Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Το Σχολείο στους καιρούς της Τεχνητής Νοημοσύνης

0

H Τεχνητή Νοημοσύνη είναι παρούσα. Οι αλγόριθμοι επηρεάζουν την καθημερινή ζωή μας, τον πολιτισμό μας συνολικά όλο και πιο επιδραστικά.

Το Διαδίκτυο, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Μηχανική Γενετική ανοίγουν νέα εποχή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δεν επιδρούν απλά και μόνο στη φυσική και κοινωνική πραγματικότητα – τις μετασχηματίζουν. Διαμορφώνουν ένα νέο «πολιτισμικό παράδειγμα». Τα «Big Data» γίνονται πεδίο πλούτου και ισχύος.

Το σχολείο και η εκπαίδευση βρίσκονται σε αμηχανία. Εκπαιδεύουν νέους και νέες για την εποχή της Ψηφιακότητας με «υλικά» της Βιομηχανικής περιόδου. Κινούνται σε άγνωστους τόπους. Είναι σα να έχουμε τους θεσμούς αυτούς να λειτουργούν με συνθήκες Αγροτικής Εποχής σε περιόδους Βιομηχανικής Εποχής.

Ήδη μαθητές και μαθήτριες ζουν σε μια ιστορική φάση, που δεν έχουν καθόλου βιώματα της προ διαδικτύου εποχής. Δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς αυτό.   

Το σχολείο οφείλει να ανιχνεύσει τους νέους καιρούς. Να θέσει τα δικά του «Αρχιμήδεια σημεία», για να ασκήσει το παιδαγωγικό, μορφωτικό και κοινωνικό έργο του.

Στη χώρα μας, η σχέση του σχολείου με τις Νέες Τεχνολογίες παραμένει στο πεδίο, όπως διαμορφώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Δεν έχει προστεθεί τίποτα σημαντικό. Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα μεταρρυθμιστικής πολιτικής, εκδημοκρατισμού και εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Μια σύγχρονη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση οφείλει να περιλαμβάνει την ενίσχυση του Πολιτισμού και της Παιδαγωγικής, τη με κριτική προσέγγιση εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης, την προαγωγή ενός Μορφωτικού Ρεύματος, την ανάδειξη ενός σύγχρονου Ουμανισμού – Διαφωτισμού.

Ο Τομέας μας θα ανοίξει αυτή τη συζήτηση με συγκεκριμένες προτάσεις.   

Share.

Comments are closed.