Η εκδήλωση της παράταξης «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» για τη διαχείριση καταστροφών από την  κλιματική κρίση [Φωτο]

0

Ένας καταξιωμένος επιστήμονας ο Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τη Δευτέρα 15.4.2024 βρέθηκε στους φιλόξενους χώρους της οδού Σολωμού 10, προσκεκλημένος της δημοτικής παράταξης «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» με επικεφαλής την Κρίστη Αγαπητού, προκειμένου να μιλήσει για τη «Διαχείριση κινδύνων σε περίοδο εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης».

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ και τα βιώνουμε καθημερινά. Πολυεπίπεδα και ακραία έχουν πλέον καταστροφικές συνέπειες για όλους μας σε ανθρώπινο, κοινωνικό, περιβαλλοντολογικό και οικονομικό πεδίο. Δημιούργησαν έτσι μια νέα εποχή αιχμής της κλιματικής αλλαγής ζώντας πλεόν την εποχή της κλιματικής κρίσης.

Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν περιουσίες ή σοδειές και ολόκληρα οικοσυστήματα καταστρέφονται. Το αναφαίρετο δικαίωμά μας να ζούμε σε έναν υγιή και βιώσιμο πλανήτη καταπατάται. Πολίτες διεκδικούν επείγοντα μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτή η καταστροφική λαίλαπα.

Ο κ. Καθηγητής τόνισε ότι χρειαζόμαστε πλέον νέες στρατηγικές πέρα από τις παραδοσιακές. Με την χάραξη νέων ιδεών, καινοτόμων πολιτικών όσο και καινούριων προσεγγίσεων τόσο σε επίπεδο κεντρικών κυβερνήσεων όσο και σε αυτοδιοικητικό.

Οι δήμοι σαν μεγάλοι οργανισμοί καλούνται πλέον να δουλέψουν σε επίπεδο πρόληψης, προετοιμασίας-ετοιμότητας και άμεσης απόκρισης με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ασφάλειας των τοπικών κοινωνιών. Ξέχωρα από την χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής χρειάζεται και ένα τοπικό σχέδιο δράσης άμεσα υλοποιήσιμο και βασισμένο σε επιστημονικά δεδομένα ανάλογα με τις τοπικές ιδιαιτερότητα.

Άλλωστε, λίγες μέρες μόνο μετά την ομιλία του Καθηγητή κ. Λέκκα ήρθε η περίπτωση του Ντουμπάι να επιβεβαιώσει ότι ακόμη και πλούσιες και οργανωμένες πολιτείες κινδυνεύουν άμεσα από ακραία φαινόμενα της κλιματικής κρίσης.

Ο κ. Λέκκας επεσήμανε ότι χρειάζεται να δοθεί έμφαση σε μια ατομική, περιβαλλοντολογική κουλτούρα η οποία σε εθελοντική βάση θα συνδράμει την πολιτική προστασία των τοπικών φορέων των πληττόμενων περιοχών.

Την πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση του κ. Λέκκα, ακολούθησε πληθώρα ερωτήσεων από το κοινό που παρακολούθησε τη διάλεξη στις οποίες ο ίδιος έδωσε πολύτ ενδιαφέρουσες απαντήσεις.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρ. Αντιπεριφερειάρχης και πρ. Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κος Γιαννακόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας και Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κος Μαυρουδής, η Πρόεδρος στο Παράρτημα «Εστία Χαλανδρίου» κα Ανδρέικου, η Πρόεδρος του Συλλόγου «Ρεματιά Χαλανδρίου» κα Σμαραγδή, η Πρόεδρος του Συλλόγου «Καλλιστώ» και πρ. Αντιπεριφερειάρχης κα Κορωναίου, η Πρόεδρος του Συλλόγου «Ανεξάρτητη Γυναικεία Παρέμβαση» κα Κουρή, ο Γραμματέας του συλλόγου Επιστημόνων Χαλανδρίου «Ευριπίδης» κος Θεοδώρου, ο Γραμματέας του Σκακιστικού Συλλόγου Χαλανδρίου κος Γεωργιάδης, μέλη του «Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού» Παραρτήματος Χαλανδρίου και μέλη των παραπάνω συλλόγων του Χαλανδρίου καθώς και πολλοί συνδημότες μας.

Με αφορμή αυτή την εκδήλωση η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Κρίστη Αγαπητού τόνισε: «Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι τόσο εγώ όσο και η παράταξή μας «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» έχει ήδη καταλήξει σε ένα πλάνο διαλέξεων γενικότερου ενδιαφέροντος προκειμένου να ενημερώνει αλλά και να πληροφορεί τους δημότες γύρω από θέματα που απασχολούν τη καθημερινότητά τους.»

Share.

Comments are closed.