Categories: Αθλητισμός

Τί αλλάζει σε Champions, Europa και Conference League – Οι συμμετοχές, το σύστημα διεξαγωγής οι ωφέλειες [Αναλυτικά η διαδικασία – Ηχητικό]

Η φετινή χρονιά στα Κύπελλα Ευρώπης αποτέλεσε και την τελευταία φορά που εμφανίστηκαν οι όμιλοι σε Champions League, Europa League και Conference League. Οι τρεις διοργανώσεις της UEFA αλλάζουν από την ερχόμενη σεζόν – μετά την ολοκλήρωση των προκριματικών που θα διατηρήσουν το τωρινό τους φορμάτ.
Η μεγάλη, συνταρακτική, μεταβολή είναι ότι δεν θα υπάρχουν πλέον όμιλοι, αλλά μία μεγάλη λίγκα 36 ομάδων σε μία κατάταξη. Γνωστό ως «ελβετικό μοντέλο». Το παλιό φορμάτ, ως και φέτος δηλαδή, έφερε 32 ομάδες χωρισμένες σε 8 ομίλους των τεσσάρων ομάδων που έπαιζαν μεταξύ τους… μέσα – έξω. Τώρα θα υπάρξει πάλι κλήρωση στην αρχή της σεζόν, όμως μόνο για να προκύψουν οι αναμετρήσεις: κάθε ομάδα θα δίνει οκτώ αγώνες, τέσσερις εντός και τέσσερις εκτός έδρας. Και όχι με τους ίδιους αντιπάλους!

Ο νέος τρόπος της κλήρωσης
36 ομάδες λοιπόν σε μία ενιαία βαθμολογία. Βέβαια, για τις ανάγκες της κλήρωσης, οι ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ των 9 ομάδων. Σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι φέτος, στο γκρουπ των δυνατών δεν θα είναι οι πρωταθλήτριες των κορυφαίων πρωταθλημάτων μαζί με τους κατόχους των Champions League και Europa League. Η κατάταξη θα αρχίζει μεν από την κάτοχο του Champions League, αλλά θα συνεχίζεται βάσει της βαθμολογίας της UEFA. Για παράδειγμα, αν εφαρμοζόταν από φέτος το νέο σύστημα, τότε το γκρουπ των δυνατών θα είχε επικεφαλής τη Μάντσεστερ Σίτι και θα συνέχιζε με τις Μπάγερν Μονάχου, Ρεάλ Μαδρίτης, Λίβερπουλ, Παρί Σεν-Ζερμέν, Ιντερ, Τσέλσι, Λιψία και Μάντσεστερ Γ. (αν βέβαια όλες αυτές είχαν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση).
Κάθε ομάδα θα κληρωθεί να παίξει με δύο αντιπάλους από κάθε γκρουπ δυναμικότητας -έναν εντός και έναν εκτός έδρας. Οπότε, σε αντίθεση με το προηγούμενο φορμάτ, θα έχει τέσσερις αγώνες εντός και τέσσερις εκτός έδρας, οι αναμετρήσεις με κάθε αντίπαλο θα είναι μονές και θα υπάρξουν ζευγαρώματα των «δυνατών» μεταξύ τους.
Ο γενικός κανόνας είναι ότι δεν θα υπάρχουν αναμετρήσεις μεταξύ ομάδων από την ίδια χώρα. Όμως, αν μία λίγκα εκπροσωπείται από 4 ή περισσότερους συλλόγους στο Τσάμπιονς Λιγκ, κατ’ εξαίρεση -και για την αποφυγή αδιεξόδων στην κλήρωση- ίσως προκύψει αναμέτρηση ομάδων από την ίδια χώρα.

Αύξηση αγώνων και βαθμολογία
Με το νέο σύστημα, η διοργάνωση περνάει από τους 125 αγώνες σε μία σεζόν στους 189. Θα υπάρχουν 144 αγώνες στην κύρια φάση, που υπολογίζεται να ολοκληρώνεται στα τέλη Ιανουαρίου -και όχι Δεκέμβριο, όπως συμβαίνει μέχρι και φέτος.

