Categories: Διεθνή

Le Monde: Η ακροδεξιά στη Γαλλία θα φτάσει το 40% στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Η ακροδεξιά στη Γαλλία, στις ευρωεκλογές θα λάβει περίπου το 40% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση.
αφέστατο είναι, ενόψει των ευρωεκλογών της ερχόμενης Κυριακής, το προβάδισμα της Ακροδεξιάς στη Γαλλία, η οποία συνολικά θα κινηθεί περί το 40% , με το κόμμα «Εθνική Συσπείρωση» (Rassemblement Νational) της Μαρίν Λεπέν στο οποίο ηγείται ο Ζορντάν Μπαρντελά να λαμβάνει περίπου το 33% των ψήφων, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του γαλλικού Ινστιτούτου Ipsos που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Le Monde.
Αμφίρροπη είναι η μάχη για την δεύτερη θέση με το κόμμα «Αναγέννηση» (Renaissance) της παράταξης Μακρόν να κινείται περί το 16% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (européen) να κινείται περί το 14,5%, σύμφωνα με το γαλλικό δημοσίευμα.
Ακολουθούν το αριστερό κόμμα της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (« La France insoumise – Union populaire») του Ζαν-Λικ Μελανσόν (JeanLuc Mélenchon), το οποίο κινείται περί τό 8%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι (« La droite pour faire entendre la voix de la France en Europe ») που κινούνται περί το 7%, οι Οικολόγοι (Les Écologistes), που κινούνται περί το 6%, το ακροδεξιό κόμμα (Reconquête) του Ερίκ Ζεμούρ, που κινείται περί το 5%, και το Κομμουνιστικό Κόμμα (Parti communisteFrançais), που κινείται περί το 2%.

Πρωτιά στην αποχή δίνει η δημοσκόπηση των ευρωεκλογών και στη Γαλλία
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η αποχή θα υπερβεί το 50%, ενώ σε ό,τι αφορά τις νεότερες γενιές, δηλαδή τους κάτω των 34 ετών, εκτιμάται ότι θα ψηφίσει ο ένας στους τρεις.

Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων η «Εθνική Συσπείρωση» της Λεπέν προβλέπεται να είναι το κορυφαίο εθνικό κόμμα στην ακροδεξιά ευρωομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (Identity and Democracy – ID), που απέπεμψε προ ημερών από τις τάξεις της την AfD της Γερμανίας, ενώ οι «Αδελφοί της Ιταλίας» (Fratelli d’Italia) της Τζόρτζια Μελόνι (Georgia Meloni) δεν αποκλείεται να αναδειχθούν το μεγαλύτερο εθνικό κόμμα στην ευρωομάδα «Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές» (European Conservatives and Reformists – ECR).
Το όριο για να εκλέξει ένα κόμμα ευρωβουλευτή στη Γαλλία βρίσκεται στο 5%, ενώ τα κόμματα που λαμβάνουν κάτω από το 3% χάνουν το δικαίωμα αποζημίωσης για την κάλυψη των προεκλογικών τους δαπανών.

81 ευρωβουλευτές εκλέγει η Γαλλία
Στη Γαλλία, αναλογούν 81 ευρωβουλευτές, η δεύτερη μεγαλύτερη εκπροσώπηση από κράτος μέλος, μετά την Γερμανία, η οποία εκλέγει 96.

Συνολικά 720 ευρωβουλευτές θα εκλεγούν τον Ιούνιο του 2024, 15 περισσότεροι σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές. Κατά γενικό κανόνα, ο αριθμός των ευρωβουλευτών αποφασίζεται πριν από κάθε εκλογική διαδικασία. Το σύνολο δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 750 συν τον πρόεδρο.
Ο αριθμός των ευρωβουλευτών που εκλέγονται από κάθε χώρα της ΕΕ συμφωνείται πριν από κάθε εκλογική διαδικασία και βασίζεται στην αρχή της φθίνουσας αναλογικότητας, που σημαίνει ότι κάθε ευρωβουλευτής από μια μεγαλύτερη χώρα αντιπροσωπεύει περισσότερους ανθρώπους από έναν ευρωβουλευτή από μια μικρότερη χώρα. Ο ελάχιστος αριθμός ευρωβουλευτών από οποιαδήποτε χώρα είναι έξι και ο μέγιστος αριθμός είναι 96.

  • Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο της δημοσιογραφου Julie Carriat της γαλλικής εφημερίδας Le Monde με τίτλο «Elections européennes : Jordan Bardella conforte sa première place en intentions de vote, Valérie Hayer et Raphaël Glucksmann au coude-à-coude», και υπότιτλο «Le RN poursuit sa progression avec 33 % d’intentions de vote, Renaissance recule à 16 % et la liste de PS-Place publique se stabilise à 14,5 % selon la cinquième vague de l’enquête réalisée par l’institut Ipsos, en partenariat avec le Centre de recherches politiques de Sciences Po, l’Institut Montaigne, la Fondation Jean Jaurès et « Le Monde». » στα γαλλικά, πατώντας ΕΔΩ
Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Κώστας Λύρος: Θλιβερή Πανελλαδική πρωτιά η ακύρωση του προϋπολογισμού του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Ο πρώην Δήμαρχος της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργική Ανατροπή» -…

8 ώρες ago

«Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας» – Κώστας Βαφειάδης: Προβλήματα ασφαλείας στο θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη»

Η δημοτική παράταξη «Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας» με επικεφαλής τον Κώστα Βαφειάδη, με ανακοίνωσή της, επισημαίνει…

11 ώρες ago

Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου: Πρόγραμμα Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2024 Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου

Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου ανακοινώνει με χαρά το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το…

12 ώρες ago

Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης: Βραδιές θερινού σινεμά για μικρούς και  μεγάλους στο προαύλιο του 1ου Λυκείου Πεύκης!

Το προαύλιο του 1ου Γενικού Λυκείου Πεύκης (Λεωφόρος Ειρήνης 34) αυτόν τον μήνα γίνεται ο…

13 ώρες ago

Χαλάνδρι: Προετοιμασία και ενημέρωση ενόψει σεισμικού κινδύνου

Το πρώτο βήμα σε μια σειρά κινήσεων που θα ακολουθήσουν απο την Πολιτική Προστασία του…

15 ώρες ago