Η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (Π. Ε. Κ.) για τα μέτρα εναντίον της βίας και του εκφοβισμού.

0

H συνδικαλιστική παράταξη της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ), με ανακοίνωσή εκφράζει τις απόψεις της γα τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν σχετικά με την σχολική βία και εκφοβισμό, θεωρώντας ότι οι πρωτοβουλίες της περσινής χρονιάς αποδείχθηκαν ανεπαρκείς

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Π.Ε.Κ.
 «Ένα χρόνο πριν, η κυβερνητική πλειοψηφία προχώρησε στη ψήφιση του νόμου για τη βία και τον εκφοβισμό στο πεδίο της σχολικής πραγματικότητας. Την προηγούμενη εβδομάδα εξαγγέλθηκαν νέα μέτρα για τα ζητήματα βίας και εκφοβισμού αποδεικνύοντας στην ουσία ότι οι πρωτοβουλίες της περσινής χρονιάς αποδείχθηκαν ανεπαρκείς.  Την ίδια ώρα προβάλλεται ως κυρίαρχη  η αντίληψη ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα αποτελεί το βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού. Αυτή η προσέγγιση όμως  υποτιμά την ανάγκη ουσιαστικής διάδρασης ανάμεσα στους ανθρώπους που αποτελούν την εκπαιδευτική κοινότητα. Είναι η ανθρώπινη επαφή, η επικοινωνία και η ουσιαστική συνεργασία που θα λειτουργήσει ως όχημα αντιμετώπισης του εκφοβισμού και της βίας.
Σε μια κοινωνία η οποία συγκλονίζεται από τις  συνεχείς γυναικοκτονίες και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, σε μια κοινωνία η οποία μετρά ξανά και ξανά θύματα από τη βία των χούλιγκαν, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να διαμορφωθεί με τρόπο αποφασιστικό μια νέα θεώρηση απέναντι στη βία που θα διατρέχει το σύνολο της κοινωνίας.
Η πρόθεση αυστηροποίησης των ποινών θα πρέπει να συνδεθεί με τη θεώρηση του συλλόγου διδασκόντων και δεν θα πρέπει να έχει μονοσήμαντο χαρακτήρα περιορίζοντας το ζήτημα απλά σε μια υπόθεση ατομικής ευθύνης. Απαιτείται ουσιαστικός σχεδιασμός με παιδαγωγικό πρόσημο, επιστημονική υποστήριξη και στόχευση την αλλαγή της σχολικής πραγματικότητας. Η υπόθεση δε της καθυστερημένης προσέλευσης σε συνάρτηση με το περίφημο δεκαπεντάλεπτο αλλά και η σύνδεση της εγγραφής των μαθητών με την αποδοχή του σχολικού κανονισμού προκαλούν σκεπτικισμό τόσο ως θεώρηση όσο και ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής τους.
Η ανάγκη να ορθώσουμε ανάχωμα απέναντι στη βία και τον εκφοβισμό είναι πιο ισχυρή από ποτέ, είναι η ώρα της ουσίας και όχι της επικοινωνίας.
Είναι ώρα για αλλαγή πολιτικής

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner