Δήμος Χαλανδρίου: «Όχι» στην έκδοση οικοδομικών αδειών με μπόνους στη δόμηση και τα ύψη

0

Καλείται η πολεοδομία Αγίας Παρασκευής να μην εκδίδει καμία νέα άδεια με χρήση αντισυνταγματικών διατάξεων, μέχρι την οριστική απόφαση του ΣτΕ.

«Ασπίδα προστασίας» κατά των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) που ανοίγουν τον δρόμο για υπέρμετρη αύξηση του ύψους και της δόμησης των κτιρίων, υπονομεύοντας τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την ποιότητα ζωής των κατοίκων στο βωμό επιχειρηματικών συμφερόντων, υψώνει ο Δήμος Χαλανδρίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση στις 22 Μαΐου 2024, αποφάσισε ομόφωνα να αποδεχτεί την εισήγηση του δημάρχου Σίμου Ρούσου, με την οποία ζητείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των «μπόνους» του ΝΟΚ.
Καλείται ακόμα η Πολεοδομία Αγίας Παρασκευής να απόσχει από κάθε έγκριση νέας άδειας που χρησιμοποιεί τις εν λόγω διατάξεις στον Δήμο Χαλανδρίου, μέχρι η Ολομέλεια του ΣτΕ να αποφασίσει για τη συνταγματικότητα τους.
Στην Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην προστατευόμενη περιοχή της Ρεματιάς και τους περιορισμούς δόμησης που ισχύουν με βάση το ΠΔ 659/Δ/1995, άρθρο 5 και τονίζεται ότι τυχόν υπερβάσεις του ύψους, συνιστούν ωμή παραβίαση του Προεδρικού Διατάγματος και επιφέρουν έννομες συνέπειες.
Επισημαίνεται ιδιαίτερα η απόφαση 705/2020 της Ολομέλειας του ΣτΕ και του Διοικητικού Εφετείου,  σύμφωνα με την οποία τα Προεδρικά Διατάγματα υπερισχύουν του ΝΟΚ και η συμμόρφωση προς αυτή, είναι υποχρεωτική.
Συνιστάται επίσης  στους ιδιοκτήτες ακινήτων, προς αποφυγή τετελεσμένων γεγονότων που θα είναι βλαπτικά του περιβάλλοντος, να μη ζητούν την έκδοση οικοδομικών άδειων με ύψη κατά ΝΟΚ, και να προβούν σε αναθεώρηση αυτών σύμφωνα και με το ΠΔ προστασίας της Ρεματιάς (659/Δ/1995) ακόμα και αν έχουν λάβει ήδη βεβαίωση με ύψη κατά ΝΟΚ, από την ΥΔΟΜ.
«Στόχος μας είναι η προστασία της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Χαλανδρίου, η προστασία του δομημένου αστικού περιβάλλοντος αλλά και η διασφάλιση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των πολιτών που επιθυμούν να ανοικοδομήσουν με βάση ασφάλεια δικαίου  και την αποφυγή δικαστικών διενέξεων που πιθανολογούνται μέχρι την οριστική απόφαση του ΣτΕ», δήλωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος.

Δείτε την εισήγηση του Δημάρχου Σίμου Ρούσσου, που έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner