Politico: Οι ΗΠΑ περιμένουν χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ το τέτοιο που να αποφεύγοντας αντίποινα από την Ουάσιγκτον

0

Οι διπλωματικές προσπάθειες για μη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, όπου η κατάσταση για ακόμη μία φορά είναι εξαιρετικά ρευστή και απρόβλεπτη, δεν μετριάζουν την ανησυχία που εκφράζεται στην Ουάσινγκτον για χτύπημα του Ιράν που επίκειται τις επόμενες ώρες ή σε λίγα 24ωρα.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν εκτιμούν ότι το Ιράν ενδέχεται σχεδιάζει μια αεροπορική επίθεση «μεγαλύτερη από το συνηθισμένο» στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες. Δεν αποκλείουν δε το χτύπημα να προέλθει από τους πληρεξουσίους του Ιράν στην περιοχή – όπως η Λιβανέζικη Χεζμπολάχ, που βρίσκεται ακριβώς στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Politico γίνεται λόγος για ένα χτύπημα που θα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό πυραυλικής επίθεσης και επίθεσης με drone. Παράλληλα, εκφράζεται η άποψη ότι η Τεχεράνη θα επιχειρήσει ναι μεν να χτυπήσει το Ισραήλ αλλά θα το κάνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκαλέσει αντίποινα από αμερικανικής πλευράς. Αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι στόχος του Ιράν είναι -και αυτή τη φορά- να στείλει ένα μήνυμα και όχι να ξεκινήσει έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας στη Μέση Ανατολή.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο Politico δεν διευκρίνισαν εάν το Ιράν σχεδιάζει να χτυπήσει ισραηλινά στρατιωτικά μέσα ή πολιτικούς στόχους, ωστόσο υπογράμμισαν ότι «το εύρος της αναμενόμενης ιρανικής απάντησης θα καθορίσει εάν η κατάσταση θα εξελιχθεί σε σπιράλ».

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΗΠΑ στέλνουν μηνύματα μέσω όλων των «καναλιών επικοινωνίας» που διαθέτουν με το Ιράν, επειδή αναμένουν μεν την αντίδραση αλλά θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα εξαπλωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή. Η επικοινωνία γίνεται προφανώς μέσω τρίτων, ωστόσο, το Politico σημειώνει υπάρχει η δυνατότητα για απευθείας επικοινωνία μέσω των αποστολών Ιράν και ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken) συνομίλησε τις προηγούμενες μέρες με τους ομολόγους του στην Τουρκία, την Κίνα και τη Σαουδικής Αραβία, ζητώντας τους να προειδοποιήσουν το Ιράν να μην εμβαθύνει την κρίση, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ (Matthew Miller).

«Τις τελευταίες ημέρες, έχουμε επίσης επαφές με Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους και τους παροτρύναμε επίσης να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στο Ιράν ότι η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον του Ιράν, δεν είναι προς το συμφέρον της περιοχής και δεν είναι προς το συμφέρον του κόσμου» τόνισε ο Μίλερ.

Όπως αναφέρει το Politico, ο Μπρετ ΜακΓκερκ (Brett McGurk), κορυφαίος αξιωματούχος σε θέματα Μέσης Ανατολής στον Λευκό Οίκο, τις τελευταίες ημέρες μίλησε με ηγέτες στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν και το Ιράκ, τόσο για να γίνει καλύτερη προετοιμασία για ό,τι ακολουθήσει όσο και για να περάσει μηνύματα αποκλιμάκωσης προς το Ιράν.

Σε μια κλήση με τον υπουργό Άμυνας Λόϊντ Όστιν (Lloyd Austin) την Πέμπτη, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ (Yoav Gallant) προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ιρανική επίθεση. Ο Γκάλαντ είπε στο Όστιν ότι «μια άμεση ιρανική επίθεση θα απαιτήσει μια κατάλληλη ισραηλινή απάντηση κατά του Ιράν», σύμφωνα με μια ανάγνωση της κλήσης. «Το κράτος του Ισραήλ δεν θα ανεχθεί μια ιρανική επίθεση στο έδαφός του».

Οι αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν εάν το Ιράν σχεδιάζει να χτυπήσει ισραηλινά στρατιωτικά μέσα ή πολιτικούς στόχους. Ωστόσο, το εύρος της αναμενόμενης ιρανικής απάντησης θα καθορίσει εάν η κατάσταση θα εξελιχθεί σε σπιράλ, είπαν οι ειδικοί.

«Η σοβαρότητα και η επιτυχία αυτής της απεργίας θα είναι πιθανότατα καθοριστική για το εάν θα κλιμακωθεί σε μια περιφερειακή σύγκρουση. Ένα που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Michael Patrick Mulroy (Μάικλ Πάτρικ Μάλροϊ), πρώην αξιωματούχος του DOD, πεζοναύτης και συνταξιούχος αξιωματικός της CIA.

  • Διαβάστε από το πρωτότυπο το άρθρο τvn δημοσιογράφvn Lara Seligman, Alexander Ward και Nahal Toosi του αμερικάνικου περιοδικού Politico με τίτλο «Iran wants to hit Israel while avoiding retaliation from Washington, US assesses» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.