Categories: Κοινωνία

Έτοιμη η γέφυρα του Ευήνου στο Ευηνοχώρι

Ολοκληρώθηκε η νέα γέφυρα στον Ευήνο ποταμό που επανασυνδέει την παλιά Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων.

Έτοιμη είναι η γέφυρα στον Ευήνο, στο ύψος του Ευηνοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας, η οποία θα δώσει τέλος στην ταλαιπωρία των παρευήνιων κοινοτήτων και των διερχόμενων οδηγών.

Το νέο έργο αντικαθιστα την παλιά, κατεστραμμένη γέφυρα που είχε γκρεμιστεί από τις πλημμύρες το διήμερο 10-12 Δεκεμβρίου 2021, κόβοντας την Αιτωλοακαρνανία στη μέση.

Η ζημιά στη γέφυρα είχε ως συνέπεια την τεράστια ταλαιπωρία των κατοίκων ων παραευήνιων χωριών (Γαλατάς και  Περιθώρι), οι οποίοι για να πάνε αυτοί στο Μεσολόγγι έπρεπε να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα, καθώς και των υπολοίπων χωριών που έπρεπε να επικοινωνήσουν με τα παραπάνω χωριά, όπου είχαν τα χωράφια τους

Για την προσωρινή διέλευση των οχημάτων, τον χειμώνα του 2022, είχε κατασκευαστεί πρόχειρη διάβαση μέσα από την κοίτη του ποταμού Ευήνου, αλλά η κυκλοφορία σταματούσε όταν ανέβαινε η στάθμη των υδάτων.

Η νέα γέφυρα, που επανασυνδέει την παλιά Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων, κατασκευάστηκε ακριβώς στη θέση της παλιάς, έχοντας συνολικό μήκος 242,7 μ., πλάτος 13,5 μ. (μαζί με τα πεζοδρόμια), ενώ το κατάστρωμά της είναι πλάτους 7,5 μ.

O προϋπολογισμός του έργου που συνδέει τους δήμους Μεσολογγίου Ααι Ναυπακτίας, ανήλθε σε 45 εκατ. και πέρα από την ανακατασκευή της γέφυρας, αφορούσε όλα τα αναγκαία υδραυλικά έργα προστασίας των βάθρων και διευθέτησης του ποταμού για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

Όπως, επίσης, και τις εργασίες προσωρινής αποκατάστασης της οδικής σύνδεσης και διευθέτησης των πάσης φύσεως αγωγών και δικτύων επί της κατεστραμμένης γέφυρας.

Για τη δημιουργία της απαιτήθηκαν 55 τόνοι σκληρού χάλυβα προέντασης και 225 τόνοι σιδηρού οπλισμού. Για τα βάθρα και το κατάστρωμα απαιτήθηκαν 8.400 κυβικά μέτρα σκυροδέματος.

Το αρχικό σχέδιο ήταν τα εγκαίνια της νέας γέφυρας να γίνουν την Μεγάλη Τρίτη, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει, καθώς η παράδοσή της πήρε παράταση.

Υπενθυμίζουμε ότι η γέφυρα που γκρεμίστηκε είχε αρχίσει να κατασκευάζεται το καλοκαίρι του 1965 και παραδόθηκε στην κυκλοφορία στις αρχές του 1967.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Δήμος Αθηναίων: Σαρωτικές αλλαγές στη Δημοτική Αστυνομία

Ο Δήμος Αθηναίων προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές στη δημοτική αστυνομία, σε συνέχεια της εξάρθρωσης του…

28 λεπτά ago

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2024 που ανακοινώνονται πιθανότατα στις 29 Ιουλίου

Τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου με την πιθανότερη ημερομηνία να είναι τη Δευτέρα 29 Ιουλίου,…

3 ώρες ago

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποχωρεί από την προεδρική κούρσα και υποστηρίζει την Κάμαλα Χάρις

Κάτω από το βάρος αυξανόμενων πιέσεων και όντας αντιμέτωπος με ολοένα ευρύτερη αμφισβήτηση εξαιτίας των…

10 ώρες ago

Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Ξεπέρασαν τα 100 τα άρθρα του νόμου Κεραμέως που τροποποίησε ο κ. Πιερρακάκης

Δεύτερη φορά ο ίδιος υπουργός παιδείας φέρνει προς τροποποίηση άρθρα του νόμου Κεραμέως του 2022,…

10 ώρες ago

Μεσολόγγι – Όλγα Δασκαλή: Χτίστε με πέτρα, αφήστε τα άχυρα. Οχυρωθείτε κ. Δήμαρχε και διοικήστε με διαφάνεια, σοβαρότητα και ουσία

«Ενώ θα έπρεπε να συζητάμε θέματα ουσίας όπως το νομοσχέδιο για τον τουρισμό, την ενίσχυση…

11 ώρες ago

Formula 1 – Hungarian GP: Πρώτη νίκη του Όσκαρ Πιάστρι – Η McLaren τα έκανε θάλασσα με τους οδηγούς της

Με μια απίστευτη εμφάνισή της η McLaren κατάφερε να πετύχει το απόλυτο στο Grand Prix…

23 ώρες ago