέτος είναι η πρώτη φορά που, στην Ιταλία, οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν για τις Ευρωεκλογές τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή.

Επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η ψηφοφορία έχει ήδη διεξαχθεί στην Ολλανδία και την Ιρλανδία και σήμερα ανοίγουν τα εκλογικά τμήματα και στην Τσεχία, τη Λετονία, τη Μάλτα και τη Σλοβακία και αύριο στις υπόλοιπες 20 από τις 27 χώρες της ΕΕ.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner