Categories: Οικονομία

Μετά το λάδι θα έχουμε πορτοκάλια από «χρυσάφι» λόγω της μειωμένης παραγωγής στη σοδειά της Βραζιλίας;

Η παραγωγή πορτοκαλιών της Βραζιλίας αναμένεται να φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χυμό πορτοκαλιού ανέβηκαν έως και 5%, φθάνοντας σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Η Βραζιλία, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο, αντιμετωπίζει την πλέον δυσμενή συγκομιδή των τελευταίων 36 ετών, λόγω ενός κύματος καύσωνα που πλήττει σοβαρά τις καλλιέργειες, σύμφωνα με έρευνα της ομάδας  οργανισμού παραγωγών και μεταποιητών εσπεριδοειδών της Βραζιλίας, Fundecitrus.

Το Fundecitrus ανακοίνωσε σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή ότι η χώρα αναμένεται να παράγει μόλις 232,4 εκατομμύρια κουτιά χυμού πορτοκαλιού για την τρέχουσα σεζόν, με κάθε κουτί να ζυγίζει 90 λίβρες. Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση 24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Παράλληλα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χυμού πορτοκαλιού αυξήθηκαν έως και 5%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, προτού παρατηρηθεί περιορισμός των κερδών στο ICE Futures των ΗΠΑ. Επίσης, το εμπόρευμα έχει καταγράψει αύξηση 26% μέσα στη φετινή χρονιά.

Η υψηλή θερμοκρασία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στα δέντρα πορτοκαλιάς κατά την κρίσιμη περίοδο ανθοφορίας και πρώιμης ανάπτυξης καρπών μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους.

Επιπλέον, η αύξηση του «πράσινου» στα εσπεριδοειδή προκάλεσε περαιτέρω προβλήματα στην παραγωγή, αφού προκαλεί πρόωρη πτώση των καρπών από τα δέντρα, όπως ανέφερε το Fundecitrus.

«Ο αριθμός μάς εξέπληξε. Οι επιπτώσεις του κλίματος έχουν επηρεάσει έντονα τον κλάδο» δήλωσε ο επικεφαλής του Fundecitrus Juliano Ayres σε εκδήλωση, όπως γράφει το Reuters.

«Για να παραμείνει ανταγωνιστική η παραγωγή εσπεριδοειδών πρέπει να νικήσουμε το πρασίνισμα – και θα το κάνουμε», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην ασθένεια, η οποία οδηγεί σε καχεκτικά φρούτα.

Προκαλείται από βακτήρια που μεταφέρονται από ψιλοίδες, ή αλλιώς ψείρες των φυτών που πηδούν.

Η κακή παραγωγή στη Βραζιλία προβλέπεται να έχει δραματικές επιπτώσεις στην παγκόσμια προσφορά χυμού πορτοκαλιού, καθώς η χώρα αποτελεί περίπου το 70% των συνολικών εξαγωγών πορτοκαλάδας.

Η παγκόσμια έλλειψη πορτοκαλιών επιδεινώθηκε λόγω της μείωσης της παραγωγής από την κορυφαία αμερικανική εταιρεία παραγωγής χυμού Florida, η οποία αντιμετώπισε δεκαετίες ζημιών λόγω εξάπλωσης ασθενειών.

Σύμφωνα με πρόβλεψη του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, η Florida αναμένεται να παράγει μόνο 17,8 εκατομμύρια κουτιά χυμού πορτοκαλιού τη σεζόν που λήγει τον Ιούλιο, σημειώνοντας μείωση κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.

  • Διαβάστε από το πρωτότυπο, το άρθρο Reuters, με τίτλο «Brazils orange output to hit over 30-year low on disease, weather», πατώντας ΕΔΩ
  • Επίσης πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε στα αγγλικά την έρευνα της ομάδας οργανισμού παραγωγών και μεταποιητών εσπεριδοειδών της Βραζιλίας, Fundecitrus.
Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

ΕΛΣΤΑΤ: Το 26,9% του πληθυσμού της χώρας βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας – Aναλυτικοί πίνακες

Σοκάρουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία ο πληθυσμός της χώρας που βρίσκεται…

59 λεπτά ago

Νίκος Τσούλιας*: Το Πάσχα σε παλιά Αναγνωστικά!

Τα Αναγνωστικά, τι ήταν τότε; Ο "κόσμος όλος" για τις μικρές κοινωνίες των αγροτικών χωριών.…

3 ώρες ago

Μανώλης Χριστοδουλάκης: Ερώτηση στη Βουλή για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Νέας Μάκρης

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης, κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, επισημαίνοντας τις…

7 ώρες ago

Βασίλης Κεγκέρογλου*: Στην Προκρούστεια κλίνη των σκοπιμοτήτων τα όρια των οικισμών κάτω από 2.000 κατοίκους

Με τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ και ΕΠΣ) που προωθούνται εδώ και 3-4…

13 ώρες ago

ΠΑΣΟΚ: Αναστολή κομματικής ιδιότητας της Κ. Μπατζελή για έναν χρόνο – Δούκας: Δεν λύνουν οι διαγραφές τα προβλήματα

Την αναστολή της κομματικής ιδιότητας της Κατερίνας Μπατζελή για έναν χρόνο αποφάσισε η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης…

17 ώρες ago

Ενημερωτική δράση για τον καφέ κάδο σε εκατοντάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις των Βριλησσίων

Ενημερωτική δράση για τον καφέ κάδο βιοαποβλητών πραγματοποιήθηκε στις κατοικίες και σε μεγάλους παραγωγούς του…

20 ώρες ago