Τα αποτελέσματα των αγώνων της κυρίας φάσης υπολογίζονται λοιπόν στην κοινή βαθμολογία των 36 ομάδων. Οι πρώτες οκτώ της τελικής κατάταξης προκρίνονται απευθείας στη φάση των 16. Οι υπόλοιπες οκτώ θα προκύψουν από τα play offs, στα οποία θα πάρουν μέρος οι 16 ομάδες που τερμάτισαν από την 9η έως την 24η θέση. Τα ζευγάρια θα βγουν με κλήρωση (με γκρουπ ισχυρών και αδυνάμων), όπου σημασία έχει η σειρά με την οποία τερμάτισαν στην κύρια φάση και όχι η βαθμολογία τους στην UEFA.
Όσες ομάδες τερματίζουν από την 25η έως την 36η θέση στη γενική κατάταξη, θα αποκλείονται από την Ευρώπη– δεν υπάρχει πλέον μετάβαση στο Europa League. Αυτό μάλιστα είναι γενικός κανόνας. Μετά την ολοκλήρωση των προκριματικών, δεν υπάρχει πια σε καμία φάση το «μαξιλαράκι» της μεταφοράς στην επόμενη τη τάξει διοργάνωση, που ισχύει τώρα.
Από εκεί και πέρα, η διοργάνωση θα συνεχίζεται με το κλασικό στιλ των νοκ άουτ αναμετρήσεων μέσα-έξω: στα νοκ-άουτ, στη φάση των 16, στα προημιτελικά, ημιτελικά και τον τελικό.

Γιατί ωφελούνται οι ομάδες Ελλάδας και Κύπρου από το νέο φορμάτ;
Συνολικά στην πρώην φάση ομίλων θα μετέχουν 108 ομάδες και στις τρεις διοργανώσεις, μια γενναία αύξηση που μοιραία αυξάνει και τις πιθανότητες πρόκρισης ελληνικών και κυπριακών ομάδων.
Επίσης, όσοι αποκλείονται από το φθινόπωρο και μετά (αρχικά όσοι θα βρεθούν από την 25η θέση και κάτω της κάθε διοργάνωσης και ακολούθως όσοι χάνουν στα νοκ άουτ), θα πηγαίνουν σπίτι τους και αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή και εξαιρετικής σημασία για το ελληνικό και το κυπριακό ποδόσφαιρο, οι ομάδες των οποίων αναμένεται ως επί το πλείστον να συμμετέχουν στις διοργανώσεις του Europa και του Conference League. Δεν θα υπάρχει πλέον η αλλοίωση που παρατηρούνταν ως σήμερα στις διοργανώσεις, με τις ομάδες που αποκλείονται από το Champions League να μεταφέρονται στο Europa και από αυτό στο Confernence. Αυτά θα συμβαίνουν μόνο στους προκριματικούς του καλοκαιριού.
Όποιοι ξεκινούν τον Σεπτέμβρη στην φάση των 36, θα ξέρουν πλέον ότι αυτοί είναι οι ανταγωνιστές τους για την κατάκτηση του τροπαίου και δεν πρόκειται να τους έρθουν άλλοι στην πορεία της διοργάνωσης. Γεγονός που δίνει ευκαιρία σε ελληνικές και κυπριακές ομάδες να θέσουν υψηλούς στόχους, ειδικά αν μετέχουν στο Conference ή ακόμα και στο Europa League, αφού θα γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να τους προκύψουν στην πορεία άλλες δύσκολες ομάδες πέραν αυτών που ήδη θα υπάρχουν.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με το νέο φορμάτ αυξάζονται οι πιθανότητες συμμετοχής των πρωταθλητών Ελλάδας και Κύπρου ακόμα και στο ενιαίο πρωτάθλημα των 36 του Champions League, αφού δίνεται μία επιπλέον θέση στο μονοπάτι των πρωταθλητών (πέντε θέσεις από τέσσερις που υπήρχαν ως τώρα μετά από τέσσερις προκριματικούς γύρους) ενώ πιθανότατα, ανάλογα με τον συλλογικό του συντελεστή, οι ελληνικές και κυπριακές ομάδες πιθανά θα κερδίζουν κάποιον ή κάποιους αρχικούς προκριματικούς γύρους.

Μα… γιατί τόσες αλλαγές;
Γιατί κρίθηκε απαραίτητη η αλλαγή αυτή; Ο βασικότερος λόγος είναι οικονομικός. Περισσότερα παιχνίδια, άρα περισσότερες μεταδόσεις, άρα περισσότερα χρήματα στα τηλεοπτικά δικαιώματα. Επιπλέον προκύπτουν από τον Σεπτέμβριο περισσότερα παιχνίδια ανάμεσα σε μεγάλα ονόματα και δεν χρειάζεται κανείς να περιμένει τα νοκ άουτ.

Συν ότι, αέναος στόχος της UEFA ήταν να αποφευχθεί το φαινόμενο των τελευταίων αδιάφορων αγωνιστικών στους περισσότερους ομίλους -όπου οι ομάδες βγάζουν τα κομπιουτεράκια και υπολογίζουν τι αποτελέσματα τις βολεύουν βάσει goal average (διαφορά τερμάτων δηλαδή).
Επιπροσθέτως, το νέο σύστημα διεξαγωγής είναι ο τρόπος που βρήκε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία για να «απαντήσει» στα σχέδια για τη ευρωπαϊκή Σουπερλίγκα. Μπορεί αυτά να έχουν πάει περίπατο μετά τη διάλυση του «μετώπου» των ισχυρών της Ευρώπης, όμως η ανάγκη αλλαγής παρέμεινε. Το… τυράκι για τους συλλόγους είναι ότι μέχρι φέτος, από τις 32 ομάδες περνούσε στην επόμενη φάση το 50%, δηλαδή οι 16. Τώρα θα προκρίνονται (απευθείας στους 16 ή στα νοκ άουτ) ουσιαστικά οι 2 στις 3. Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα να παρατηρηθεί αύξηση του αριθμού τερμάτων, στην προσπάθεια των ομάδων να πάρουν καλύτερη κατάταξη σε περίπτωση τελικών ισοβαθμιών.

Οι αλλαγές σε Europa και Conference League
Το Europa League και το Conference League θα αποκτήσουν επίσης το ίδιο φορμάτ της ενιαίας κατάταξης. Το Europa θα αντικαταστήσει τη φάση των ομίλων με τη κύρια φάση της λίγκας όπου κάθε ομάδα θα παίζει οκτώ αγώνες, ενώ στο Conference Λιγκ θα παίζει έξι αγώνες έκαστη. Αμφότερες οι διοργανώσεις θα ξεκινούν με 36 ομάδες.

Ο συνολικός αριθμός των ομάδων που θα παίξουν στην κύρια φάση των τριών ευρωπαϊκών διοργανώσεων το 2024-25 αυξάνεται λοιπόν από 96 σε 108. Θα βρίσκονται άραγε ελληνικές ομάδες στο «πακέτο» αυτό; Ως γνωστόν, για τη σεζόν που έρχεται, η Ελλάδα βρίσκεται στην 20ή θέση της κατάταξης της UEFA. Βγαίνει η πρωταθλήτρια στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, η κυπελλούχος στον 1ο προκριματικό του Europa και οι ομάδες που τερμάτισαν 2η και 3η στο πρωτάθλημα πάνε στον 2ο προκριματικό του Conference. Αν δεν αποδώσουν με σοβαρότητα, όπως στα φετινά προκριματικά, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρακολουθήσουν από μακριά την πρώτη σεζόν της αλλαγής…

Πώς… μοιράζονται τα 36 εισιτήρια
Με δεδομένο ότι αυξάνεται ο αριθμός των ομάδων από 32 σε 36 δημιουργούνται άλλες τέσσερις θέσεις για την τελική φάση στο Champions League.

