Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρόεδρο του Ιράν Ραΐσι συνετρίβη Σε εξέλιξη οι έρευνες για επιζώντες

0

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι (Ebrahim Raisi) και τον υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν (Hossein Amirabdollahian) και άλλους αξιωματούχους, συνετρίβη την Κυριακή καθώς διέσχιζε ορεινό έδαφος μέσα σε πυκνή ομίχλη, δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters.
Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ζωές του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών «κινδυνεύουν μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου», που συνέβη κατά την επιστροφή από μια επίσκεψη στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν στα βορειοδυτικά του Ιράν.
«Είμαστε ακόμη αισιόδοξοι, αλλά οι πληροφορίες που προέρχονται από το σημείο της συντριβής είναι πολύ ανησυχητικές», δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ (Ayatollah Ali Khamenei), ο οποίος κατέχει την τελική εξουσία στην Ισλαμική Δημοκρατία, προσπάθησε να καθησυχάσει τους Ιρανούς, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει διακοπή στη λειτουργία του κράτους.
Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι αυτό που αποκάλεσε «σκληρή προσγείωση» συνέβη κοντά στην Τζόλφα (Jolfa), μια πόλη στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, περίπου 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της ιρανικής πρωτεύουσας, Τεχεράνης. Αργότερα, η κρατική τηλεόραση το μετέδωσε πιο ανατολικά κοντά στο χωριό Uzi (Uzi), αλλά οι λεπτομέρειες παρέμειναν αντιφατικές.

Ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι κατεβαίνει από το ελικόπτερο

Ένα ελικόπτερο διάσωσης προσπάθησε να φτάσει στην περιοχή όπου οι αρχές πιστεύουν ότι βρισκόταν το ελικόπτερο του Raisi, αλλά δεν μπόρεσε να προσγειωθεί λόγω έντονης ομίχλης, δήλωσε στο IRNA ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης Babak Yektaparast.
Το βράδυ αρκετά μετά τη δύση του ηλίου, ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Ali Bahadori Jahromi αναγνώρισε ότι «βιώνουμε δύσκολες και περίπλοκες συνθήκες» κατά την έρευνα.
«Είναι δικαίωμα των πολιτών και των μέσων ενημέρωσης να γνωρίζουν τα τελευταία νέα σχετικά με το ατύχημα του ελικοπτέρου του προέδρου, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις συντεταγμένες του σημείου του συμβάντος και τις καιρικές συνθήκες, δεν υπάρχει κανένα νέο μέχρι τώρα», είπε.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανέφεραν ότι η κακοκαιρία ήταν η αιτία της συντριβής και ότι αυτή περιπλέκει τις προσπάθειες διάσωσης. Ο αρχηγός του επιτελείου του στρατού του Ιράν διέταξε όλους τους πόρους του στρατού και της επίλεκτης μονάδας Φρουροί της Επανάστασης να χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
«Είναι σκοτεινά και έχει αρχίσει να βρέχει, αλλά η έρευνα συνεχίζεται. Τα σωστικά συνεργεία έχουν φτάσει στην περιοχή… ωστόσο, η βροχή έχει δημιουργήσει λάσπη, καθιστώντας την έρευνα δύσκολη», δήλωσε τοπικός ρεπόρτερ στην κρατική τηλεόραση.
Η κρατική τηλεόραση είχε νωρίτερα έχει διακόψει όλα τα προγραμματισμένα  προγράμματα για να δείξει προσευχές για τον Ραΐσι σε όλη τη χώρα και σε μια γωνία της οθόνης γίνεται ζωντανή κάλυψη των ομάδων διάσωσης που προσπαθούν με τα πόδια σε εκείνη την ορεινή και δύσβατη περιοχή και μέσα σε πυκνή ομίχλη.
Τα σωστικά συνεργεία αναμένονταν να φτάσουν στο πιθανό σημείο της συντριβής αργότερα το απόγευμα της Κυριακής, χωρίς να είναι βλέβαιο ότι έχουν φτάσει μέχρι αυτλή τη στιγμή.
Οι γειτονικές χώρες εξέφρασαν ανησυχία και πρόσφεραν βοήθεια σε οποιαδήποτε διάσωση. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις αναφορές σχετικά με τη συντριβή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσφερε τεχνολογία έκτακτης δορυφορικής χαρτογράφησης για να βοηθήσει το Ιράν στην αναζήτηση.
Ο Raisi βρισκόταν στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν με το Ιράν  την Κυριακή για να εγκαινιάσει το φράγμα Qiz-Qalasi, που είναι ένα κοινό μεταξύ των δύο αυτών κρατών.
Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ (Ilham Aliyev), είπε ότι είχε αποχαιρετήσει “φιλικά” τον Ραΐσι νωρίτερα την ίδια ημέρα και ότι πρόσφερε βοήθεια για τη διάσωση.

Τι θα συμβεί σε περίπτωση θανάτου του Εμπραχίμ Ραΐσι
Σε περίπτωση αιφνίδιου θανάτου, το ιρανικό σύνταγμα λέει ότι ο πρώτος αντιπρόεδρος –που τώρα είναι ο Mohammad Mokhber– θα αναλάβει τη θέση του προέδρου, με την έγκριση του ανώτατου ηγέτη.
Σύμφωνα με την ιρανική πολιτική ιεραρχία, αρχηγός του κράτους είναι ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ και ο πρόεδρος θεωρείται ο αρχηγός της κυβέρνησης, ο δεύτερος στην ιεραρχία. Όταν ο δεύτερος στην εξουσία είναι νεκρός, τότε ο πρώτος αντιπρόεδρος θα είναι επικεφαλής και σε 50 ημέρες η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές για να εκλέξει νέο πρόεδρο.

Με πληροφορίες από το APnews, τo Reuters και την εφημερίδα The Times of India

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner