Categories: Αθλητισμός

Οι «υπόγειες διαδρομές» του Ρομάν Αμπράμοβιτς στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Νέες αποκαλύψεις του Guardian

Μπορεί θεωρητικά η εμπλοκή του Ρομάν Αμπράμοβιτς με το ποδόσφαιρο να σταμάτησε πριν από περίπου 2 χρόνια, όταν η Τσέλσι πέρασε στα χέρια του Αμερικανού μεγιστάνα Τομ Μπόελι, ωστόσο ο Guardian αναφέρει ότι ο Ρώσος ολιγάρχης συνεχίζει να… παίζει μπάλα.

Σύμφωνα με το βρετανικό Μέσο, το οποίο επικαλείται σχετικά έγγραφα που διέρρευσαν, ο ιδιοκτήτης ενός κορυφαίου ολλανδικού ποδοσφαιρικού συλλόγου χρηματοδοτείται με δάνεια από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς. Έτσι, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τη συνεχιζόμενη επιρροή που έχει στο ποδόσφαιρο ο επί 19 χρόνια ιδιοκτήτης της Τσέλσι, παρά τις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αρκετές πτυχές της υπόθεσης έχουν αποκαλυφθεί από τον Guardian και το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (TBIJ). Η συνέχεια δίνεται με νέες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία που αφορά τον Βαλέρι Όιφ (Valery Oyf), ο οποίος ανέλαβε την ιδιοκτησία της Φίτεσε το 2018.

Το τελευταίο δημοσίευμα εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν ο Αμπράμοβιτς εξακολουθεί να εμπλέκεται μέσω του συλλόγου του Άρνεμ στο λαοφιλέστερο άθλημα. Η εξέλιξη αυτή έρχεται τρεις εβδομάδες αφότου η Ολλανδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (KNVB) αφαίρεσε 18 βαθμούς από τη Φίτεσε για παραβίαση των κανονισμών αδειοδότησης, επιβεβαιώνοντας επίσημα τον υποβιβασμό της από την κορυφαία κατηγορία της χώρας μετά από 34 χρόνια.

Ο ολλανδικός σύλλογος τιμωρήθηκε λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Δεν πληρούσε τις απαιτήσεις των κανονισμών αδειοδότησης για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί η συγκεκριμένη «καμπάνα».
Παρά το βαρύτατο της ποινής, η Φίτεσε ανέφερε ότι δεν θα ασκήσει έφεση, καθώς θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την τρέχουσα άδειά της, την οποία θα λάβει κανονικά για την επόμενη σεζόν.

Μια ποινή βαθμών… κρεμόταν πάνω από το Άρνεμ εδώ και καιρό και μια τιμωρία φαινόταν αναπόφευκτη. Μεταξύ των όρων που δεν πληρούνταν, ήταν πως δεν ήταν σε θέση να αποδειχθεί εάν υπάρχουν -ή όχι διασυνδέσεις- μεταξύ της διοίκησης του συλλόγου και του Ρομάν Αμπράμοβιτς.


Η KNVB άρχισε να ερευνά τη Φίτεσε μετά από αναφορά του Guardian και του TBIJ για «προφανείς οικονομικούς δεσμούς» μεταξύ του συλλόγου και του Ρώσου ολιγάρχη που αφορούσαν τους δύο προηγούμενους ιδιοκτήτες του κλαμπ.

Επιπλέον «καυτά» ερωτήματα προέκυψαν από νέα έγγραφα που υποδηλώνουν ότι ο Αμπράμοβιτς ήταν η πηγή σχεδόν όλων των χρημάτων, περίπου 200 εκατ. δολαρίων (160 εκατ. λιρών), που χρησιμοποιήθηκαν από την Όιφ για τη χρηματοδότηση μιας υπεράκτιας εταιρείας Matteson Overseas Ltd.

Ο Όιφ, επί μακρόν συνεργάτης σε επιχειρηματικό επίπεδο με τον Αμπράμοβιτς και προηγουμένως υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωσικής εταιρείας πετρελαίου Sibneft, έχει προηγουμένως αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι ο ολιγάρχης είχε ακόμα δεσμούς με τη Φίτεσε.

Ωστόσο, τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας φαίνεται να διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του γεννημένου στην Οδυσσό επιχειρηματία. Σύμφωνα με τα ντοκουμέντα του Guardian, η Matteson Overseas Ltd χρηματοδοτήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον Αμπράμοβιτς.

Οι εταιρείες του Ρώσου ολιγάρχη χορήγησαν στη Matteson δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία στη συνέχεια επενδύθηκαν σε άλλους τίτλους που συνδέονται με αυτόν και την εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων του, Millhouse Capital. Τα κέρδη που προέκυψαν χρησιμοποιήθηκαν για την εξόφληση του χρέους των δανείων και τη χρηματοδότηση περαιτέρω εγχειρημάτων, συμπεριλαμβανομένης της Φίτεσε.

Η Matteson εδρεύει σε βρετανικής δικαιοδοσίας έδαφος από το 2020 και μοιράζεται έναν υποψήφιο διευθυντή με αρκετές από τις εταιρείες του Αμπράμοβιτς. Ο Όιφ ενήργησε επίσης ως διευθυντής για την εταιρεία του Ρώσου ολιγάρχη, Greenleas International, στις αρχές του 2022, κατά τη διάρκεια της οποίας ενέκρινε την πώληση περιουσιακών στοιχείων εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων λίγες εβδομάδες πριν την επιβολή των κυρώσεων.

Ο Αμπράμοβιτς αναγκάστηκε να τερματίσει την 19ετή ιδιοκτησία του στην Τσέλσι μετά την επιβολή κυρώσεων από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία επέβλεπε την πώληση του συλλόγου της Premier League στον Τοντ Μπόελι. Αλλά, οι αποκαλύψεις για τους δεσμούς του με τη Φιτέσε, που κάποτε χαρακτηρίζονταν ως «Τσέλσι Β’» λόγω της στενής σχέσης μεταξύ των ομάδων, εγείρουν ερωτήματα στις Αρχές του ποδοσφαίρου σχετικά με τους κινδύνους της ιδιοκτησίας πολλών συλλόγων.

Ωστόσο, οι αποκαλύψεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν προκαλούν σοκ στον ποδοσφαιρικό κόσμο. Οι γνωρίζοντες, είχαν αντιληφθεί ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην Τσέλσι του Ρομάν Αμπράμοβιτς και τη Φίτεσε. Απόδειξη αποτελούν οι 29 (!) ποδοσφαιριστές που πήγαν δανεικοί από τον σύλλογο του Λονδίνου σε αυτόν του Άρνεμ.

Μεταξύ αυτών των ποδοσφαιριστών, είναι και μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα του αθλήματος, όπως ο Νεμάνια Μάτιτς, ο Πάτρικ φαν Άανχολτ, ο Μπερτράν Τραορέ, ο Μέισον Μάουντ, ο Αρμάντο Μπρόγια, αλλά και ο αδικοχαμένος στους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία τον Φεβρουάριο του 2023, Κρίστιαν Ατσού.

Οι 29 παίκτες που έπαιξαν δανεικοί από την Τσέλσι στη Φίτεσε: Ματέι Ντέλατς, Νεμάνια Μάτιτς, Σλόμπονταν Ραΐκοβιτς, Ουλίσες Ντάβιλα, Τόμας Κάλας, Πάτρικ φαν Άανχολτ, Γκαέλ Κακουτά, Κρίστιαν Κουέβας, Λούκας Πιαζόν, Κρίστιαν Ατσού, Σαμ Χάτσινσον, Μπερτράν Τραορέ, Γουάλας, Τζος ΜακΊχραν, Ντανίλο Πάντιτς, Νέιθαν ντε Σόουζα, Λιούις Μπέικερ, Ντομινίκ Σολάνκε, Ίζι Μπράουν, Ματ Μιάζγκα, Μουχτάρ Αλί, Μέισον Μάουντ, Τσάρλι Κόλκετ, Φανκατί Νταμπό, Εντουάρντο Καρβάλιο, Τσάρλι Μουσόντα, Τζέικ Κλαρκ-Σάλτερ, Τζαμάλ Μπλάκμαν και Αρμάντο Μπρόγια.

  • Διαβάστε από το πρωτότυπο το αποκλειστικό ρεπορτάζ των δημοσιογράφων Jacob Steinberg και Simon Loc της βρετανικής εφημερίδας Guardian με τίτλο «Abramovich loans fund owner of Dutch football club, leaked documents suggest», πατώντας ΕΔΩ
Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Κώστας Λύρος: Θλιβερή Πανελλαδική πρωτιά η ακύρωση του προϋπολογισμού του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Ο πρώην Δήμαρχος της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργική Ανατροπή» -…

10 ώρες ago

«Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας» – Κώστας Βαφειάδης: Προβλήματα ασφαλείας στο θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη»

Η δημοτική παράταξη «Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας» με επικεφαλής τον Κώστα Βαφειάδη, με ανακοίνωσή της, επισημαίνει…

13 ώρες ago

Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου: Πρόγραμμα Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2024 Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου

Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου ανακοινώνει με χαρά το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το…

14 ώρες ago

Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης: Βραδιές θερινού σινεμά για μικρούς και  μεγάλους στο προαύλιο του 1ου Λυκείου Πεύκης!

Το προαύλιο του 1ου Γενικού Λυκείου Πεύκης (Λεωφόρος Ειρήνης 34) αυτόν τον μήνα γίνεται ο…

15 ώρες ago

Χαλάνδρι: Προετοιμασία και ενημέρωση ενόψει σεισμικού κινδύνου

Το πρώτο βήμα σε μια σειρά κινήσεων που θα ακολουθήσουν απο την Πολιτική Προστασία του…

16 ώρες ago