Είναι 72.000 τα δημόσια ακίνητα που θεωρεί ότι έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Εταιρεία Δημοσίων Ακινήτων (ΕΤΑΔ); Είναι 78.000; Πόσα από αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν; Τα μισά; Και πόσα από αυτά έχουν αξιολογηθεί; 2500; 2900; Αυτά είναι τα νούμερα που έχουν χρησιμοποιήσει τα ίδια τα στελέχη της ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο) και της ΕΤΑΔ. Αλλά κανείς τους δεν γνωρίζει. Αυτή είναι η αλήθεια μετά από 5 ολόκληρα χρόνια κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.
Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από την απάντηση στη Βουλή του υφυπουργού οικονομικών κ. Χάρη Θεοχάρη σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α’ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παύλου Γερουλάνου στις 21 Μαΐου 2024: «Είναι προφανές ότι οι αριθμοί 2.500, 36.000 ή 72.000 μπορεί να δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις. Γιατί η ουσία δεν είναι ο αριθμός των ακινήτων, αλλά ποια από αυτά τα ακίνητα είναι πραγματικά, ποια έχουν αξία, ποια μπορούν να αξιοποιηθούν, είναι αξιοποιήσιμα και ούτω καθ’ εξής. Είναι δεδομένο ότι από αυτά τα 72.000 ακίνητα θα βρεθούν, όπως φαίνεται ότι αυτό μας δείχνει και το πιλοτικό που έχει ήδη διενεργηθεί, και ακίνητα με διπλοεγγραφές, θα βρεθούν και ακίνητα τα οποία είναι ανύπαρκτα ή εν πάση περιπτώσει διεκδικούμενα από Έλληνες πολίτες μέσω διαδικασιών χρησικτησίας ή οτιδήποτε άλλο. Θα βρεθούν δηλαδή -και η όλη διαδικασία της καταγραφής αυτό τον σκοπό έχει- και ακίνητα τα οποία νομίζουμε ότι τα έχουμε στα χαρτιά ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι υπαρκτά ή δεν είναι αξιοποιήσιμα».
Σε αντίθεση όμως με την κυβέρνηση εμείς πιστεύουμε ότι οι αριθμοί έχουν αξία – και στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μας βοηθούσαν να καταλάβουμε ποια είναι η βάση συζήτησης σε ένα μείζον ζήτημα για την ανάπτυξη της χώρας. Ταυτόχρονα, η διαφάνεια επιβάλλει οι Έλληνες πολίτες να γνωρίζουμε ποια είναι τα ακίνητα που το δημόσιο θεωρεί περιουσία του, ακόμα κι αν υπάρχει περίπτωση να «τα έχουμε στα χαρτιά» ή ακόμα κι αν 5 χρόνια ο σχετικός κατάλογος… εκκαθαρίζεται, χωρίς να γίνεται τίποτα.
Για εμάς, η διαχείριση της καταγεγραμμένης δημόσιας περιουσίας του κράτους, μαζί με τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που δεν αξιοποιούμε, τα κονδύλια που έρχονται από το εξωτερικό, το φορολογικό σύστημα και ο τρόπος που λειτουργούν οι τράπεζες αποτελούν τα βασικά εργαλεία διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης της χώρας και αλλαγής του παραγωγικού μας μοντέλου. Και το ΠΑΣΟΚ, ως γνωστόν, έχει καταγγείλει την παράδοση της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές με την ίδρυση της ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο) με τον Ν. 4389/2016, καθώς επίσης έχει αναφερθεί πολλές φορές στην αδιαφανή και άνευ λογοδοσίας και ελέγχου λειτουργία της ΕΕΣΥΠ. Για το λόγο αυτό έχει ζητήσει και με σχετική πρόταση νόμου την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας στη δημόσια περιουσία και την αξιοποίησή της σε όφελος της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, και επειδή είναι απολύτως απίθανο να βγάλει κάποιος άκρη για το τι ισχύει για τα δημόσια ακίνητα βασιζόμενος στις δηλώσεις των υπευθύνων και εξίσου αδύνατο να βρεθεί οποιοσδήποτε τέτοιος κατάλογος στο διαδικτυακό τόπο της ΕΤΑΔ, το ΠΑΣΟΚ επιμένει και ρωτάει με νέα Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας:
«Ποια είναι τα δημόσια ακίνητα τα οποία η ΕΤΑΔ θεωρεί ότι ανήκουν στο χαρτοφυλάκιό της;
Παρακαλούμε, όπως μεταβιβάσετε στη Βουλή τον πλήρη κατάλογο με τα δημόσια ακίνητα τα οποία συγκαταλέγονται αυτή τη στιγμή στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ, καταπατημένα ή μη, αξιολογημένα ή μη».
