Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Η αντιπολίτευση στοχεύει να αντεπιτεθεί στον Ερντογάν και το AKP

0

Διαλυμένη από τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) στις γενικές εκλογές του 2023, η αντιπολίτευση της Τουρκίας στοχεύει να καταφέρει ένα πλήγμα στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, με τη μεγαλύτερη ελπίδας της, να είναι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου (Ekrem Imamoglu).
Οι δημοτικές εκλογές σε εθνικό επίπεδο στις 31 Μαρτίου θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον έλεγχο του Προέδρου Ερντογάν μετά από δύο δεκαετίες διοίκησης της Τουρκίας ή να σηματοδοτήσουν αλλαγή στο βαθιά διχασμένο πολιτικό τοπίο του μέλους του ΝΑΤΟ.
Τα αποτελέσματα είναι πιθανό να διαμορφωθούν από τα οικονομικά δεινά του αχαλίνωτου πληθωρισμού και από τους Κούρδους και Ισλαμιστές ψηφοφόρους που σταθμίζουν τις επιδόσεις της κυβέρνησης και τις ελπίδες τους για πολιτική αλλαγή.
Οι ελπίδες της αντιπολίτευσης για αλλαγή ενισχύθηκαν από τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών το 2019, τότε που νικήθηκε  το Κόμμα AKP του Ερντογάν στις δύο μεγαλυτερες πόλεις, την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, που μέχρι τότε ελέγχονταν από το AKP και τους ισλαμιστές προκατόχους του για 25 χρόνια.
Όμως ο Ερντογάν επανήλθε πέρυσι, διατηρώντας την προεδρία και κέρδισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία με εθνικιστές συμμάχους παρά τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για μια κρίση κόστους ζωής και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η περιστασιακή και ευρεία συμμαχία της αντιπολίτευσης να διαλυθεί.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον νυν δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου του CHP και τον υποψήφιο του AKP, πρώην υπουργό Μουράτ Κουρούμ (Murat Kurum), ως τους δυο μο0νομάχους για την κούρσα της Κωνσταντινούπολης, μια πόλη 15,5 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου ο Ερντογάν έγινε γνωστός ως δήμαρχος της τη δεκαετία του 1990.
«Το 2019, όταν ο Ερντογάν και το ΑΚP έχασαν την Κωνσταντινούπολη, ήταν ένα μεγάλο πλήγμα και ήταν μια γρατσουνιά στη φήμη του Ερντογάν. Μέχρι τότε ήταν αξεπέραστος, αήττητος”, δηλώνει ο αναλυτής της Yetkin Report Murat Yetkin, περιγράφοντας ότι μια νίκη στην Κωνσταντινούπολη θα είναι ζωτικής σημασίας για Ερντογάν.
«Αν το πετύχει αυτό, σημαίνει ότι θα μπορέσει να επεκτείνει και να υποστηρίξει την εξουσία του στις υπόλοιπες τοπικές διοικήσεις», αναφέρει, με τους αναλυτές να λένε ότι ο Ερντογάν μπορεί στη συνέχεια να προσπαθήσει να αλλάξει το σύνταγμα για να μπορέσει να είναι ξανά πρόεδρος το 2028, παρ’ ότι μέχρι τώρα δηλώνει ότι αυτές θα είναι οι τελευταίες εκλογές γι’ αυτόν.
Ωστόσο, μια νίκη Ιμάμογλου θα αναζωογονούσε την αντιπολίτευση, δηλώνει ο πολιτικός αναλυτής Μπερκ Έσεν (Berk Esen) του Πανεπιστημίου Σαμπάντσι (Sabanci University).
«Εάν ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης μπορέσει να κερδίσει στην Κωνσταντινούπολη, τότε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορέσει να αποκτήσει επαρκή δύναμη για να αμφισβητήσει τον Ερντογάν τα επόμενα χρόνια», τονίζει ο Εσέν. Αυτό είναι ένα μήνυμα που προσπαθεί να περάσει ο Ιμάμογλου στους ψηφοφόρους του.
