Γιατί η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έβαλε στο στόχαστρο τη Ρωσία; – Tι είναι το ISIS-K;

0

Ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) της μαχητικής ομάδας που κάποτε αναζητούσε τον έλεγχο σε περιοχές του Ιράκ και της Συρίας, ανέλαβε την ευθύνη για μια θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall στη Μόσχα. Από αυτή την επίθεση των καμουφλαρισμένων τρομοκρατών σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 άνθρωποι και 145 τραυματίστηκαν, όταν αυτοί άνοιξαν πυρ αδιακρίτως εναντίον των θεατών που περίμεναν να απολαύσουν μια ροκ συναυλία.
Πιο συγκεκριμένα, την ευθύνη ανέλαβε το ISIS-K, το τμήμα του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν.

Τι είναι το ISIS-K;
Το ISIS-K σημαίνει Ισλαμικό Κράτος Χορασάν. Το Khorasan είναι ένας παλιός όρος για μια περιοχή που περιελάμβανε τμήματα του Ιράν, του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν.

Το παρακλάδι αυτό εμφανίστηκε στο ανατολικό Αφγανιστάν στα τέλη του 2014 και έχει ιστορικό επιθέσεων εντός και εκτός Αφγανιστάν.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, οι μαχητές της ανέλαβαν την ευθύνη για μια φονική επίθεση αυτοκτονίας στη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ.

Είμαστε σίγουροι ότι το ISIS-K ευθύνεται για την επίθεση;
Απολύτως όχι. Το Ισλαμικό Κράτος στο παρελθόν έχει αναλάβει την ευθύνη για  επιθέσεις με τις οποίες δεν είχε καμία σχέση.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός της ομάδας ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στη Μόσχα έχει υποστηριχθεί από πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Το πρακτορείο ειδήσεων Amaq του Ισλαμικού Κράτους δημοσίευσε μια δήλωση στο Telegram μετά τον φονικό πυροβολισμό, λέγοντας ότι οι μαχητές του επιτέθηκαν στα περίχωρα της Μόσχας.
Η δήλωση ανέφερε ότι σκότωσαν και τραυμάτισαν εκατοντάδες, «προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στον τόπο προτού αποσυρθούν με ασφάλεια στις βάσεις τους».
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία είχε προειδοποιήσει στις 8 Μαρτίου ότι «εξτρεμιστές» είχαν επικείμενα σχέδια για επίθεση στη Μόσχα, ώρες αφότου οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσαν ότι απέτρεψαν τον προγραμματισμένο πυροβολισμό ενός κλάδου του ISIS σε συναγωγή.

Ποιο θα μπορούσε να είναι το κίνητρο του ISIS-K για τη ρωσική επίθεση;
Οι ειδικοί λένε ότι το ISIS-K αντιτίθεται στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εδώ και χρόνια.

«Το ISIS-K έχει προσηλωθεί στη Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια, επικρίνοντας συχνά τον Πούτιν στην προπαγάνδα του», είπε ο Κόλιν Κλαρκ, στο Soufan Center, ένα ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο εξωτερικής πολιτικής.
Ο Μάικλ Κούγκελμαν του Κέντρου Wilson με έδρα την Ουάσιγκτον είπε ότι το ISIS-K «βλέπει τη Ρωσία ως συνένοχο σε δραστηριότητες που καταπιέζουν τακτικά τους μουσουλμάνους».
Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν άλλαξε την πορεία του συριακού εμφυλίου πολέμου  όταν παρενέβη το 2015, υποστηρίζοντας τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ενάντια στην αντιπολίτευση και το Ισλαμικό Κράτος.
Ο πόλεμος ξεκίνησε το 2011 αφού μια εξέγερση υπέρ της δημοκρατίας ενάντια στην αυταρχική διακυβέρνηση του αλ Άσαντ επεκτάθηκε γρήγορα σε πλήρεις εσωτερικές μάχες, με το Ισλαμικό Κράτος να καταλαμβάνει μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ μέχρι το 2013.
Στο απόγειό του, το Ισλαμικό Κράτος κατείχε περίπου το ένα τρίτο της Συρίας και το 40 τοις εκατό του Ιράκ, αλλά μέχρι το τέλος του 2017 είχε χάσει το 95 τοις εκατό του εδάφους του.
Υπάρχει επίσης ένα παράρτημα του ISIS στον Καύκασο, το οποίο δρα κυρίως στην κυρίως μουσουλμανική περιοχή του Βόρειου Καυκάσου της Ρωσίας, κυρίως στις ρωσικές δημοκρατίες της Τσετσενίας, του Νταγκεστάν, της Ινγκουσετίας και της Καμπαρντίνο-Μπαλκαρίας.
Η Τσετσενία έχει μακρά ιστορία εξέγερσης κατά της κυριαρχίας της Μόσχας, με μια ισλαμιστική εξέγερση που οδήγησε σε ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ της Ρωσίας και των μαχητών από το 2007 έως το 2017.
Το Ισλαμικό Κράτος γενικότερα έχει στρατολογήσει εδώ και καιρό μαχητές από τη Ρωσία και άλλα μέρη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Τι επιθέσεις έχει κάνει μέχρι τώρα αυτή η ομάδα;
Το ISIS-K έχει ιστορικό επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των τζαμιών, εντός και εκτός Αφγανιστάν.

Νωρίτερα αυτό το έτος, οι ΗΠΑ υπέκλεψαν επικοινωνίες που επιβεβαίωσαν ότι η ομάδα πραγματοποίησε δύο βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράν που σκότωσαν σχεδόν 100 ανθρώπους.
Τον Οκτώβριο του 2015, μια βόμβα που είχε τοποθετήσει το Ισλαμικό Κράτος κατέρριψε ένα ρωσικό επιβατικό αεροπλάνο πάνω από το Σινά στην Αίγυπτο, σκοτώνοντας και τους 224 επιβαίνοντες. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν Ρώσοι που επέστρεφαν από διακοπές στην Αίγυπτο.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, οι μαχητές του ISIS-K ανέλαβαν την ευθύνη για μια φονική επίθεση αυτοκτονίας στη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ.
Η ομάδα ήταν υπεύθυνη για μια επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ το 2021 που σκότωσε 13 Αμερικανούς στρατιώτες και δεκάδες αμάχους κατά τη χαοτική εκκένωση των ΗΠΑ από τη χώρα.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή είπε ότι το ISIS-K θα μπορούσε να επιτεθεί σε αμερικανικά και δυτικά συμφέροντα εκτός Αφγανιστάν «σε μόλις έξι μήνες και χωρίς ελάχιστη έως καθόλου προειδοποίηση».

Share.

Comments are closed.