Φτηνό τεστ σάλιου φέρνει επανάσταση στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του Προστάτη

0

Ένα φτηνό και γρήγορο τεστ σάλιου που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στη μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη ανά την υφήλιο ανέπτυξαν επιστήμονες.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ήδη η πιο διαδεδομένη μορφή καρκίνου στους άνδρες σε περισσότερες από εκατό χώρες και ο αριθμός εκείνων που διαγιγνώσκονται με τη νόσο παγκοσμίως προβλέπεται ότι μέχρι το 2040 θα διπλασιαστεί στα 2,9 εκατ. ετησίως.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας, αλλά όπως σημειώνουν ειδικοί, τα υφιστάμενα τεστ PSA για τον καρκίνο του προστάτη μπορεί να μην εντοπίσουν κάποιους καρκινοπαθείς και να υποχρεώσουν άλλους να υποβληθούν σε περιττή θεραπεία ή περαιτέρω εξετάσεις.

Μια καλύτερη εναλλακτική του τεστ αυτού φαίνεται πώς ανακάλυψαν ερευνητές από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου (ICR) και το ίδρυμα Royal Marsden NHS, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα The Guardian. Μελέτη δείχνει ότι το νέο τεστ σάλιου που ανέπτυξαν και το οποίο περιλαμβάνει τη συλλογή δείγματος DNA σε λίγα δευτερόλεπτα, είναι πιο ακριβές.

«Με αυτό το τεστ θα μπορούσε να είναι δυνατό να αλλάξουν τα δεδομένα αναφορικά με τον καρκίνο του προστάτη», δήλωσε η Ρος Ιλς (Ros Eeles), καθηγήτρια ογκογενετικής στο ICR.

«Δείξαμε ότι ένα απλό, φθηνό τεστ σάλιου για τον εντοπισμό ανδρών με υψηλότερο κίνδυνο λόγω της γενετικής τους σύνθεσης είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την έγκαιρη αντιμετώπιση του καρκίνου».

Μιλώντας στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο, η Έιλς είπε ότι η ανακάλυψη ήρθε μετά από δεκαετίες έρευνας στους γενετικούς δείκτες της νόσου.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η θεωρία λειτουργεί στην πράξη – μπορούμε να εντοπίσουμε τους άνδρες που κινδυνεύουν από επιθετικούς καρκίνους που χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις και να απαλλάξουμε τους άνδρες που διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο από περιττές θεραπείες».

Επιστήμονες και γιατροί ανέπτυξαν το τεστ σάλιουτ αφού μελέτησαν το DNA εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών. Λειτουργεί αναζητώντας γενετικά σήματα στο σάλιο που συνδέονται με τον καρκίνο του προστάτη.

Στη δοκιμή Barcode 1, οι ερευνητές στρατολόγησαν περισσότερους από 6.000 Ευρωπαίους άνδρες για να δοκιμάσουν το τεστ σάλιου. Όλοι προσλήφθηκαν από τα ιατρεία τους και ήταν ηλικίας μεταξύ 55 και 69 ετών – ηλικία στην οποία ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη είναι αυξημένος.

Μόλις συλλεχθεί το σάλιο, το τεστ υπολόγισε τη βαθμολογία πολυγονιδιακού κινδύνου (PRS) για κάθε έναν από τους άνδρες. Η βαθμολογία βασίζεται σε 130 γενετικές παραλλαγές στον κώδικα DNA που συνδέονται με τον καρκίνο του προστάτη.

Σε εκείνους με τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο, το τεστ απέδωσε λιγότερα ψευδώς θετικά από το τεστ PSA, εντόπισε άτομα με καρκίνο που δεν θα εντοπίζονταν από το τεστ PSA και εντόπισε υψηλότερο ποσοστό των επιθετικών καρκίνων από το τεστ PSA. Ανακοινώθηκε στο ICR.

Το τεστ εντόπισε επίσης με ακρίβεια άνδρες με καρκίνο του προστάτη που δεν είχαν εντοπιστεί με την μαγνητική τομογραφία.

  • Διαβάστε από το πρωτόπτυπο το άρθρο του συντάκτη Υγείας Andrew Gregory της βρετανικής εφημερίδας The Guardianμε τίτλο «Scientists develop cheap and quick spit test for prostate cancer» και υπότιτλο «DNA test, which takes seconds to collect, can detect men at high risk and spare others unnecessary treatment» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner