Forbes: Οι 10 δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη και οι 10 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι  για το 2024

0

«Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι» και αυτή είναι μία αλήθεια που επιβεβαιώνεται και φέτος, κρίνοντας από τη λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη για το 2024.
Μάλιστα, όπως σχολιάζει το Forbes, πλέον υπάρχουν 2.781 περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι και 141 περισσότεροι από πέρυσι και 26 περισσότεροι από το ρεκόρ που σημειώθηκε το 2021.
Επιπλέον, οι δισεκατομμυριούχοι είναι  πλουσιότεροι από πριν, καθώς το συνολικό ύψος των περιουσιών τους αγγίζει τα 14,2 τρισ. δολάρια, δηλαδή έχει αυξηθεί κατά 2 τρισ. από το 2023 και 1,1 τρισ. δολάρια υψηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ, που επίσης σημειώθηκε το 2021.
Όπως αναφέρει το Forbes, τα 2/3 των μελών της λίστας έχουν μεγαλύτερη περιουσία από πέρσι, ενώ μόλις το 1/4 είχε γνωρίσει μείωση στην περιουσία του.

Οι 10 κροίσοι του κόσμου, σύμφωνα με το Forbes

  1. Μπερνάρ Αρνό
    Καθαρή περιουσία:
    233 δισ. Δολάρια – Επιχειρήσεις: LVMH
    Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά! Σε αυτόν ανήκουν οι Louis Vuitton, Christian Dior και Sephora.
  2. Έλον Μασκ
    Καθαρή περιουσία:
    195 δισ. Δολάρια – Επιχειρήσεις: Tesla, SpaceX
    Ο Μασκ από τον Νοέμβριο του 2021 έχει σημειώσει… πτώση, όταν έγινε ο πρώτος άνθρωπος με αξία 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η SpaceX έχει εκτοξευθεί κατά 80% στα 180 δισεκατομμύρια δολάρια παρ’ ότι το X, το γένος Twitter, αξίζει περίπου 70% λιγότερο από ό,τι όταν το αγόρασε και οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει 57% από τα τέλη του 2021
  3. Τζεφ Μπέζος
    Καθαρή περιουσία: 194 δισ. Δολάρια – Επιχειρήσεις: Amazon
    Ο ιδρυτής της Amazon είναι 80 δισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότερος φέτος, χάρη στην άνοδο κατά 93% της μετοχής του Leviathan για το ηλεκτρονικό εμπόριο.
  4. Μαρκ Ζάκερμπεργκ
    Καθαρή περιουσία:
    177 δισ. Δολάρια –Επιχειρήσεις: Facebook
    Μετά την πτώση της μετοχής του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «META» κατά 75% από την κορύφωσή του το 2021.
  5. Λάρι Έλισον
    Καθαρή περιουσία:
    141 δισ. Δολάρια – Επιχειρήσεις: Oracle
    Μια δεκαετία μετά την παραίτησή του από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Oracle, ο Έλισον εξακολουθεί να είναι πρόεδρος, CTO και ο μεγαλύτερος μέτοχος της, με το 40% της εταιρείας.
  6. Γουόρεν Μπάφετ
    Καθαρή περιουσία:
    133 δισ. Δολάρια – Επιχειρήσεις: Berkshire Hathaway
    Ο Μπάφετ, του οποίου ο επί χρόνια συνεργάτης Charlie Munger πέθανε σε ηλικία 99 ετών τον Νοέμβριο, βρέθηκε σε μια σπάνια διαμάχη τον περασμένο χρόνο, με τον δισεκατομμυριούχο Τζίμι Χάσλαμ για την τιμή της εξαγοράς της αλυσίδας στάσεων φορτηγών της Haslam, Pilot Travel Centers, από την Berkshire Hathaway. Οι δύο πλευρές συμβιβάστηκαν τον Ιανουάριο και η Berkshire αγόρασε το τελευταίο 20% της Pilot για 2,6 δισ. δολάρια. Οι μετοχές της Berkshire βρίσκονται σε τιμές-ρεκόρ, σημειώνοντας άνοδο 30% από πέρυσι.
  7. Μπιλ Γκέιτς
    Καθαρή περιουσία:
    128 δισ. Δολάρια – Επιχειρήσεις: Microsoft
    Παρά το γεγονός ότι έχει υπάρξει ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, ο Γκέιτς κατατάσσεται στη χαμηλότερη θέση που έχει από το 1992 λόγω του σκληρού ανταγωνισμού. Ο συνιδρυτής της Microsoft ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για 18 από τα 23 χρόνια από το 1995 έως το 2017.
  8. Στιβ Μπάλμερ
    Καθαρή περιουσία:
    121 δισ. Δολάρια – Επιχειρήσεις: Microsoft
    Ο ιδιοκτήτης των Λος Άντζελες Κλίπερς θα μεταφέρει την ομάδα του (την πέμπτη πιο ακριβή στο ΝΒΑ) σε ένα νέο στάδιο αυτό το καλοκαίρι το οποίο έχτισε με ιδιωτική δαπάνη ύψους 2 δισ. δολαρίων. Η περιουσία του Ballmer αυξήθηκε κατά 40 δισ. δολάρια από πέρυσι, εν μέρει λόγω της υψηλότερης αξίας των Clippers, αλλά κυρίως χάρη στην άνοδο των μετοχών της Microsoft.
  9. Μουκές Αμπάνι
    Καθαρή περιουσία:
    116 δισ. Δολάρια –Επιχειρήσεις: Reliance Industries
    Είναι ο πρώτος ασιάτης της Λέσχης των «100 δισ. δολαρίων» φέτος, χάρη στην άνθηση των μετοχών του ομίλου του, Reliance Industries.
  10. Λάρι Πέιτζ
    Καθαρή περιουσία:
    114 δισ. Δολάρια – Επιχειρήσεις: Google
    Σεργκέι Μπριν
    Καθαρή περιουσία:
    110 δισ. Δολάρια – Επιχειρήσεις: Google
    Οι συνιδρυτές της Google έχουν παραιτηθεί, αλλά παραμένουν οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Google. Ο Πέιτζ ως επί το πλείστον αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας, περνώντας χρόνο στα πέντε ιδιωτικά νησιά του, συμπεριλαμβανομένου ενός στα Φίτζι και ενός άλλου στο Πουέρτο Ρίκο.
    Ο Μπριν όμως επέστρεψε για ένα μικρό χρονικό διάστημα για να υποβάλει αλλαγές στα μοντέλα chatbot τεχνητής νοημοσύνης της Google πέρυσι και συμπεριλήφθηκε ως «βασικός πυλώνας» όταν το Gemini κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο.

(Πατήστε Εδώ και δείτε την πλήρη λίστα με τους πλουσιότερους του πλανήτη για το 2024).

Οι 10 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι που μπήκαν στη λίστα του Forbes για το 2024
Και τώρα πάμε στη λίστα του Forbes που περιλαμβάνονται οι έλληνες επιχειρηματίες, πολλοί εκ των οποίων σε γενικές γραμμές είδαν επίσης την περιουσία τους να μεγαλώνει σε σχέση με το περσινό έτος.
Στη λίστα του Forbes βρίσκονται συνολικά 10 Έλληνες, η περιουσία των οποίων ξεπερνά το ένα εκατομμύριο. Με λίγα λόγια πρόκειται για δισεκατομμυριούχους.

  1. Πρώτη στο ελληνικό τμήμα της λίστας και 432η παγκοσμίως αναδείχθηκε η Μαρία Αγγελικούση με περιουσία 6,4 δισ. δολαρίων (από 5,6 δισ. δολάρια πέρσι). Είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος και ιδιοκτήτρια του Ομίλου Αγγελικούση, μιας ναυτιλιακής εταιρείας με έδρα την Αθήνα.
  2. Στη δεύτερη θέση για την Ελλάδα (991η παγκοσμίως) βρίσκεται ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με περιουσία 3,3 δισ. δολαρίων (από 3,2 δισ. δολάρια πέρσι). Ασχολείται με την εξόρυξη μετάλλων, ενώ όπως γράφει το Forbes, παραιτήθηκε από τον ρόλο του διευθυντή της επιχείρησης χαλκού της Glencore στα τέλη του 2018.
  3. Τρίτος πλουσιότερος Έλληνας (1.187 παγκοσμίως) με περιουσία 2,8 δισ. δολαρίων είναι ο Φίλιππος Νιάρχος, ο μεγαλύτερος γιος του αείμνηστου μεγιστάνα της ναυτιλίας Σταύρου Νιάρχου, ο οποίος κληρονόμησε μεγάλο μέρος της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του.
  4. Στην τέταρτη θέση (286η παγκοσμίως) βρίσκεται η οικογένεια Γιώργου Προκοπίου με περιουσία 2,6 δισ. δολαρίων. Ο Γιώργος Προκοπίου είναι ιδιοκτήτης των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών Dynacom, Dynagas Holding και Sea Traders, συν μερίδιο 42% στην εισηγμένη Dynagas LNG Partners.
  5. Την πέμπτη θέση (438η παγκοσμίως) καταλαμβάνει η οικογένεια Κωνσταντίνου Μαρτίνου με περιουσία 2,3 δισ. δολαρίων. Ο Κωνσταντίνος Μαρτίνος είναι ιδιοκτήτης της ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας Thenamaris, η οποία διαθέτει στόλο 89 δεξαμενόπλοιων, πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου, πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και πλοίων μεταφοράς LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο).
  6. Από 1,5 εκτοξεύθηκε στα 2,2 δισ. δολάρια η περιουσία της οικογένειας Σπύρου Λάτση μέσα σε έναν χρόνο, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση (496η παγκοσμίως) της ελληνικής λίστας. Ο Σπύρος Λάτσης κληρονόμησε την περιουσία του αείμνηστου πατέρα του, μεγιστάνα της ναυτιλίας Ιωάννη Σ. Λάτση (π. 2003) μαζί με τα αδέρφια του Μαριάννα και Μαργαρίτα.
  7. Στην έβδομη θέση και 545η παγκοσμίως βρίσκεται η οικογένεια Βαρδή Βαρδινογιάννη με περιουσία 2,1 δισ. δολαρίων (από 1,9 δισ. δολάρια πέρσι και 1,4 δισ. δολάρια το 2022). Ο Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης ίδρυσε την Motor Oil Hellas, μια εταιρεία πετρελαιοειδών με έδρα την Ελλάδα, μαζί με τον αείμνηστο αδελφό του το 1970.
  8. Την επόμενη θέση (764 παγκοσμίως) καταλαμβάνει η οικογένεια της Μαριάννας Λάτση με περιουσία 1,8 δισ. δολαρίων (από 1,6 δισ. δολάρια πέρσι). Η Μαριάννα Λάτση κληρονόμησε την περιουσία του αείμνηστου πατέρα της, μεγιστάνα της ναυτιλίας Τζον Σ. Λάτση (π. 2003) μαζί με τα αδέρφια της Γιάννη και Μαργαρίτα.
  9. Στην ίδια θέση βρίσκεται και η οικογένεια Ανδρέα Μαρτίνου, η οποία ισοβαθμεί με αυτή της κ. Λάτση. Ο Ανδρέας Μαρτίνος είναι ιδιοκτήτης της ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας Minerva Marine, η οποία διαθέτει στόλο 71 τάνκερ, ξηρού φορτίου και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
  10. Τη 10η θέση στους έλληνες δισεκατομμυριούχους (046η παγκοσμίως) βρίσκεται η οικογένεια Αθανάσιου Μαρτίνου με περιουσία 1,5 δισ. δολαρίων. Ο Αθανάσιος Μαρτίνος είναι ιδιοκτήτης της ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας Eastern Mediterranean Maritime, η οποία διαθέτει στόλο 78 τάνκερ, πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Share.

Comments are closed.