Περισσότερο οργανωμένος και με επιπλέον ασφάλεια ο φετινός ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο της Χίου [Βίντεο]

0

Όλα δείχνουν να είναι έτοιμα, για τη φετινή διεξαγωγή του εθίμου του ρουκετοπόλεμου, στον Βροντάδο της Χίου σύμφωνα με ρεπορτάζ της τοπικής ιστοσελίδας politischios.gr, με χιλιάδες επισκέπτες να συρρέουν στο νησί , προκειμένου να παρακολουθήσουν το μοναδικό Βρονταδούσικο έθιμο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ομηρούπολης Πέτρο Μαθιούδη, φέτος ο σχεδιασμός έγινε από την αρχή ενώ αντικαταστάθηκαν, σχεδόν στο σύνολό τους, τα σύρματα με τα οποία καλύπτονται τα σπίτια και οι ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής.
Ως προς τη διεξαγωγή του εθίμου, οι δρόμοι για τους επισκέπτες θα κλείσουν στις 19:30, με την κυκλοφορία να διεξάγεται αποκλειστικά για τους μόνιμους κατοίκους.
Στόχος, εξήγησε ο κ. Μαθιούδης, είναι οι δρόμοι να είναι ανοιχτοί ώστε να μπορούν να περνάνε ανεμπόδιστα τα οχήματα έκτακτης ανάγκης όπως η Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ.
Παράλληλα, πέραν των χορτοκοπών στα χωράφια πέριξ των δύο ενοριών, θα τοποθετηθούν επιπλέον βρύσες έξω από τις εκκλησίες ενώ ο Δήμος θα διαθέσει πυροσβεστήρες σε όσους επιθυμούν να τους παραλάβουν για χρήση στα σημεία ρίψης ρουκετών.
Ως προς την προσέλευση των πιστών, τα συνεργεία θα πραγματοποιήσουν παύσεις ρίψεων στις 10:45 και λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα ώστε οι πιστοί να προσέλθουν και να αποχωρήσουν από τις εκκλησίες με ασφάλεια.
Ερωτώμενος για την επομένη του εθίμου, ο αντιδήμαρχος επεσήμανε ότι η απομάκρυνση των ρουκετόξυλων θα γίνει από το ίδιο βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με στόχο τον όσο το δυνατόν αμεσότερο καθαρισμό των ενοριών και των δρόμων ενώ η καταγραφή τυχόν ζημιών σε σπίτια θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη Νέα Τρίτη.

Να σημειωθεί πάντως ότι, ο μεγαλύτερο φόβος αφορά κυρίως στην περιοχή του Αίπους για πυρκαγιές από «αδέσποτες ρουκέτες» και βεγγαλικά.

Τι είναι ο ρουκετοπόλεμος
Ο ρουκετοπόλεμος είναι τοπική παραδοσιακή εκδήλωση, η οποία διεξάγεται το βράδυ της Ανάστασης Βροντάδο της Χίου.
Συγκεκριμένα δύο αντίπαλες ενορίες στην πόλη ξεκινούν ρουκετοπόλεμο πετώντας δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες, με στόχο η μία να χτυπήσει το καμπαναριό της εκκλησίας από την άλλη πλευρά. Οι ρουκέτες είναι ξύλινα ραβδιά γεμισμένα με μείγμα που περιλαμβάνει πυρίτιδα.
Οι δύο αντίπαλες ενορίες είναι οι εκκλησίες Αγίου Μάρκου και Παναγίας Ερυθιανής. Έχουν χτιστεί στις άκρες δύο λόφων, περίπου 400 μέτρα μακριά η μία από την άλλη. Τα άμεσα χτυπήματα για κάθε καμπαναριό υποτίθεται ότι υπολογίζονται για να καθοριστεί ο νικητής την επόμενη μέρα, αλλά κάθε ενορία πάντα υποστηρίζει ότι κέρδισε. Τα κτίρια των εκκλησιών και τα γύρω κτίρια πρέπει να προστατευτούν καλύπτονται με συρμάτινα πλέγματα.
Την Κυριακή του Πάσχα οι αντίπαλες ομάδες μετράνε τις ρουκέτες που βρήκαν το στόχο τους και βγάζουν νικητή.

Δείτε βίντεο από τον περσινό ρουκετοπόλεμο στο Βρονταδό Χίου σε βίντεο του Politischios.gr

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner