Οι Χούθι χτύπησαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα – Δεν υπάρχουν θύματα – Το πλοίο συνεχίζει το ταξίδι του

0

Ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά έπληξαν με βαλλιστικό πύραυλο οι Χούθι. Η επίθεση σημειώθηκε περίπου 10 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού Μόκα της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Περίπου στη 1 π.μ. (ώρα Σαναά / Υεμένη) της 18ης Μαΐου, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι εκτόξευσαν έναν βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων (ASBM) στην Ερυθρά Θάλασσα και έπληξαν το πετρελαιοφόρο M/T Wind με σημαία Παναμά, το οποίο ανήκει και διαχειρίζεται από την Ελλάδα», αναφέρει σε ανάρτησή της στο X η ενοποιημένη διοίκηση μάχης Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ  του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

«Το M/T Wind είχε δέσει πρόσφατα στη Ρωσία και είχε προορισμό την Κίνα. Από την επίθεση προκλήθηκε πλημμύρα που οδήγησε στην απώλεια της πρόωσης και του συστήματος διεύθυνσης. Πολεμικό σκάφος ανταποκρίθηκε αμέσως στην κλήση κινδύνου της M/T Wind, αλλά δεν χρειάστηκε βοήθεια. Το πλήρωμα του M/T Wind κατάφερε να αποκαταστήσει την πρόωση και το σύστημα διεύθυνσης και δεν αναφέρθηκαν θύματα. Το M/T Wind συνέχισε την πορεία του αυτοδύναμο», επισημαίνει η ανακοίνωση και τέλος αναφέρει «Αυτή η συνεχιζόμενη κακή και απερίσκεπτη συμπεριφορά των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ναυτικών στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν


Επιπλέον το κέντρο Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου και η ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Ambrey αναγνώρισαν ομοίως την επίθεση νωρίτερα το Σάββατο. Ο Ambrey είπε ότι προκλήθηκε φωτιά στο Wind.

Σύμφωνα με την εταιρεία Ambrey το πλοίο είχε φορτώσει πετρέλαιο στον τερματικό σταθμό Sheskharis στο λιμάνι Νοβοροσίσκ της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και κάποιους μήνες οι επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν διαταράξει την παγκόσμια ναυτιλία, αναγκάζοντας τις εταιρείες να αλλάξουν δρομολόγιο σε μακρύτερα και ακριβότερα ταξίδια στη Νότια Αφρική και ενισχύοντας φόβους ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να επεκταθεί για να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Συμφώνα με την Αμερικανική Ναυτική Διοίκηση, οι Χούθι έχουν εξαπολύσει περισσότερες από 50 επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων, έχουν καταλάβει  ένα πλοίο και έχουν βυθίσει ένα άλλο από τον Νοέμβριο

Επιπλέον να υπενθυμίσουμε ότι στα τέλη του περασμένου μήνα οι Χούθι είχαν εκτοξεύσει ξανά βαλλιστικούς πυραύλους με αποτέλεσμα να πλήξουν και τότε ένα ελληνόκτητο πλοίο.

Με πληροφορίες από το Reuters, το Associated Press και το Arab News.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner