Categories: Πολιτική

Πλήρης οδηγός Ευρωεκλογών 2024: Ποιοι, πότε, πώς και πού ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές – Τα κόμματα, οι έδρες και οι σταυροί

Δύο μόλις 24ωρα απομένουν για να ανοίξουν οι κάλπες της Κυριακής που θα αναδείξουν τους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Εκλογές που πραγματοποιούνται στα 27 κράτη – μέλη και συμμετέχουν περίπου 370 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες για να εκλέξουν τους 720 βουλευτές της 10ης νομοθετικής περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα
Χθες Πέμπτη (6/6) στις 11:00 παρουσία της πολιτικής ηγεσίας και των εκπροσώπων της SingularLogic, πραγματοποιθήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών η τελική γενική δοκιμή των συστημάτων για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Παράλληλα, από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενόψει των Ευρωεκλογών, τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους.

Μια εκλογική περιφέρεια – Έως 4 σταυροί
Η ελληνική επικράτεια αποτελεί μια ενιαία εκλογική περιφέρεια για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό τα 31 κόμματα που έλαβαν το πράσινο φως για τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία προτείνουν ενιαία ψηφοδέλτια για όλη τη χώρα. Συνολικά 1.168 υποψήφιοι διεκδικούν μια από τις 21 έδρες που δικαιούται η Ελλάδα. 

Οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν έως τέσσερις υποψηφίους με σταυρό προτίμησης. Εάν υπάρξουν περισσότεροι σταυροί το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται, αλλά προσμετράται μόνον υπέρ του κόμματος που επέλεξε ο ψηφοφόρος.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών γύρω στις 21.00 το βράδυ της Κυριακής θα υπάρξει μια πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα και τα κόμματα που ξεπερνούν το όριο του 3%. Αργότερα το βράδυ, γύρω στις 23.00 θα υπάρξει καθαρή εικόνα για το 100% της επικράτειας και γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα για τους ευρωβουλευτές που εκλέγονται
Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν πάνω από το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να μπουν στην διαδικασία, χωρίς να θεωρείται δεδομένο ότι εκλέγουν ευρωβουλευτή με αυτό το ποσοστό, δεδομένου ότι οι αναλυτές επισημαίνουν ότι για την κατοχύρωση μιας έδρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτείται ποσοστό που κυμαίνεται στο 3,3 – 4,6%.

Ξεπέρασαν τις 175.000 οι φάκελοι της επιστολικής ψήφου
Για πρώτη φορά η εκλογική διαδικασία διεξάγεται τόσο στα εκλογικά τμήματα όσο και μέσω της επιστολικής ψήφου.

Πάνω από 175.000 φάκελοι επιστολικής ψήφου έχουν φτάσει, μέσω ταχυδρομείου, στο κέντρο διαλογής, στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου, εκ των οποίων πάνω από 39.300 προέρχονται από εκλογείς του εξωτερικού, με τον τελικό αριθμό να εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 180.000-185.000.
Για να καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να έχουν φτάσει στον χώρο συλλογής έως και αύριο Σάββατο 8 Ιουνίου στις 5 το απόγευμα. Εάν ο φάκελος με το ψηφοδέλτιο δεν φτάσει έγκαιρα στον χώρο συλλογής των επιστολικών ψήφων, επιστρέφεται στον αποστολέα χωρίς να ανοιχτεί. Σε αυτή την περίπτωση ο ψηφοφόρος θα μπορεί να ψηφίσει στο εκλογικό τμήμα που θα του υποδειχθεί στο μήνυμα που θα λάβει το Σάββατο το απόγευμα. 
Χωρίς καταβολή κομίστρου θα γίνεται η διέλευση από όλους τους σταθμούς διοδίων της χώρας, για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους εφόρους δικαστικών αντιπροσώπων που θα μεταβούν για την εκτέλεση των καθηκόντων τους με τη χρήση επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης και δικύκλων οχημάτων, ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024, έπειτα από εντολή που δόθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Ειδικότερα, η δωρεάν διέλευση θα ισχύει από την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024 ώρα 00:01 έως και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024, στις 22:00.

