Σεισμός 7,7 Ρίχτερ στην Ταϊβάν: Επτά νεκροί και δεκάδες τραυματίες λόγω κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων [Βίντεο]

0

Ο ισχυρότερος σεισμός της Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια σκότωσε τέσσερις και τραυμάτισε τουλάχιστον 50, προκαλώντας καταρρεύσεις κτιρίων, διακοπές ρεύματος και κατολισθήσεις στο νησί και πυροδότησε αρχικές προειδοποιήσεις για τσουνάμι στη νότια Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες.


Ο σεισμός, με μέγεθος 7,7 βαθμών Ρίχτερ έπληξε τη δημοφιλή τουριστική πόλη Χουαλιέν, σατην ανατολική ακτή της Ταϊβάν, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια και εγκλωβίζοντας ανθρώπους στους μετασεισμούς μετά τον σεισμό, που ξεκίνησε στις 7.58 π.μ.
Η εθνική πυροσβεστική υπηρεσία της Ταϊβάν αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών μέχρι τώρα φτάνει τους 7, ενώ ο αριθμός των τραυματιών έχει ανέλθει στους 736. Όλοι οι θάνατοι ήταν στην περιοχή της Χουαλιέν.
Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA) αναθεώρησε αργότερα το μέγεθος σε 7,7 Ρίχτερ από 7,5 Ρίχτερ. Η Ταϊβάν έθεσε το μέγεθος σε 7,2, ενώ το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) ανέφερε ότι η ένταση ήταν ότι ήταν 7,4 Ρίχτερ και το επίκεντρο του σεισμού ήταν 18 χιλιόμετρα νότια της πόλης Χουαλιέν της Ταϊβάν σε βάθος 34,8 χιλιομέτρων.


Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν παιδιά να διασώθηκαν από κτίρια κατοικιών που κατέρρευσαν. Ένα πενταώροφο κτίριο στο Χουαλιέν φαινόταν σοβαρά κατεστραμμένο, ο πρώτος του όροφος κατέρρευσε και το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου έγερνε υπό γωνία 45 μοιρών.


Το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας (CST) της Ταϊβάν δήλωσε ότι άνθρωποι και οχήματα παγιδεύτηκαν στη σήραγγα Dachingshui. Οι γραμμές των τρένων υπέστησαν επίσης ζημιές και σχολεία και χώροι εργασίας έκλεισαν σε μεγάλες περιοχές της πόλης.
Αν και μετρήθηκε ο σεισμός στα 7,7 Ρίχτερ στην Ιαπωνία, η υπηρεσία παρακολούθησης σεισμών της Ταϊβάν έδωσε το μέγεθος του σεισμού της Τετάρτης ως 7,2 Ρίχτερ, καθιστώντας τον τον ισχυρότερο σεισμό της Ταϊβάν από το 1999, όταν ένας σεισμός 7,6 Ρίχτερ 93 μίλια (150 χλμ.) νότια της Ταϊπέι, σκότωσε 2.100 άτομα και τραυμάτισε 2.400 άτομα.


Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός του Χουαλιέν ήταν το 2022, όταν ένας σεισμός 6,9 Ρίχτερ γκρέμισε κτίρια και εκτροχιάστηκε τρένο, σκοτώνοντας ένα άτομο και έκοψε το ρεύμα σε χιλιάδες κατοίκους.
Ο σεισμός της Τετάρτης προκάλεσε την TSMC, τον κορυφαίο κατασκευαστή ημιαγωγών της Ταϊβάν, που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή των περισσότερων προηγμένων ημιαγωγών στον κόσμο, να εκκενώσει τις γραμμές παραγωγής της, σύμφωνα με το Bloomberg News.

Ένας έλληνας της Ταϊβάν περιγράφει τη στιγμή του σεισμού
Για τον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ στην Ταϊβάν μίλησε στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» με του Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο, ο Χρήστος Σαραντίδης ο οποίος ζει στην Ταϊπέι κάνοντας λόγο για πρωτόγνωρη εμπειρία.

«Η μικρή έφυγε για το σχολείο, είχα το πρωινό ελεύθερο είπα να κοιμηθώ λίγο και μόλις με έπιασε ο ύπνος μας ξύπνησε ο σεισμός. Πέσανε πράγματα και σπάσανε…», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε, στην πρωτεύουσά της Ταϊβάν σημειώθηκαν ζημιές στο μετρό, στη γραμμή προς αεροδρόμιο.
«Πανικός δεν υπάρχει, όλα λειτουργούν κανονικά, ακούμε ασθενοφόρα οχήματα πυροσβεστικής από το πρωί, αλλά το μετρό λειτουργεί. Επικοινώνησα με το σχολείο της μικρής μήπως χρειαζόταν να την πάρουμε, αλλά όλα καλά. Είμαστε καλά, ζημιές υπάρχουν στη Χουάλιεν, είναι μια πανέμορφη περιοχή, οι σκέψεις μας είναι σε αυτούς τους ανθρώπους», πρόσθεσε.
Ο κ. Σαραντίδης δήλωσε ότι αύριο η χώρα έχει τετραήμερη αργία, εκτιμώντας ότι αν ο σεισμός γινόταν τότε, που έχουμε διακοπές, μπορεί τα πράγματα να ήταν χειρότερα σημείωσε. «Ήμασταν λίγο τυχεροί πάνω στην ατυχία μας», σχολίασε.

Share.

Comments are closed.