Οι τελευταίες εξελίξεις μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας το «Βήμα της Κυριακής» και των δημοσιογράφων Βασίλη Λαμπρόπουλου, Δήμητρας Κρουστάλλη & Λάμπρου Σταυρόπουλου, ότι αλλοιώθηκαν τα ηχητικά ντοκουμέντα από το βράδυ του δυστυχήματος-εγκλήματος των Τεμπών, αλλά και η συντονισμένη επιχείρηση της κυβέρνησης να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, οδηγούν σε πολιτικές εξελίξεις.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, με δήλωσή του πριν από λίγο, ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει «θεσμική πρωτοβουλία», καλώντας «όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» και να υποβάλουν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισημαίνει στη δήλωσή του στην ΕΡΤ ότι «οι σημερινές αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι το έγκλημα των Τεμπών είναι ένα διαρκές έγκλημα» και πως είναι «εξοργιστικό ότι την ώρα που 57 άνθρωποι έχασαν με άδικο και τραγικό τρόπο τις ζωές τους, την ώρα που θρηνούσαν οι οικογένειες τους και εκατομμύρια Έλληνες σκέπτονταν ότι στο μοιραίο τρένο θα μπορούσαν να είναι τα δικά τους παιδιά, κάποιοι είχαν την προτεραιότητα να αφαιρέσουν συνομιλίες του επίμαχου σταθμάρχη, να τις χαλκεύσουν και να τις διοχετεύσουν σε φιλικά μέσα για να ενισχύσουν το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους. Κι όλα αυτά πριν τις παραλάβει η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη».
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, «απέναντι μας έχουμε μια αδίστακτη αγέλη εξουσίας, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου. Γι’ αυτό υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η πρόταση δυσπιστίας».
Και καταλήγει: «Αναλαμβάνω τη θεσμική πρωτοβουλία και καλώ όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».
Υπενθυμίζεται ότι το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» έρχεται να επιβεβαιώσει την καταγγελία που κάνουν οι μηχανοδηγοί από την πρώτη μέρα μετά το δυστύχημα-έγκλημα των Τεμπών. Και έρχεται ενώ αυξάνονται οι φωνές και τα στοιχεία που δείχνουν ότι επιχειρείται συγκάλυψη του εγκλήματος, ειδικά μετά το πόρισμα της πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.
Πώς μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας
Σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα, για να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας, αυτή πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών (50 βουλευτές) και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
Αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, που έχει 41 βουλευτές, να την υποβάλει θα πρέπει να συμφωνήσουν να την υπογράψουν τουλάχιστον ακόμη 9 βουλευτές άλλων κομμάτων είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε από την Πλεύση Ελευθερίας (6 βουλευτές) και 3 ανεξαρτήτους.
Στην περίπτωση που συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες υπογραφές, η συζήτηση για την πρόταση μομφής αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
H ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.
Για να γίνει δεκτή, θα πρέπει στην ψηφοφορία να συγκεντωθούν 151 ψήφοι, δηλαδή η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των 300 βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου.
Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…
Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…
Η Χαμάς και δύο ακόμη παλαιστινιακές οργανώσεις (ο Ισλαμικός Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση…
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέτος ξέχασε τους χαμηλοσυνταξιούχους. Μάταια περίμεναν στα ΑΤΜ έστω και…
Μία από τις πιο μεγάλες απορίες μου, που δεν μπορώ να απαντήσω, είναι ότι ενώ…
Η δημοτική παράταξη «Αλλάζουμε την Αγία Παρασκευή», του δημάρχου Γιάννη Μυλωνάκη, με σχετική ανακοίνωση ξεκαθαρίζει…