«Η μοίρα της Τουρκίας είναι στα χέρια σας», τονίζει ο Ιμάμογλου κάνοντας  έκκληση προς τους νεαρούς Τούρκους της Κωνσταντινούπολη. «Μπορείτε να αλλάξετε αυτό που πάει στραβά στην Τουρκία με μια ψήφο».
Οι επικριτές του Ερντογάν τον κατηγορούν ότι η κυβέρνησή του έχει φιμώσει κάθε διαφορετική φωνή, έχει διαβρώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει θέσει υπό την κυριαρχία της το δικαστικό σώμα και άλλους κρατικούς θεσμούς, μια κατηγορία που αρνούνται οι κρατικού  αξιωματούχοι.
«Οι αγωνιστικοί χώροι γέρνουν υπέρ της κυβερνώσας συμμαχίας», λέιε ο Έσεν. «Ο Ιμάμογλου ουσιαστικά μάχεται μόνος».
Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης δίνουν γενική κάλυψη στις καθημερινές συγκεντρώσεις του Ερντογάν, με περιορισμένη κάλυψη της εκστρατείας της αντιπολίτευσης.
Οι προοπτικές του Ερντογάν φαίνεται να έχουν υποβαθμιστεί από την αύξηση της υποστήριξης προς το ισλαμιστικό Κόμμα Νέας Ευημερίας λόγω της σκληρής στάσης του εναντίον του Ισραήλ σχετικά με τη σύγκρουση στη Γάζα και της δυσαρέσκειας για τον χειρισμό της οικονομίας από το ισλαμιστικές ρίζες του AKP.
Η ρητορική του Ερντογάν κατά του Ισραήλ ήταν σκληρή, αλλά η Άγκυρα διατήρησε εμπορικούς δεσμούς με το Ισραήλ, προκαλώντας την οργή των Τούρκων που θέλουν η κυβέρνηση να είναι πιο ενεργή στην υποστήριξη των Παλαιστινίων.
«Εάν εμείς, το Κόμμα Ευημερίας, ήμασταν στην εξουσία, το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να επιτεθεί στη Γάζα», δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής αρχηγός του κόμματος Μεχμέτ Αλτινόζ (Mehmet Altinoz), ζητώντας εμπορικό εμπάργκο στο Ισραήλ.
Οι προοπτικές του Ερντογάν να ξανακερδίσει την Κωνσταντινούπολη μπορεί επίσης να εξαρτηθούν από τους Κούρδους ψηφοφόρους , πολλοί από τους οποίους αναμένεται να αφήσουν στην άκρη την πίστη του κόμματος και να στηρίξουν τον Ιμάμογλου, σύμφωνα με δημοσκόπους.
Για άλλους ψηφοφόρους, οι τοπικές εκλογές προσφέρουν την ευκαιρία να τιμωρήσουν για την οικονομική απόδοση της κυβέρνησης.
Οι Τούρκοι παλεύουν με την άνοδο των τιμών εδώ και χρόνια, με τον ετήσιο πληθωρισμό να παραμένει κοντά στο 70%, παρά τη σημαντική ανατροπή της οικονομικής πολιτικής μετά τις περσινές εκλογές που αύξησαν το βασικό επιτόκιο κατά 4.150 μονάδες βάσης στο 50%.
Ενώ η οικονομία μπορεί να είναι ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει τους ψηφοφόρους σε εθνικό επίπεδο, το επίκεντρο της προσοχής θα είναι η Κωνσταντινούπολη και το μήνυμα που δίνει για την κατεύθυνση που παίρνει η Τουρκία.
«Εάν χάσει αυτές τις εκλογές, ο Εκρέμ Ιμάμογλου θα είχε μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε ο επικεφαλής της MAK Research, Mehmet Ali Kulat (Μεχμέτ Αλί Κουλάτ).
«Αλλά η νίκη του θα αλλάξει την εικόνα και ο Ιμάμογλου θα γινόταν σημαντικός παράγοντας στην τουρκική πολιτική για τα επόμενα 20 χρόνια και πολύ πιθανό να είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές».

Share.

Comments are closed.