Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή: Οι «Φρουροί της Επανάστασης» ανεβάζουν την ένταση, κυρώσεις ζητά από τη Δύση το Ισραήλ

0

Ολοένα και περισσότερο εντείνεται η ανησυχία στη Μέση Ανατολή, καθώς μία γενικευμένη σύρραξη μεταξύ Ιράν και Ισραήλ μοιάζει πιο πιθανή από ποτέ.
Οι ιρανικές ναυτικές ειδικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, κατέλαβαν σήμερα ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, που «συνδέεται με το Ισραήλ», κοντά στα στενά του Ορμούζ, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
«Το πλοίο έχει πλέον οδηγήθηκε στα χωρικά ύδατα της χώρας μας», ανέφερε το κρατικό IRNA.
Το πλοίο με την ονομασία MSC Aries και με σημαία Πορτογαλίας, το οποίο φέρεται να αναχώρησε από λιμάνι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με προορισμό την Ινδία, ανήκει στην Zodiac Maritime με έδρα το Λονδίνο και μέτοχος του Zodiac Group είναι ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος Eyal Ofer και η οικογένειά του.
Η Zodiac Maritime ανακοίνωσε ότι η MSC, ένας ιταλο-ελβετικός ναυτιλιακός όμιλος, είναι υπεύθυνος για όλες τις δραστηριότητες του πλοίου και η οποία επιβεβαίωσε ότι στο πλοίο επέβαιναν 25 μέλη του πληρώματος, προσθέτοντας σε δήλωση ότι «συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες αρχές για να διασφαλίσει την ασφάλειά τους και την ασφαλή επιστροφή του πλοίου».


Ο Μπάιντεν επιστρέφει στον Λευκό Οίκο σε σύντομο χρονικό διάστημα εν μέσω έντασης Ισραήλ-Ιράν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επρόκειτο να περάσει το Σαββατοκύριακο στο Ντέλαγουερ, αλλά το Σάββατο επέστρεψε στην Ουάσιγκτον για να «για να διαβουλευθεί με την ομάδα εθνικής ασφάλειας για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή» εν μέσω αυξημένης έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Νωρίτερα, ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, είχε προειδοποιήσει ότι η απειλή μιας σημαντικής ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ παρέμενε «βιώσιμη» παρά τις προσπάθειες υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένων των κλήσεων προς την Τεχεράνη από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, να μην προχωρήσει σε σοβαρή κλιμάκωση τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Κυρώσεις από την Δύση ζητά το Ισραήλ
Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμπεριλάβει στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων τους «Φρουρούς της Επανάστασης», τον ιδεολογικό στρατό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. «Καλώ την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ελεύθερο κόσμο να κηρύξει αμέσως το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλει άμεσα κυρώσεις στο Ιράν», έγραψε ο ισραηλινός υπουργός στον λογαριασμό του στο Χ, χαρακτηρίζοντας «εγκληματικό» το ιρανικό καθεστώς.


Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή
H κατάληψη του πλοίου έρχεται σε μια στιγμή που οι σχέσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν βρίσκονται στο χειρότερο σημείο, με τις πληροφορίες για επικείμενη ιρανική επίθεση ως απάντηση στο ισραηλινό χτύπημα του Ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό να αυξάνονται συνεχώς.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του είναι «αφοσιωμένη» στην υπεράσπισή του, προειδοποιώντας ταυτόχρονα το Ιράν να μην προχωρήσει σε επίθεση.
Σε κάθε περίπτωση, Αμερικανοί αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν ότι οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να αποκρούσουν οποιαδήποτε επίθεση με οποιοδήποτε όπλο προς το Ισραήλ, εάν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα, σημειώνοντας τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών εν αναμονή ενός ιρανικού χτυπήματος.

Το Ισραήλ προετοιμάζεται σε βορρά και νότο
Όπως αναφέρεται και σε ρεπορτάζ της Wall Street Journal το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανή επίθεση στο νότιο ή το βόρειο τμήμα του.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν παροτρύνει Κίνα, Τουρκία και Σαουδική Αραβία να πιέσουν το Ιράν να μην προχωρήσει σε επίθεση κατά του Ισραήλ.
Παράλληλα πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα έχουν ανακοινώσει ισχυρές συστάσεις προς τους πολίτες τους, ώστε να αποφύγουν ταξίδια στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, που ειδικά τα τελευταία 24ωρα μυρίζει μπαρούτι.

Share.

Comments are closed.