Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Η κυβέρνηση αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα της άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας»

0

Τις πολιτικές προθέσεις της κυβέρνησης κατακεραύνωσε από το βήμα της Βουλής ο Μανώλης Χριστοδουλάκης στην ομιλία του ως εισηγητής από μέρους του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος. «Αποδυνάμωση του ρόλου του δημοσίου, σε κρίσιμα ζητήματα ελέγχου και χάραξης πολιτικής, με προεξάρχον το άνοιγμα της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία. Δημιουργία μίας ολιγοπωλιακής οικονομίας του δημόσιου δάσους με την ανέλεγκτη είσοδο ισχυρών οικονομικά ιδιωτών. Απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε σειρά από αρμοδιότητες, είτε αυτό λέγεται καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης, είτε λέγεται καθαρισμός και συντήρηση του δικτύου ομβρίων υδάτων, που περνάει από του Δήμους στην ΕΥΔΑΠ. Εμμονικός συγκεντρωτισμός, όπως διαφαίνεται στο Πρόγραμμα Απόλλων».

Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στηλίτευσε την «πεπατημένη» που χρησιμοποιεί η Νέα Δημοκρατία και σε αυτό το νομοσχέδιο, όπως όλα τα χρόνια της διακυβέρνησης της: «Πρώτα αφήνει τους υφιστάμενους νόμους να πέσουν σε αχρησία, όπως έγινε για παράδειγμα με τα Τοπικά και Περιφερειακά Παρατηρητήρια Δόμησης. Μετά υποβαθμίζει δομές και υπηρεσίες, χωρίς ουσιαστική ενίσχυση σε χρηματοδότηση και προσωπικό, όπως έγινε με τις Υπηρεσίες Δόμησης των δήμων και με τη Δασική Υπηρεσία. Και τέλος, έρχεται και μας λέει ότι ο μόνος που μπορεί να δώσει λύση είναι είτε η αγορά, όπως γίνεται με τα δάση, είτε η ίδια η κυβέρνηση, όπως γίνεται με τις διατάξεις για την αυθαίρετη δόμηση».

Για το προεξάρχον ζήτημα του Οργανισμού Υδάτων Θεσσαλίας, ο κ. Χριστοδουλάκης υπεραμύνθηκε των θέσεων του ΠΑΣΟΚ ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να προστατεύεται από οποιαδήποτε έμμεση ή άμεση απόπειρα ιδιωτικοποίησης του. Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση δεν διαβουλεύτηκε με τους εμπλεκόμενους φορείς και ότι η νομική μορφή του Οργανισμού, ως ΝΠΙΔ ανώνυμη εταιρεία, δημιουργεί πολλά προβλήματα και έρχεται σε σύγκρουση με το ενωσιακό δίκαιο. Για τους λόγους αυτούς ζήτησε την απόσυρση των διατάξεων που αφορούν στον ΟΔΥΘ: «Το μετοχικό κεφάλαιο για το νέο Οργανισμό είναι μόλις 1 εκ. Λόγω της σημασίας και των αρμοδιοτήτων που έχει να αναλάβει αυτός ο νέος Οργανισμός είναι σίγουρο ότι αυτό δεν φτάνει. Θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια. Και σε μία επόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που δεν θα περάσει από την Βουλή, που θα την υπογράψετε αποκλειστικά εσείς, ποιος μας εγγυάται ότι αυτά δεν θα αναζητηθούν στον ιδιωτικό τομέα, που θα αποκτήσει έτσι μετοχική συμμετοχή στον οργανισμό; Και ποιος μας εγγυάται ότι αυτή σταδιακά δεν μπορεί να γίνει πλειοψηφική, χωρίς καν νομοθετική ρύθμιση; Σας απαντώ εγώ. Κανείς δεν μας το εγγυάται. Γιατί η νομική μορφή του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου υπό την μορφή Ανώνυμης Εταιρείας που επιλέγετε, αφήνει ακριβώς την πόρτα της άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης του νερού ΟΡΘΑΝΟΙΧΤΗ.

Για αυτό, λοιπόν, από αυτό εδώ το βήμα, ζητάμε καθαρά, την απόσυρση του συνόλου των διατάξεων που αφορούν τον ΟΔΥΘ, και ζητάμε την εκκίνηση, από μηδενική βάση, ενός διαλόγου με τα πολιτικά κόμματα, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους επιστημονικούς φορείς, όπως θα έπρεπε ήδη να είχατε κάνει».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα των δασών, ψέγοντας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί και εκεί να βάλει τα ιδιωτικά συμφέροντα. Τόνισε την αναγκαιότητα απόληψης της βιομάζας, αλλά με τρόπο που να προάγει το δημόσιο συμφέρον και σύμφωνα πάντα με τη δασική νομοθεσία και κατέθεσε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ: «Αντί των Υβριδικών Συνεταιριστικών Σχημάτων που δημιουργείτε με το παρόν νομοσχέδιο, να αξιοποιήσετε τη μορφή των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις αυτές, ως σχήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, δεν έχουν στόχο το κέρδος, αφού: ποσοστό 5% της οποιασδήποτε κερδοφορίας διατίθεται για το σχηματισμό αποθεματικού, ποσοστό έως 35% αποδίδεται στους ίδιους τους εργαζόμενους του φορέα και το υπόλοιπο διατίθεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη διεύρυνση της παραγωγικής του δραστηριότητας».

Αναφορικά με την αυθαίρετη δόμηση, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε ότι πρόκειται περί διαχρονικής παθογένειας του ελληνικού κράτους, αλλά παρατήρησε πως και εδώ η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης είναι λάθος, αποψιλώνοντας τη Δημόσια Διοίκηση από ουσιαστικές αρμοδιότητες της και μεταφέροντας τες στο Υπουργείο.

Τοποθετούμενος για τα ενεργειακά ζητήματα που προσπαθεί να ρυθμίσει το σχέδιο νόμου, αναφέρθηκε στην έλλειψη συνεπούς και συνεκτικής ενεργειακής πολιτικής από την κυβέρνηση, η οποία αντί να αποκεντρώνει συνεχίζει να συγκεντρώνει και την ενέργεια στα χέρια λίγων, αφήνοντας έκθετες τις ήδη υπάρχουσες ενεργειακές κοινότητες πολιτών. «Ως ΠΑΣΟΚ, είμαστε αξιακά υπέρ της «ενεργειακής δημοκρατίας», μέσω της δημιουργίας των ενεργειακών κοινοτήτων, όπου θα καταναλώνουν την ενέργεια που οι ίδιες παράγουν. Η προσπάθεια μετατροπής τους σε προνομιακούς καταναλωτές ενέργειας που παράγουν άλλοι, μας βρίσκει αντίθετους».

Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο κ. Χριστοδουλάκης τοποθετήθηκε και στο θέμα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) και συγκεκριμένα στην τροπολογία που η Νέα Δημοκρατία, έφερε κυριολεκτικά νύχτα. Πέρα από την κακή νομοθέτηση και την αδιαφορία της κυβέρνησης να διαβουλευτεί, παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα του ίδιου του βουλευτή στη διαδικασία συζήτησης του νομοσχέδιου στις επιτροπές, οι αλλαγές που επιφέρει η τροπολογία δεν λαμβάνουν υπόψιν τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ και στην ουσία βελτιώνει μεν, αλλά δεν επιλύει οριστικά το πρόβλημα.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner