Categories: Διεθνή

Νέες αιχμές από την Ευρωπαία εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι για τα Τέμπη

Αιχμηρή για ακόμα μια φορά για την υπόθεση των Τεμπών εμφανίστηκε σήμερα η Ευρωπαία εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι (Laura Codruța Kövesi) κατά την ακρόασή της στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή τον ετήσιο απολογισμό της.
Στην εισήγησή της, μάλιστα, συνέδεσε ευθέως την υπόθεση των Τεμπών με τη διαφθορά, ενώ άφησε αιχμές για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.
«Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Αθήνα μόνο ένα θέμα απασχολούσε τον κόσμο και ήταν τα Τέμπη. Καμιά φορά φαίνεται ότι δεν μαθαίνουμε. Πόσες τραγωδίες σαν τα Τέμπη χρειάζονται για να καταλάβουμε ότι η διαφθορά σκοτώνει;» αναρωτήθηκε η Λάουρα Κοβέσι ενώ πρόσθεσε ότι δεν γίνεται να θεωρείται η απάτη έγκλημα ήσσονος σημασίας, «γιατί έτσι δημιουργείται κουλτούρα ατιμωρησίας».
«Για μένα το κράτος δικαίου είναι η εγγύηση της ασφάλειας των ανθρώπων, η βάση ότι μια καλύτερη ζωή είναι δυνατή. Είναι κάτι που κάνει τη Δικαιοσύνη να προσφέρει κάτι το απτό» τόνισε η Ευρωπαία εισαγγελέας.
«Σε τελική ανάλυση, για να νιώθουμε ασφαλείς στην κοινωνία, εξαρτάται από το πώς εμείς οι δικαστές, οι εισαγγελείς, οι δικηγόροι, η αστυνομία, κάνουμε τη δουλειά μας και το πώς την αντιλαμβάνονται οι πολίτες. Αν είμαστε ανεξάρτητοι ή όχι, θαρραλέοι ή φοβισμένοι» είπε χαρακτηριστικά.
Εν συνεχεία και απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Ολλανδής ευρωβουλευτή Σοφι ιντ Βέλτ αναφέρθηκε και στις κατηγορίες, που απήγγειλε για 23 άτομα σχετικά με την εκτέλεση της σύμβασης 717.
Η Λάουρα Κοβέσι παραδέχθηκε ότι λόγω εθνικής νομοθεσίας δεν μπόρεσε να ερευνήσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης και ότι για τον λόγο αυτό άσκησε κριτική.
«Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό. Το θέμα είναι να συμμορφώνεται η εθνική νομοθεσία με τον ευρωπαϊκό κανονισμό». «Μέσω της δικαιοσύνης θα θεραπευτεί αυτό το δράμα» είπε χαρακτηριστικά η Ευρωπαία εισαγγελέας.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Xάρης Δούκας*: Καλύτερη Συνεργασία, Καλύτερο Μέλλον

Ως δήμαρχος της Αθήνας, τους τελευταίους μήνες είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με δημάρχους πολλών…

3 ώρες ago

Μανώλης Χριστοδουλάκης: Εκδήλωση για τον απολογισμό 1 έτους κοινοβουλευτικού έργου για την Ανατολική Αττική

Ο Βουλευτής Ανατολική Αττικής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, «επιμένοντας σταθερά στην πεποίθηση ότι η λογοδοσία, η συνεργασία…

4 ώρες ago

Στέφανος Παραστατίδης*: Μια βαλκανική χώρα στην Ευρώπη ή μια ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια;

Γράφω από τα Τίρανα, όπου βρίσκομαι συμμετέχοντας σε αποστολή του ελληνικού Κοινοβουλίου (ΚΣ ΟΣΕΠ). Διαβάζω…

4 ώρες ago

Χαλάνδρι: Εκδήλωση για τα 160 χρόνια από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα

Ο Σύλλογος Κεφαλλήνων Χαλανδρίου και ο Σύλλογος Επτανησίων Αγίας Παρασκευής «Τα Ιόνια» σας προσκαλούν την…

5 ώρες ago

Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Να στηριχτεί η εκπαίδευση στο Καστελλόριζο και στις «ανάλογες»  περιοχές

Το Καστελλόριζο και όλες οι περιοχές, που βρίσκονται σε δύσκολη «διασύνδεση» με τα αστικά κέντρα…

20 ώρες ago

Politico: Tο κλίμα πόλωσης στη Σλοβακία οδήγησε στην απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού Φίτσο

Το αμερικανικό περιοδικό Politico με ανάλυσή του επιχειρεί να αναδείξει τα αίτια που οδήγησαν στην…

20 ώρες ago