Πώς ψηφίζουμε
Στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι στο σύνολο 9.796.330 εκλογείς εκ των οποίων 4.755.686 άνδρες και 5.040.644 γυναίκες. Από αυτούς, οι 166.679 είναι ετεροδημότες, 202.515 έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα της επιστολικής ενώ 13.023 προέρχονται από άλλες χώρες της ΕΕ.

Σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023, δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές έχουν αποκτήσει 111.825 νέοι ψηφοφόροι, εκ των οποίων 54.306 είναι γυναίκες και 57.519 άνδρες.
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7.00 το πρωί και θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 19.00. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους τη χρονιά των εκλογών.
Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μαζί τους είτε την αστυνομική τους ταυτότητα, είτε το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.
Η πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις» (https://mpp.ypes.gov.gr)  όπου μπορεί ο πολίτης να βρει εύκολα σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζει
Οι ψηφοφόροι με αναπηρία εάν δεν έχουν κάνει χρήση της επιστολικής ψήφου, ψηφίζουν αυτοπροσώπως με κατ’  απόλυτη προτεραιότητα. Στο παραβάν επιτρέπεται συνοδός εκλογέα, κατόπιν εκτίμησης του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής του εκλογικού τμήματος, με ευθύνη και παρουσία του. Επίσης, επιτρέπεται συνοδός – σκύλος

Τα ελληνικά κόμματα που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές
Αναλυτικά τα κόμματα που ενέκρινε το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές:

  1. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  2. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
  3. ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής
  4. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
  5. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
  6. ΝΙΚΗ
  7. ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
  8. ΜέΡΑ 25
  9. ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ- ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
  10. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ανατρεπτική Συνεργασία
  11. ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΛΑΟΣ
  12. ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο
  13. ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Μ-Λ ΚΚΕ)
  14. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
  15. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
  16. Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ
  17. ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ
  18. ΚΕΚΑ-ΑΚΚΕΛ ΜΑΖΙ για μια Ελεύθερη Ελλάδα
  19. ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ Πρόδρομος Εμφιετζόγλου
  20. ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (ΕΠΑΜ)
  21. Κίνημα 21
  22. ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
  23. Ομογενειακό Δίκτυο Ελλήνων Ευρώπης (ΟΔΕΕ)
  24. Νέα Αριστερά
  25. ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ
  26. ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
  27. ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
  28. Ελλήνων Συνέλευσις
  29. Πράσινο κίνημα
  30. Δημιουργία
  31. ΚΟΣΜΟΣ

Ως απαραίτητη προϋπόθεση για μπει ένα κόμμα στον μηχανισμό κατανομής των 21 εδρών είναι να πιάσει ποσοστό τουλάχιστον 3%.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Κώστας Λύρος: Θλιβερή Πανελλαδική πρωτιά η ακύρωση του προϋπολογισμού του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Ο πρώην Δήμαρχος της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργική Ανατροπή» -…

10 ώρες ago

«Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας» – Κώστας Βαφειάδης: Προβλήματα ασφαλείας στο θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη»

Η δημοτική παράταξη «Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας» με επικεφαλής τον Κώστα Βαφειάδη, με ανακοίνωσή της, επισημαίνει…

13 ώρες ago

Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου: Πρόγραμμα Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2024 Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου

Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου ανακοινώνει με χαρά το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το…

14 ώρες ago

Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης: Βραδιές θερινού σινεμά για μικρούς και  μεγάλους στο προαύλιο του 1ου Λυκείου Πεύκης!

Το προαύλιο του 1ου Γενικού Λυκείου Πεύκης (Λεωφόρος Ειρήνης 34) αυτόν τον μήνα γίνεται ο…

15 ώρες ago

Χαλάνδρι: Προετοιμασία και ενημέρωση ενόψει σεισμικού κινδύνου

Το πρώτο βήμα σε μια σειρά κινήσεων που θα ακολουθήσουν απο την Πολιτική Προστασία του…

16 ώρες ago