Αναλυτικά η ερώτηση και η αίτηση κατάθεσης εγγράφων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
Προς: Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κ. Χατζηδάκη
Θέμα: Να δημοσιοποιηθεί ο πλήρης κατάλογος των δημοσίων ακινήτων που θεωρεί ότι έχει στην περιουσία της η ΕΤΑΔ
Κύριε Υπουργέ,
Η διαχείριση της καταγεγραμμένης δημόσιας περιουσίας του κράτους, μαζί με τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που δεν αξιοποιούμε, τα κονδύλια που έρχονται από το εξωτερικό, το φορολογικό σύστημα και ο τρόπος που λειτουργούν οι τράπεζες αποτελούν τα βασικά εργαλεία διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης της χώρας και αλλαγής του παραγωγικού μας μοντέλου.
Το ΠΑΣΟΚ, ως γνωστόν, έχει καταγγείλει την παράδοση της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές με την ίδρυση της ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο) με τον Ν. 4389/2016, καθώς επίσης έχει αναφερθεί πολλές φορές στην αδιαφανή και άνευ λογοδοσίας και ελέγχου λειτουργία της ΕΕΣΥΠ. Για το λόγο αυτό έχει ζητήσει και με σχετική πρόταση νόμου την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας στη δημόσια περιουσία και την αξιοποίησή της σε όφελος της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα των δημοσίων ακινήτων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα powergame στις 7 Δεκεμβρίου 2023, ο διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος ΔΣ του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, ανέφερε τα εξής: «Στόχος του Υπερταμείου, όπως σχολιάζει ο κ. Δημητριάδης, είναι να εκτιμηθεί το μεγάλο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ, που ανέρχεται στα 72.000 ακίνητα, καθώς μέχρι σήμερα έχουν αξιολογηθεί μόνο 2.500 από αυτά». Ο ίδιος μάλιστα, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα mononews, στις 13 Απριλίου 2024 δήλωσε μεταξύ άλλων, επί λέξει τα εξής: «Από τα 72.000 ακίνητα που ανήκουν συνολικά στην ΕΤΑΔ, τα μισά εκτιμάται ότι είναι καταπατημένα και θέλουμε να ξεκινήσουμε να καταγράφουμε τα υπόλοιπα τα 36.000 που δεν είναι καταπατημένα».
Σε δημοσίευμα όμως της ιστοσελίδας Euro2day στις 12 Απριλίου 2024 για τη νέα Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ, Ηρώ Χατζηγεωργίου διαβάζουμε νέα νούμερα: «Χθες δε υπήρξε και η πρώτη δημόσια τοποθέτηση της νέας Διευθύνουσας Συμβούλου της ΕΤΑΔ Ηρώς Χατζηγεωργίου στο Οικονομικό Forum των Δελφών, η οποία έκανε λόγο για «μεταρρύθμιση της εταιρείας εν λειτουργία». Στο πλαίσιο αυτό, ανάφερε πως σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ (πάνω από 78.000 ακίνητα) αποτιμημένα είναι μόλις 2.900, αξίας 1,5 δισ. ευρώ (αφορούν πρωτίστως τουριστικά ακίνητα)».
