Επιστρέφει στα σχολεία η πενθήμερη αποβολή για περιπτώσεις bullying – Νέοι σχολικοί κανόνες [Βίντεο]

0

Νέο πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων παρουσιάστηκε, σήμερα Τρίτη (09/04), με την επαναφορά της πενθήμερης αποβολής κυρίως για περιπτώσεις bullying, περιορισμό των αδικαιολόγητων απουσιών, την ανάληψη του κόστους των ζημιών που κάνουν μαθητές από τους γονείς και την «ακαριαία» αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος σε περίπτωση διαρροής προσωπικών δεδομένων.
Οι αλλαγές αυτές ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε σχετική εκδήλωση που έγινε στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ άλλων, λοιπόν, ανακοινώθηκε και η δημιουργία της πλατφόρμας stop-bullying.gov.gr στην οποία οι μαθητές και οι γονείς μπορούν να υποβάλλουν αναφορές για περιστατικά. «Πρόκειται για μια πλατφόρμα καταγγελιών από γονείς και από μαθητές με τους κωδικούς στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο», τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Στο ίδιο πλαίσιο ανακοινώθηκαν και νέοι σχολικοί κανονισμοί, οι οποίοι θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο. Σε αυτούς προβλέπεται η ψηφιοποίηση των απουσιών με περιορισμούς στις αδικαιολόγητες, η επιστροφή της πενθήμερης αποβολής, αλλά και η ανάληψη του κόστους των ζημιών που προκαλούν οι μαθητές από τους γονείς τους. Επίσης, η διαρροή προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο συνεπάγεται «ακαριαία» αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Οι νέοι σχολικοί κανόνες
Παρουσιάζοντας του νέους σχολικούς κανόνες που θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο, με τη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε τα εξής:

  • Ψηφιοποίηση των απουσιών με λειτουργία της πλατφόρμας e-parents, όπου οι γονείς θα μπορούν να βλέπουν την πορεία του μαθητή, τις βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών, τις απουσίες και άλλα δεδομένα που καταχωρίζονται στο myschool.
  • Απαγόρευση της διαγραφής απουσιών στο τέλος της χρονιάς με ρητές εξαιρέσεις, όπως ιατρικοί λόγοι.
  • Επανέρχεται ο διαχωρισμός των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες 40 – 75. Έως δύο ημέρες θα μπορούν να δικαιολογούν οι γονείς, για περισσότερες απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.
  • Επιστρέφει η πενθήμερη αποβολή: Μέχρι τώρα η αυστηρότερη ποινή ήταν η διήμερη και ο Σύλλογος Διδασκόντων θα μπορεί, επίσης, να προχωρεί πιο εύκολα σε αλλαγή τμήματος και θα περιοριστεί η γραφειοκρατία για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος εάν αυτή κριθεί αναγκαία.
  • Το κόστος των ηθελημένων φθορών, βανδαλισμών, θα βεβαιώνεται στην οικογένεια του δράστη.
  • Η χρήση κινητών τηλεφώνων παραμένει απαγορευτική εντός σχολικού περιβάλλοντος και επιπλέον όσοι μαθητές διαρρεύσουν προσωπικά δεδομένα και εκθέσουν συμμαθητές ή συμμαθήτριες τους στο διαδίκτυο θα εκδιώχνονται από το σχολείο με την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος να είναι ακαριαία.

Παράλληλα παρουσιάστηκε το spot του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο «Stop Bullying – Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα. Μπορείς

Share.

Comments are closed.