Με ποιον τρόπο θα δοθούν αυτά τα τέσσερα εισιτήρια; Το ένα πηγαίνει στη χώρα που βρίσκεται στην πέμπτη θέση στην κατάταξη της UEFA, άλλο ένα πηγαίνει στα προκριματικά και μένουν δύο ελεύθερα. Η νέα μορφή, σύμφωνα με την UEFA «θα πρέπει να παρέχει μεγαλύτερη αθλητική ισότητα για όλους τους συλλόγους, μεγαλύτερη ποικιλία αντιπάλων και υψηλότερο επίπεδο αθλητικού ενδιαφέροντος μέχρι την τελευταία μέρα».
Πώς θα μοιράζονται οι 36 θέσεις από την επόμενη σεζόν;

  • 1 στον νικητή του Champions League 2023-2024
  • 1 στον νικητή του Europa League 2023-2024
  • 10 στους πρωταθλητές των πρωταθλημάτων από θέση 1 έως 10 στην κατάταξη της UEFA
  • 6 στους δεύτερους των πρωταθλημάτων από θέση 1 έως 6 στην κατάταξη της UEFA
  • 5 στους τρίτους των πρωταθλημάτων από θέση 1 έως 5 στην κατάταξη της UEFA
  • 4 στους τέταρτους των πρωταθλημάτων από θέση 1 έως 4 στην κατάταξη της UEFA
  • 5 νικητές των πλέι οφ στο μονοπάτι των πρωταθλητών
  • 2 νικητές των πλέι οφ στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών
  • 1 στο πρωτάθλημα με τον καλύτερο συντελεστή UEFA της προηγούμενης σεζόν
  • 1 στο πρωτάθλημα με τον δεύτερο καλύτερο συντελεστή UEFA της προηγούμενης σεζόν

Άρα δίνονται δύο εισιτήρια με βάση την κατάταξη που θα έχουν οι χώρες την προηγούμενη σεζόν και όχι πια την πενταετία όπως ίσχυε μέχρι φέτος. Άρα για την σεζόν 2024-25 θα ληφθεί υπόψη οι βαθμοί που θα συγκεντρωθούν για κάθε χώρα την τρέχουσα περίοδο.
Πρακτικά, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Ελλάδα θέλει τους βαθμούς των τεσσάρων ομάδων την φετινή σεζόν για να πάει όσο πιο ψηλά γίνεται σε αυτή την κατάταξη και να έχει ελπίδες να δει τον πρωταθλητή της απευθείας στην τελική φάση του χρόνου. Αυτό, φυσικά, δίνει ελπίδες σε πολλές χώρες, αρκεί οι ομάδες τους να τα πάνε καλά φέτος.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Ο Δήμαρχος  Αγίας Παρασκευής, Γιάννη Μυλωνάκη συναντήθηκε με τον Καθηγητή ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα

Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…

1 ώρα ago

Μ. Χριστοδουλάκης: Στη Βαρσοβία με ευρωπαίους σοσιαλιστές βουλευτές για το Forum του FES: “Στρατηγικές ενάντια στην Ακροδεξιά»

Τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή το “4th Parliamentarian Forum: Strategies Against the Far Right” του…

4 ώρες ago

Αυτή είναι η αλήθεια για το σιντριβάνι του Συντάγματος, λέει ο Δήμος Αθηναίων – Τι υποστηρίζει το Υπουργείου Πολιτισμού

Ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Αθηναίων, σχετικά με το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος και τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησής…

13 ώρες ago

Real FM: Ανοιχτός σε συνεργασίες υπό όρους ο Νίκος Ανδρουλάκης – Στόχος η νίκη επί της ΝΔ (ολόκληρη η συνέντευξη)

Τη δημιουργία μιας αξιόπιστης εναλλακτικής έναντι της Νέας Δημοκρατίας έθεσε ως προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ ο…

21 ώρες ago

Το ΠΑΣΟΚ και επίσημα πλέον αξιωματική αντιπολίτευση – Ανεξαρτητοποιήθηκαν Τζάκρη και Πούλου, τρίτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχαν προαναγγείλει,έκαναν γνωστή η Θεοδώρα Τζάκρη και η…

22 ώρες ago

Η σύμπραξη του Δήμου και τοπικών επιχειρήσεων παράγει εξαιρετικά προϊόντα ανωκύκλωσης

Τα εντυπωσιακά και πρωτοποριακά αποτελέσματα της σύμπραξης του Δήμου Χαλανδρίου με τοπικές επιχειρήσεις και το…

1 ημέρα ago