Συνάντηση της Δημοτικής Παράταξης «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» με Φλωρίδη & Καρακωνσταντή για την ενδεχόμενη κατάργηση του Ειρηνοδικείου Χαλανδρίου

0

Η δημοτική παράταξη «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» πραγματοποίησε την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 σύντομη συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδη και ακολούθησε εκτενής ενημέρωση και συζήτηση με τον Εφέτη κ. Καρακωνσταντή και επικεφαλής της Ομάδας Επιμέλειας του προς προώθηση στην Βουλή νομοσχεδίου  για τον νέο Δικαστικό Χάρτη της Χώρας.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης  τα μέλη της δημοτικής παράταξης «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» ενημερώθηκαν  για τους βασικούς άξονες του νέου Νομοσχεδίου που είναι δύο. Ο πρώτος επικεντρώνεται στην ενοποίηση του Α΄ Βαθμού Δικαιοδοσίας στη Χώρα (ώστε δηλαδή οι ιδιωτικές διαφορές να εκδικάζονται σε πρώτο βαθμό μόνο από τα Πρωτοδικεία). Ο δεύτεροςεπικεντρώνεται στον νέο Χωροταξικό Σχεδιασμό που θα επιφέρει η ενοποίηση. Ειδικότερα, ενόψει του ότι με το νέο σχεδιασμό  οι ιδιωτικές διαφορές θα εκδικάζονται στο σύνολό τους από τα Πρωτοδικεία, προβλέπεται η κατάργηση των Ειρηνοδικείων ως καθ΄ ύλην αρμοδίων Δικαστηρίων και η δημιουργία Κεντρικού Πρωτοδικείου και Περιφερειακών Εδρών του. Ακόμα, ειδικότερα, και όσον αφορά στο Βόρειο Τομέα,  το ρόλο του Κεντρικού Πρωτοδικείου θα έχει το Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ Περιφερειακή Έδρα θα αποτελεί το υπό κατάργηση Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου, στην οποία θα εμπίπτουν έξι δήμοι.

Επισημάνθηκε από την επικεφαλής κα Κρίστη Αγαπητού και μέλη της δημοτικής παράταξης «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» ότι ο Δήμος Χαλανδρίου ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμιακά δήμους του λεκανοπεδίου και ο μεγαλύτερος από αυτούς της συγκεκριμένης περιφερειακής έδρας πλήττεται για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη συγχώνευση-απομάκρυνση της ΔΟΥ Χαλανδρίου.

Έτσι άλλη μια κομβική δημόσια υπηρεσία που εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους, απομακρύνεται από τα διοικητικά όρια του Δήμου Χαλανδρίου δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα τόσο στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Χαλάνδρι, όσο και στους δημότες. Τέθηκε λοιπόν μετ’ επιτάσεως στη συζήτηση από τη δημοτική παράταξη, ότι «θέλουμε να ληφθεί εκ μέρους του Υπουργείου σοβαρά υπόψιν στη λήψη των τελικών ρυθμίσεων και αυτή η παράμετρος, προασπιζόμενοι την επιλογή της πόλης μας ως περιφερειακής έδρας. Τονίσαμε δε ιδιαιτέρως ότι στο πνεύμα αυτό έχει ήδη προηγηθεί ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης που αφορά το εν λόγω θέμα».

Ο ως άνω επικεφαλής αφού άκουσε προσεκτικά την πρόταση της δημοτικής παράταξης «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» διαβεβαίωσε ότι η δομή του Ειρηνοδικείου Χαλανδρίου δεν θα καταργηθεί ως υποδομή, αφού «μερίδα» των υποθέσεων της Περιφερειακής Έδρας Αμαρουσίου θα εκδικάζονται στο γνωστό σε όλους κτήριο της οδού Κάλβου και Λεωφόρου Βασιλέως Γεωργίου.

Στη συνάντηση εκτός από την επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» κα Κρίστη Αγαπητού παραβρέθηκαν τα μέλη της δημοτικής ομάδας κα Μαριάνθη Δασκαλοπούλου, κα Αθανασία Καραμητσάνη, κα Εύη Χαμηλάκη και ο κος Νίκος Κυριλλόπουλος.

Share.

Comments are closed.