Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (Π. Ε. Κ.): Σχολικές εκδρομές και αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών – Μια πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξει.

0

H συνδικαλιστική παράταξη της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ), με ανακοίνωσή αναφέρεται στα προβλήματα που προκύπτουν στους συνοδούς καθηγητές των σχολικών εκδρομών και ζητά «επικαιροποίηση  και αναδιαμόρφωση του νομικού και θεσμικού πλαισίου υλοποίησης των σχολικών εκδρομών. Η νομική πραγματικότητα, η πολιτική θεώρηση και η αντίληψη της κοινωνίας ότι ο εκπαιδευτικός είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για κάθε τι που θα συμβεί πρέπει να αλλάξει

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Π.Ε.Κ.
«Το πρόσφατο περιστατικό με τη σύλληψη συναδέλφισσας κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής έρχεται να προστεθεί σε μια πληθώρα αντίστοιχων περιστατικών. Αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως οι  εκπαιδευτικοί -τόσο νομικά όσο και θεσμικά- δεν απολαμβάνουν κανένα πλέγμα προστασίας και παραμένουν εκτεθειμένοι τόσο σε προσωπικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο. Στα μάτια της Πολιτείας ο εκπαιδευτικός έχει το ρόλο του αποκλειστικά υπεύθυνου
Είναι πια  εξαιρετικά  κρίσιμο να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα. Οι εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν εκδρομές αναλαμβάνουν ένα τεράστιο φορτίο. Έχει μεγάλη σημασία να διασφαλιστεί η νομική κάλυψη και η θεσμική  θωράκιση των συνοδών εκπαιδευτικών. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την επικαιροποίηση  και αναδιαμόρφωση του νομικού και θεσμικού πλαισίου υλοποίησης των σχολικών εκδρομών. Η νομική πραγματικότητα, η πολιτική θεώρηση και η αντίληψη της κοινωνίας ότι ο εκπαιδευτικός είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για κάθε τι που θα συμβεί πρέπει να αλλάξει.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι εξαιρετικά σημαντικό  να θεσπιστεί  πρόβλεψη αποζημίωσης για τις πολυήμερες εκδρομές με σαφή προσδιορισμό στο επίπεδο των προβλέψεων που υπάρχουν στη εργατική νομοθεσία (υπερωρίες, σαββατοκύριακα, εκτός έδρας μετακινήσεις).
Ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας.
Όλοι και όλες.
»

Share.

Comments are closed.