Οι Εκπλήξεις των τοπικών εκλογών στην Τουρκία το 2024

0

Το AK Party έχασε τις εκλογές σε ορισμένες πόλεις που θεωρήθηκαν ως το προπύργια του. Το Adıyaman κυβερνούσε το AK Party από το 2004. Οι κάτοικοι του Adıyaman επέλεξαν τον υποψήφιο του CHP μετά από 20 χρόνια. Συγκεκριμένα ο Abdurrahman Tutdere αναδείχθηκε νικητής των εκλογών με 49% ενώ ο υποψήφιος του AK Party Ziya Polat παρέμεινε στο 27%. Οι ψήφοι του AK Party στην πόλη μειώθηκε κατά 25% σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019.
Μια άλλη πόλη όπου σημειώθηκαν εκπληκτικά αποτελέσματα ήταν το Balıkesir. Ο υποψήφιος του CHP Ahmet Akın εξελέγη δήμαρχος λαμβάνοντας το 51% των ψήφων. Έτσι, το CHP κέρδισε τις τοπικές εκλογές στην πόλη για πρώτη φορά από το 1950, όταν το Μπαλικεσίρ έγινε επαρχία.
Παρόμοια κατάσταση σημειώθηκε στο Kırıkkale. Ο Ahmet Önal του CHP εξελέγη δήμαρχος λαμβάνοντας 49,9% των ψήφων. Το 1989, το CHP ήρθε στην εξουσία για πρώτη φορά στο Κιρίκαλε, το οποίο έγινε επαρχία.
Στο Kilis, το οποίο ανακηρύχθηκε Δήμος το 1995, ο υποψήφιος του CHP Hakan Bilecen κατέλαβε την πρώτη θέση με 41,98%. Το CHP, το οποίο έλαβε το 3% των ψήφων στην πόλη το 2014, κέρδισε τις εκλογές εδώ για πρώτη φορά.
Η Προύσα (Bursa )ήταν μια άλλη επαρχία όπου η κατάσταση αντιστράφηκε σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019. Η πόλη βρίσκεται υπό την κυριαρχία του AK Party από το 2004. Το AK Party κέρδισε τις προηγούμενες τοπικές εκλογές με 49,63%. Ο Αλί Νουρ Ακτάς (Ali Nur Aktaş), ο οποίος εξελέγη δήμαρχος το 2019, προτάθηκε ξανά από το Κόμμα ΑΚ. Αυτή τη φορά το ποσοστό του παρέμεινε στο 38%. Ο υποψήφιος του CHP Muztafa Bozbey κέρδισε με 47%.
Παρόμοια εικόνα προέκυψε στο Yozgat, το οποίο κυβερνάται από το Κόμμα AK από το 2004. Το ποσοστό ψήφου του Κόμματος ΑΚ, το οποίο προτιμήθηκε από το 40% των ψηφοφόρων το 2019, μειώθηκε στο 26% σε αυτές τις εκλογές. Ο Kazım Arslan, από το Yeniden Refah Partili , έγινε ο νέος δήμαρχος του Yozgat, σύμφωνα με μη οριστικά αποτελέσματα, λαμβάνοντας το 36%.
Στη Μανίσα (Manisa), την πατρίδα του προέδρου του CHP, Özgür Özel, οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων άλλαξαν επίσης σε σύγκριση με το 2019. Ο Cengiz Ergün από το MHP εξελέγη δήμαρχος με ποσοστό 52% στις προηγούμενες εκλογές. Το ποσοστό ψήφου του Ergün, ο οποίος προτάθηκε ξανά, μειώθηκε στο 29%. Ο Ferdi Zeybek του CHP κατέλαβε την πρώτη θέση με 57%.
Η εικόνα στο Νεβσεχίρ (Nevşehir), όπου το Κόμμα İYİ κέρδισε μόνο σε επαρχιακή βάση, έχει επίσης αλλάξει σε σύγκριση με το 2019. Το AK Party ήταν το πρώτο κόμμα στην πόλη με 51% το 2019. Αυτή τη φορά, το ποσοστό ψήφου παρέμεινε στο 34%. Ο Rasim Arı από το İYİ Party αναδείχθηκε νικητής των εκλογών με 52%των ψήφων.

Share.

Comments are closed.