Πυραυλική επίθεση δέχτηκε ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο, που έπλεε ανοικτά του λιμανιού Χοντεϊντά της Υεμένης πριν από λίγο χωρίς να προκληθούν θύματα ή ζημιές.

0

Δεν υπάρχει άμεση ανάληψη ευθύνης, αλλά οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν πραγματοποιήσει εκστρατεία επιθέσεων εναντίον πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστινίους εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα. .
Σύμφωνα με το κέντρο πληροφόρησης της πολυεθνικής ναυτικής δύναμης που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή, η επίθεση εξαπολύθηκε εναντίον του υπό σημαία Μάλτας φορτηγού πλοίου μεταφοράς χύδην φορτίου «YANNIS».
Ανήκει στην ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Eastern Mediterranean του Θανάση Μαρτίνου, αναφέρει ο ιστότοπος Marine Traffic. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από τη Ρωσία με προορισμό την Κένυα.
Η εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey επισημαίνει ότι το σκάφος πιθανότατα στοχοποιήθηκε «λόγω του συνεχιζόμενου εμπορίου της διαχειρίστριας με το Ισραήλ».
Η United Kingdom Maritime Trade Operations, του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, ανέφερε ότι «πύραυλος προσέκρουσε στο νερό σε κοντινή απόσταση» με το πλοίο, προσθέτοντας ότι «το σκάφος και όλο το πλήρωμα είναι ασφαλή και προχωρούν στο επόμενο λιμάνι κατάπλου».
Από τον περασμένο Νοέμβριο, οι προσκείμενοι στο Ιράν αντάρτες της Υεμένης εξαπολύουν συχνές επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.
Αρχικά υποστήριξαν ότι στόχευαν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, αλλά στη συνέχεια διεύρυναν τους στόχους τους, συμπεριλαμβάνοντας πλοία που συνδέονται με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, σε αντίποινα για τα πλήγματα εναντίον των θέσεών τους στη Υεμένη από δυνάμεις των χωρών αυτών.
Οι επιθέσεις των Χούθι στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας έχουν προκαλέσει προβλήματα στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα, αναγκάζοντας τις εταιρίες να στέλνουν τα πλοία τους σε χρονοβόρα και πιο δαπανηρά ταξίδια γύρω από την Αφρική.

Με πληροφορίες από την αγγλόφωνη  ιστοσελίδα Ahram Online της αιγυπτιακή εφημερίδα Al – Ahram και από την ισραηλινή The Times of Israel

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner