Πέθανε η ηθοποιός Δέσποινα Στυλιανοπούλου – Η επαρχιώτισσα οικιακή βοηθός του ελληνικού κινηματογράφου με τα έξυπνα γλωσσικά της λάθη

0

Πέθανε σε ηλικία των 91 ετών η γνωστή και αγαπημένη ηθοποιός Δέσποινα Στυλιανοπούλου. Η εκλιπούσα έπαιξε σε πάμπολλες ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.
Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τον τελευταίο καιρό. Τη θλιβερή είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή η ανιψιά της, Αννα Στυλιανοπούλου.
«Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε ότι έφυγε γαλήνια από τη ζωή η πολυαγαπημένη μας αδελφή, θεία και γιαγιά Δέσποινα Στυλιανοπούπου, περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της, που ήταν στο πλευρό της. Καλό ταξίδι αγαπημένη μας, θα μας λείψεις πολύ», έγραψε στο Instagram:

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Anna Stylianopoulou (@annastylianopoulou)


Πριν από λίγο καιρό η Δέσποινα Στυλιανοπούλου είχε απασχολήσει την επικαιρότητα με την «εξαφάνισή» της. Όλα άρχισαν στις αρχές Απριλίου όταν σταμάτησε να απαντά στα τηλεφωνήματα του Σπύρου Μπιμπίλα που ήταν κι ο τελευταίος που την επισκέφθηκε.
«Έχω ανησυχήσει πολύ για τη Δέσποινα, γιατί την τελευταία φορά που μιλήσαμε μου έλεγε πως έχει προβλήματα υγείας και ότι φοβάται πως δεν θα αντέξει», είχε σημειώσει σε δημοσιογράφο της εφημερίδας.
 Όπως έγινε γνωστό, βρισκόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μακριά από φίλους και γνωστούς. Η ίδια απέφευγε κάθε είδους επικοινωνία, γι’ αυτό άλλωστε είχε το κινητό της τηλέφωνο κλειστό.
«Η θεία μας δεν έχει εξαφανιστεί, απλά πέρασε και περνάει μια περιπέτεια δύσκολη με την υγεία της. Είχε μια απότομη πτώση τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες και λήφθηκε μια απόφαση από την οικογένειά της να μπει σε μια ιδιωτική κλινική αυξημένης φροντίδας για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της. Αν δεν την είχαμε μεταφέρει, μπορεί να είχαμε μια πολύ άσχημη εξέλιξη σήμερα», είχε ξεκαθαρίσει τότε η Άννα Στυλιανοπούλου.

Ποια ήταν η Δέσποινα Στυλιανοπούλου
Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου γεννήθηκε στη Μεσσήνη, Μεσσηνίας  και σπούδασε φωνητική στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη.
Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1959, εμφανίστηκε με το Πειραϊκό Θέατρο του Δημήτρη Ροντήρη στην τραγωδία «Ηλέκτρα». Συνέχισε να παίζει στο θέατρο, σε έργα πρόζας, αλλά και σε επιθεωρήσεις.
Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1961 στην πολεμική ταινία της Έλλης Νεζερίτη «Ο Ξένος της Νύχτας». Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε σε ένα μικρό ρόλο στην ταινία «Η Αλίκη στο Ναυτικό» του Αλέκου Σακελλάριου. Στη συνέχεια, καθιερώθηκε σε κωμικούς ρόλους και ιδιαίτερα στον τυποποιημένο ρόλο της επαρχιώτισσας οικιακής βοηθού που έκανε γλωσσικά λάθη. Επίσης έπαιζε τη λαϊκή κοπέλα σε μη πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Η πρώτη της μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο ήταν το 1967 στην ταινία «Αχ αυτή η γυναίκα μουδίπλα στους Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρη Παπαμιχαήλ.
Το 1967 θεωρήθηκε από πολλούς καλλιτεχνικούς κύκλους ως «έτος Στυλιανοπούλου» επειδή η ίδια είχε συμμετάσχει σε 12 διαφορετικές ταινίες μέσα στη ίδια χρονιά.
Για πολλά χρόνια υπήρξε θιασάρχης στο θέατρο Αυλαία του Πειραιά. Έχει εκδοθεί η αυτοβιογραφία της με τον τίτλο «Ηθοποιός αμέσου δράσεως» από τις εκδόσεις Τετράγωνο.
Επίσης, μεγάλη της επιτυχία ήταν και η ραδιοφωνική εκπομπή «Η Πυργοδέσποινα της κουζίνας» σε κείμενα Μίμη Τραϊφόρου που κράτησε δεκαπέντε χρόνια και χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή.

