Σταύρος Πετράκης*: Τι μπορούν να κάνουν οι εκλογείς που θέλουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο

0

1. Αίτηση ετεροδημότη
Α.
Να κάνουν αίτηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών https://aitiseis.eterodimotes.gov.gr.
 Απαραίτητη προϋπόθεση για την χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής και την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης αποτελεί η κατοχή προσωπικού Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) από τον εκλογέα και των αντίστοιχων κωδικών που διαθέτει στην εφαρμογή «ΤaxisNet» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).
Ή
Β. Να κάνουν αίτηση στους οικείους δήμους και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.). Για την υποβολή της αίτησης στους οικείους δήμους οι εκλογείς είναι δυνατό να απευθύνονται μόνο στον δήμο που κατοικούν, ενώ στα Κ.Ε.Π. είναι δυνατό να απευθύνονται όλοι οι εκλογείς ανεξάρτητα από τον δήμο κατοικίας τους.
Η αίτηση πρέπει να γίνει άμεσα.
Ο εκλογέας οποτεδήποτε μπορεί να ακυρώσει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, προκειμένου να ψηφίσει πάλι στο δήμο της βασικής του εγγραφής. Η ακύρωση της εγγραφής γίνεται κατόπιν υποβολής αίτησης διαγραφής εκλογέα.

2. Επιστολική ψήφος
Η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εντός ή εκτός επικρατείας.
Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προσεχείς ευρωεκλογές αποκλειστικά μέσω επιστολικής ψήφου.
Οι εντός Ελλάδας εκλογείς εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω του συνδέσμου http://epistoliki.ypes.gov.gr και εγγράφονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου αποκλειστικά μέσω taxisnet κάνοντας χρήση των προσωπικών τους διαπιστευτηρίων.
Εναλλακτικά, οι εντός Ελλάδας εκλογείς μπορούν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, ενώ οι εκτός επικρατείας εκλογείς μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες ελληνικές Προξενικές Αρχές (Γενικά Προξενεία, Προξενεία, Προξενικά Γραφεία Πρεσβειών).

3. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων άσκησης του εκλογικού δικαιώματος μέσω επιστολικής ψήφου στις προσεχείς Ευρωεκλογές είναι η 29η Απριλίου 2024.
Ο φάκελος αποστέλλεται στους εκλογείς από το Υπουργείο Εσωτερικών το αργότερο 15 ημέρες πριν από τις εκλογές με υποχρέωση παραλαβής είτε από τον εκλογέα είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει ρητή εξουσιοδότηση για την παραλαβή του, με θεώρηση γνησίου υπογραφής μέσω gov.gr ή από δημόσια αρχή.
Ο εκλογέας ενημερώνεται με ηλεκτρονικό μήνυμα για την αποστολή του φακέλου και με σύνδεσμο για την παρακολούθηση της πορείας του (tracking). Ο φάκελος περιλαμβάνει:

  • φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου
  • ψηφοδέλτια
  • φάκελο ψηφοφορίας
  • έντυπο οδηγιών
  • κατάλογο υποψηφίων
  • αίτηση – υπεύθυνη δήλωση.

Οι φάκελοι ψηφοφορίας είναι πλήρως ανωνυμοποιημένοι και φέρουν ειδικό γνώρισμα γνησιότητας.

Διαδικασία ψηφοφορίας:

  1. Ο εκλογέας διαβάζει προσεκτικά το έντυπο των οδηγιών. Συμπληρώνει την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση έγχαρτα ή ηλεκτρονικά μέσω gov.gr και γράφει τα στοιχεία του στον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου.
  2. Επιλέγει τον συνδυασμό που επιθυμεί και τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές ή ψηφίζει λευκό.
  3. Βάζει το ψηφοδέλτιο στον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας, τον κλείνει και τον βάζει στον φάκελο επιστροφής. Σε περίπτωση που έχει συμπληρώσει την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση έγχαρτα την βάζει στον φάκελο επιστροφής, μαζί με το φωτοαντίγραφο ελληνικής ταυτότητας, ελληνικού διαβατηρίου ή ελληνικού διπλώματος οδήγησης.
  4. Αποστέλλει τον φάκελο προς την προσυμπληρωμένη διεύθυνση του κέντρου διαλογής επιστολικής ψήφου.

Δεν υπάρχει κόστος στις διαδικασίες παραλαβής και αποστολής των φακέλων.

* Ο Σταύρος Πετράκης είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Υπηρετεί ως δάσκαλος στη Χαλκίδα. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις επιστήμες της αγωγής. Είναι Αντιπρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γραμματέας του Πανελλαδικού Συμβουλίου της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, της παράταξης του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και Αναπληρωτής Γραμματέας του τομέα συνδικαλισμού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Διατέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών και σε πανελλαδικό επίπεδο Γενικός Σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ. Έχει διατελέσει, επίσης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού και Ανάπτυξης και πολλών ΝΠΔΔ του Δήμου Χαλκιδέων.

Share.

Comments are closed.