Γκραν Πρι F1 της Μελβούρνης: Νικητής ο Σάινθ στην Αυστραλία – Εγκατέλειψαν οι Φερστάπεν και Χάμιλτον [Αναλυτικοί πίνακες]

0

Ο θρίαμβος της Ferrari και η εγκατάλειψη του Μαξ Φερστάπεν ήταν τα δύο στοιχεία που χαρακτήρισαν το Γκραν Πρι F1 της Μελβούρνης, που ολοκληρώθηκε με τον θρίαμβο του Ισπανού Κάρλος Σάινθ και το «1-2» της ιστορικής εταιρείας κατασκευαστών, καθώς δεύτερος τερμάτισε ο Μονεγάσκος Σαρλ Λεκλέρκ.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ολλανδός τρις παγκόσμιος πρωταθλητής και αδιαφιλονίκητο φαβορί και για τον εφετινό τίτλο, υποχρεώθηκε λόγω προβλήματος πέδησης στο RB20 του να εγκαταλείψει τον αγώνα, που διεξήχθη στην πίστα Albert Park και ήταν ο τρίτος του εφετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος.
Αφού επικράτησε εύκολα στους πρώτους δύο αγώνες της σεζόν, στο Μπαχρέιν και στην Σαουδική Αραβία, ο Φερστάπεν εξασφάλισε την 35η pole position του στην F1 και λογικά ήλπιζε ότι θα ισοφαρίσει το ρεκόρ των 10 διαδοχικών νικών, που είχε από την περασμένη σεζόν, ξεπερνώντας στον σχετικό πίνακα τον Γερμανό Σεμπάστιαν Φέτελ (σ.σ. εννέα σερί νίκες το 2013). Εντούτοις, στον δεύτερο γύρο του αγώνα, ο Σάινθ προσπέρασε τον Ολλανδό «πιλότο» ο οποίος, λίγο αργότερα, διαπίστωσε ότι από το μονοθέσιο του έβγαινε «μπλε καπνός».
«Μόλις έσβησαν τα φώτα, το δεξί φρένο έκλεισε, οπότε το αυτοκίνητο ήταν δύσκολο να οδηγηθεί από την αρχή», εξήγησε στη συνέχεια ο «Mad Max», ο οποίος μετρούσε 43 διαδοχικά GP χωρίς να εγκαταλείψει. Ο Ολλανδός παραμένει στην κορυφή του πρωταθλήματος, αλλά ο Λεκλέρκ πέρασε στην δεύτερη θέση, μόλις τέσσερις βαθμούς πίσω από τον επικεφαλής (σ.σ. 51 βαθμοί έναντι 47).
Όπως στην Σιγκαπούρη τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου τελείωσε το πρώτο σερί δέκα νικών του Φερστάπεν, ο Σάινθ, ο οποίος μόλις επέστρεψε από την επέμβαση σκωληκοειδείτιδας πριν από 15 ημέρες, έφθασε στην τρίτη νίκη του στην F1, μετά την Σιγκαπούρη το 2023 και το Σιλβερστόουν το 2022. «Ηταν ένας πολύ καλός αγώνας, σωματικά δεν ήταν ο πιο εύκολος, αλλά ήμουν σε μεγάλο βαθμό μόνος, οπότε μπορούσα να διαχειριστώ τον ρυθμό και τα ελαστικά», σχολίασε ΄κατά τον τερματισμό του. Ο Σάινθ και ο Λεκλέρκ, «προσέφεραν» στην Ferrari το πρώτο της «1-2 μετά το GP του Μπαχρέιν το 2022.


«Είναι ωραία αίσθηση, ειδικά για την ομάδα», είπε ο Λεκλέρκ, ο οποίος τερμάτισε μπροστά από τον Βρετανό, Λάντο Νόρις με McLaren, ενώ ο «ομόσταυλος» του, ο Αυστραλός Οσκαρ Πιάστρι, απέτυχε ν’ ανέβει στο βάθρο, στο τέλος του αγώνα που σημαδεύτηκε από το εντυπωσιακό ατύχημα του Τζορτζ Ράσελ. Ο Βρετανός οδηγός, προσέκρουσε σε προστατευτικό τοίχο πριν καταλήξει στην αριστερή πλευρά του μονοθεσίου του που σταμάτησε στην μέση της πίστας. Ευτυχώς, ήταν ένα ατύχημα χωρίς σωματικές συνέπειες για τον έμπειρο οδηγό.


Στα αξιοσημείωτα του αγώνα, το γεγονός ότι ο Βρετανός επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής, Λιούις Χάμιλτον ο οποίος αναμένεται την επόμενη χρονιά στη Ferrari και στην θέση του Σάινθ, εγκατέλειψε λόγω προβλήματος στον κινητήρα.

Τελική κατάταξη στο Γκραν Πρι Αυστραλίας 2024
24.03.2024 06:00, Albert Park Circuit, 58 γύροι, 306.1 χλμ (1 γύρος: 5.278 χλμ)
θέση οδηγός ομάδα
1 Sainz C. Jr. Ferrari
2 Leclerc C. Ferrari
3 Norris L. McLaren
4 Piastri O. McLaren
5 Perez S. Red Bull
6 Stroll L. Aston Martin
7 Tsunoda Y. RB
8 Alonso F. Aston Martin
9 Hulkenberg N. Haas
10 Magnussen K. Haas
11 Albon A. Williams
12 Ricciardo D. RB
13 Gasly P. Alpine
14 Bottas V. Kick Sauber
15 Zhou G. Kick Sauber
16 Ocon E. Alpine
ΔΤ Russell G. Mercedes
ΔΤ Hamilton L. Mercedes
ΔΤ Verstappen M. Red Bull

 

Βαθμολογία Πρωταθλήματος Οδηγών

Θέση ΟΔΗΓΟΣ ΟΜΑΔΑ ΒΑΘΜΟΙ
1 Max Verstappen RED BULL RACING HONDA RBPT 51
2 Charles Leclerc FERRARI 47
3 Sergio Perez RED BULL RACING HONDA RBPT 46
4 Carlos Sainz FERRARI 40
5 Oscar Piastri MCLAREN MERCEDES 28
6 Lando Norris MCLAREN MERCEDES 27
7 George Russell MERCEDES 18
8 Fernando Alonso ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 16
9 Lance Stroll ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 9
10 Lewis Hamilton MERCEDES 8
11 Oliver Bearman FERRARI 6
12 Yuki Tsunoda RB HONDA RBPT 6
13 Nico Hulkenberg HAAS FERRARI 3
14 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 1
15 Alexander Albon WILLIAMS MERCEDES 0
16 Zhou Guanyu KICK SAUBER FERRARI 0
17 Daniel Ricciardo RB HONDA RBPT 0
18 Esteban Ocon ALPINE RENAULT 0
19 Pierre Gasly ALPINE RENAULT 0
20 Valtteri Bottas KICK SAUBER FERRARI 0
21 Logan Sargeant WILLIAMS MERCEDES 0

 

Βαθμολογία Πρωταθλήματος Κατασκευαστών

Θέση ΟΜΑΔΑ ΒΑΘΜΟΙ
1 RED BULL RACING HONDA RBPT 97
2 FERRARI 93
3 MCLAREN MERCEDES 55
4 MERCEDES 26
5 ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 25
6 RB HONDA RBPT 6
7 HAAS FERRARI 4
8 WILLIAMS MERCEDES 0
9 KICK SAUBER FERRARI 0
10 ALPINE RENAULT 0
Share.

Comments are closed.