Η Φιλμογραφία της, σύμφωνα με την el.wikipedia.org

Έτος Τίτλος Ρόλος
1960 Ο ξένος της νύχτας γυναίκα
1961 Η Αλίκη στο ναυτικό φίλη Αλίκης
1962 Ταξίδι γειτόνισσα
Η μεγάλη θυσία Σταυρούλα
Κορόιδο γαμπρέ σέξι σύζυγος
Γαμπρός για κλάματα Μαρία
Μην ερωτεύεσαι το Σαββάτο Χαρίκλεια
1964 Τα δίδυμα Αννούλα
Αν έχεις τύχη υπάλληλος
Ο πολύτεκνος Αντιγόνη Κολοβού
Ανεμοστρόβιλος Καίτη Γιαννακά
Κόσμος και κοσμάκης Ασημίνα
Ένας μεγάλος έρωτας οικιακή βοηθός
1965 Το βλακόμουτρο Ανδριάνα
Το φυλαχτό της μάνας Αλίκη
1966 Λουίζα Κατερίνα
Αρτίστα  Σταυρούλα
Ο εξυπνάκιας  Φανή
Εισπράκτωρ 007 Βαγγελιώ
Προξενήτρα πράκτωρ 017 Ελένη
1967 Η γόησσα Άννα
Η παιχνιδιάρα Ευδοξία
Η χαρτορίχτρα  Φρόσω
Ο γεροντοκόρος  Δέσποινα
Ουδείς αναμάρτητος  
Το πιο λαμπρό αστέρι   
Αχ! Αυτή η γυναίκα μου  χήρα Μιλτιάδη
Πατέρα κάτσε φρόνiμα  Δήμητρα
Το χρήμα ήταν βρώμικο σύζυγος Γιάννη
Σαπίλα και αριστοκρατία  Ντέπυ
Δημήτρη μου Δημήτρη μου οικιακή βοηθός
Ο γαμπρός μου ο προικοθήρας  Ουρανία Χρυσού
1968 Η θυρωρίνα Ζοζεφίνα
Η αγάπη μας  Χριστίνα
Ο πεθερόπληκτος Σουλτάνα
Ο γίγας της Κυψέλης Ζαμπέτα
Ο τρελός τα ‘χει 400 Ασημίνα
Το κορίτσι του λούνα παρκ  Σοφία
Καπετάν φάντης μπαστούνι καμπαρετζού
1969 Ο μπλοφατζής  Κλειώ
Ο τζαναμπέτης  Λόλα Ντούκουνα
Ξύπνα καημένε Περικλή  θεία Ασπασίας
Τρεις τρελοί για δέσιμο Ευανθία
Ένας μάγκας στα σαλόνια Κατερίνα Μαριόλη
Η αρχόντισσα της κουζίνας  Ασημίνα
Το αφεντικό μου ήταν κορόιδο Μελπομένη
1970 Φουκαράδες και λεφτάδες Μαρία
Ο νάνος και οι επτά Χιονάτες Ζωή
Η ταξιτζού Δέσποινα
1971 Η εφοπλιστίνα 
Ένα αγόρι αλλιώτικο από τ’ άλλα Μαρίνα
Απ’ τα αλώνια στα σαλόνια  Μαγδάλω
1972 Η προεδρίνα  Δέσποινα
Δουλικό αμέσου δράσεως 
1979 Μονά ζυγά δικά μου
1983 Πέστα βρομόστομε Στάσα
1989 Μια σταρ στη γειτονιά μας Δέσποινα

 

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner