Μόνο ως φιάσκο, παρά τις κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες, μπορεί να χαρακτηριστεί η περίφημη επιστολική ψήφος σε ότι αφορά τους ομογενείς. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα νούμερα των εγγεγραμμένων χρηστών που έδωσε στη δημοσιότητα το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών. Συγκεκριμένα από τις 200.000 εγγεγραμμένους, το 75% πρόκειται για κατοίκους εσωτερικού που θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο.
Κι αυτό γιατί αντί να γίνει μια οργανωμένη καμπάνια στο εξωτερικό, ικανή να πείσει τους αποδήμους να εγγραφούν στην πλατφόρμα (epistoliki.ypes.gov.gr), η κυβέρνηση έριξε το βάρος στην επικοινωνία εντός συνόρων και στην αποστολή στελεχών στα καθημερινά πάνελ των τηλεοπτικών σταθμών, που διάβαζαν το non paper που είχαν λάβει στα email τους.
Μπορεί ο αριθμητικός στόχος να στέφθηκε με επιτυχία, όμως η «εμβληματική», όπως η Νίκη Κεραμέως λέει και ξαναλέει, μεταρρύθμιση δεν έπεισε κι αυτό γιατί μόνο το 25% των εγγεγραμμένων στην πλατφόρμα είναι Έλληνες που διαμένουν σε χώρες του εξωτερικού.
Για να είμαστε πιο συγκριμένοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΣ, οι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα που έκαναν αίτηση για να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ανήλθαν σε 202.556, εκ των οποίων 153.322 (75,7%) είναι κάτοικοι Ελλάδας και μόλις 49.234 (24,3%) Έλληνες που διαμένουν εκτός συνόρων.
Για να γίνει ποιο εμφανές το φιάσκο αρκεί να πούμε ότι οι 49.234 εγγεγραμμένοι απόδημοι είναι περίπου διπλάσιοι από τους συμπατριώτες μας που ενεγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές του 2023 (οι εγγεγραμμένοι τότε ήταν 22.855 και είχαν ψηφίσει 18.203).
Τα στοιχεία αυτά είναι εντελώς απογοητευτικά αν δούμε τη συμμετοχή σε χώρε; Που υπάρχει ισχυρή ελληνική παρουσία.
Συγκεκριμένα στη Γερμανία, όπου η ελληνική κοινότητα είναι μεγάλη γράφτηκαν μόλις 9.578 Έλληνες στην πλατφόρμα. Τα ίδια λίγο πολύ ισχύουν και στις άλλες χώρες που συμπληρώνουν την κορυφαία πεντάδα. Συγκεκριμένα 9.090 γράφτηκαν στη Βρετανία, μόλις 3.857 στις ΗΠΑ, 3.491 στο Βέλγιο και 3.119στην Ολλανδία.