Μιλώντας όμως στις 20 Μάϊου 2024 στη Βουλή και απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α’ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παύλου Γερουλάνου, με τίτλο «Ποια είναι τα 72.000 ακίνητα της δημόσιας περιουσίας που η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί προς όφελος του ελληνικού λαού;», ο υφυπουργός οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης αμφισβήτησε ουσιαστικά τα νούμερα που χρησιμοποιούν τα ίδια στελέχη του Υπερταμείου και της ΕΤΑΔ και είπε συγκεκριμένα: «Είναι προφανές ότι οι αριθμοί 2.500, 36.000 ή 72.000 μπορεί να δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις. Γιατί η ουσία δεν είναι ο αριθμός των ακινήτων, αλλά ποια από αυτά τα ακίνητα είναι πραγματικά, ποια έχουν αξία, ποια μπορούν να αξιοποιηθούν, είναι αξιοποιήσιμα και ούτω καθ’ εξής. Είναι δεδομένο ότι από αυτά τα 72.000 ακίνητα θα βρεθούν, όπως φαίνεται ότι αυτό μας δείχνει και το πιλοτικό που έχει ήδη διενεργηθεί, και ακίνητα με διπλοεγγραφές, θα βρεθούν και ακίνητα τα οποία είναι ανύπαρκτα ή εν πάση περιπτώσει διεκδικούμενα από Έλληνες πολίτες μέσω διαδικασιών χρησικτησίας ή οτιδήποτε άλλο. Θα βρεθούν δηλαδή -και η όλη διαδικασία της καταγραφής αυτό τον σκοπό έχει- και ακίνητα τα οποία νομίζουμε ότι τα έχουμε στα χαρτιά ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι υπαρκτά ή δεν είναι αξιοποιήσιμα».
Επειδή οι αριθμοί έχουν αξία και στη συγκεκριμένη περίπτωση βοηθούν να καταλάβουμε ποια είναι η βάση συζήτησης σε ένα μείζον ζήτημα για την ανάπτυξη της χώρας,
Επειδή η διαφάνεια επιβάλλει οι Έλληνες πολίτες να γνωρίζουμε ποια είναι τα ακίνητα που το δημόσια θεωρεί περιουσία του, ακόμα κι αν υπάρχει περίπτωση να «τα έχουμε στα χαρτιά», ακόμα κι αν 5 χρόνια ο σχετικός κατάλογος εκκαθαρίζεται,
Επειδή είναι απολύτως απίθανο να βγάλει κάποιος άκρη για το τι ισχύει βασιζόμενος στις δηλώσεις των υπευθύνων και εξίσου αδύνατο να βρεθεί οποιοσδήποτε τέτοιος κατάλογος στο διαδικτυακό τόπο της ΕΤΑΔ,
Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
1. Ποια είναι τα δημόσια ακίνητα τα οποία η ΕΤΑΔ θεωρεί ότι ανήκουν στο χαρτοφυλάκιό της;
Παρακαλούμε, κύριε Υπουργέ όπως μεταβιβάσετε στη Βουλή τον πλήρη κατάλογο με τα δημόσια ακίνητα τα οποία συγκαταλέγονται αυτή τη στιγμή στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ, καταπατημένα ή μη, αξιολογημένα ή μη.
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Η δέσμευση του δημάρχου Μάριου Ψυχάλη και της διοίκησης του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης για…
Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών,…
Μπορεί στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού στην παιδεία οι κυβερνητικές επιδόσεις να μην είναι καλές,…
Σύμβολο αντίστασης των γυναικών στο Ιράν κατά των αυστηρών κανόνων του Ιράν έγινε η φοιτήτρια…
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Δήμου Χαλανδρίου «1940-1950, η μεγάλη δεκαετία», στο πλαίσιο…
Ο επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως» Χάρης Ρώμας, με ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής…