Μακελειό στη Μόσχα: Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Crocus City Hall στη Μόσχα με  40 νεκρούς και 100 τραυματίες [Βίντεο]

0

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν όταν ένοπλοι εισέβαλαν σε συγκρότημα δημοφιλούς συναυλιακού χώρου κοντά στη Μόσχα και άνοιξαν πυρ, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας στη Ρωσία, μετέδωσε το κρατικό μέσο TASS.
Η επίθεση Χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική ενέργεια, σύμφωνα με την Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας.
Βίντεο από το σημείο της επίθεσης, τον συναυλιακό χώρο του Crocus City Hall στο Κρασνογκόρσκ της Μόσχας,  δείχνει το τεράστιο συγκρότημα, το οποίο φιλοξενεί τόσο το συναυλιακό χώρο όσο και ένα εμπορικό κέντρο, να καίγεται με τους καπνούς να υψώνονται στον ουρανό.


Το RIA Novosti ανέφερε ότι οι ένοπλοι «άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα» και «έριξαν μια χειροβομβίδα ή μια εμπρηστική βόμβα, που άνοιψε φωτιά».
Το κρατικό μέσο ενημέρωσης Russia 24 ανέφερε ότι η στέγη του χώρου έχει μερικώς καταρρεύσει.
Η επίθεση εκτυλίχθηκε πριν από την έναρξη της συναυλίας του μουσικού συγκροτήματος Picnic, σύμφωνα με το Russia 24. Ο μάνατζερ του συγκροτήματος είπε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι οι ερμηνευτές δεν έπαθαν τίποτα.
Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας δήλωσε ότι «άγνωστοι με καμουφλάζ εισέβαλαν στο Crocus City Hall και άρχισαν να πυροβολούν πριν από την έναρξη της συναυλίας», σύμφωνα με το TASS.
Δείτε βίντεο που δείχνει ελικόπτερα και ασθενοφόρα έξω από το  Crocus City Hall, που ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε συναυλία ροκ


Βίντεο έχουν απαθανατίσει τον πανικό καθώς εκτυλισσόταν η επίθεση, με πλήθη ανθρώπων να τρέχουν, να ουρλιάζουν και να κρύβονται πίσω από τα καθίσματα καθώς οι πυροβολισμοί άρχισαν να αντηχούν στην τεράστια αίθουσα.
Πλάνα από βίντεο δείχνει ένα ένοπλο άτομο να ξεκινά τους πυροβολισμούς μέσα στο χώρο. Το άτομο φαίνεται να κουβαλάει κάτι στο χέρι του και, καθώς βγαίνει εκτός οθόνης, φαίνεται στο βίντεο μια λαμπερή λάμψη φωτός από μια μεγάλη φλόγα.


Ο περιφερειάρχης Αντρέι Βορόμπιοφ (Andrey Vorobyov) είπε ό,τι είναι δυνατόν για να σωθούν οι άνθρωποι.
Περίπου 100 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το κτίριο από πυροσβέστες, μετέδωσε το TASS.
Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν (ω) χαρακτήρισε την επίθεση «τρομερή τραγωδία».
«Σήμερα συνέβη μια τρομερή τραγωδία στο κέντρο της πόλης Crocus. Τα συλλυπητήριά μου στους οικείους των θυμάτων. Έδωσα εντολές να παρασχεθεί όλη η απαραίτητη βοήθεια σε όλους όσους υπέφεραν κατά τη διάρκεια του συμβάντος», ανέφερε ο Σομπιάνιν.
Επίσης δήμαρχος δήλωσε στο στο Telegram ότι ακυρώνει όλες τις αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις στη Μόσχα αυτό το Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Putin) ενημερώθηκε για την επίθεση και ενημερώνεται για τα επιτόπια μέτρα.


Νωρίτερα αυτό το μήνα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία δήλωσε ότι «παρακολουθεί αναφορές ότι εξτρεμιστές έχουν επικείμενα σχέδια να στοχοποιήσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα», συμπεριλαμβανομένων συναυλιών. Η πρεσβεία προειδοποίησε τους πολίτες των ΗΠΑ να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις.
Σε μια ομιλία του την Τρίτη στην ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας, ο Πούτιν χαρακτήρισε «προκλητικές» τις προειδοποιήσεις της πρεσβείας για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μόσχα, λέγοντας ότι «αυτές οι ενέργειες μοιάζουν με ξεκάθαρο εκβιασμό και πρόθεση εκφοβισμού και αποσταθεροποίησης της κοινωνίας μας».
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα την Παρασκευή δήλωσε ότι «γνωρίζει τις αναφορές για ένα συνεχιζόμενο τρομοκρατικό επεισόδιο στο Crocus City Hall» και συμβούλεψε τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδέψουν στη Ρωσία.
Η Ουκρανία, η οποία έχει εμπλακεί σε πόλεμο με τη Ρωσία για περισσότερα από δύο χρόνια, αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση.
«Η Ουκρανία δεν έχει καταφύγει ποτέ στη χρήση τρομοκρατικών μεθόδων», έγραψε, εν μέρει, σε ανάρτησή του στο X, ο ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μαχαΐλο Ποντόλιακ (Mykhailo Podolyak) και τόνισε ότι πιστεύει πως η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε την επίθεση για να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη σύγκρουση και να κλιμακώσει τις επιχειρήσεις ως μέρος «στρατιωτική προπαγάνδα» στην Ουκρανία.


«Σοκαρισμένη» η πρεσβεία των ΗΠΑ από την επίθεση
Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι είναι «σοκαρισμένη» από την επίθεση και εκφράζει «ειλικρινή συλλυπητήρια» στον ρωσικό λαό.

Η πρεσβεία συμβουλεύει τους πολίτες των ΗΠΑ να αποφεύγουν την περιοχή όπου σημειώθηκε η επίθεση.
Έχει επίσης προειδοποιήσει ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι «σοβαρά περιορισμένη» στην ικανότητά της να βοηθά τους πολίτες της στη Ρωσία μακριά από την πρεσβεία της Μόσχας. Είπαν ότι η ρωσική κυβέρνηση είχε περιορίσει τη δυνατότητα του αμερικανικού προσωπικού να ταξιδεύει.
Όπως αναφέραμε, οι ΗΠΑ εξέδωσαν προειδοποίηση στους πολίτες τους πριν από δύο εβδομάδες λέγοντας ότι αξιωματούχοι «παρακολούθησαν αναφορές ότι εξτρεμιστές έχουν επικείμενα σχέδια να στοχοποιήσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα, για να συμπεριλάβουν συναυλίες».
Η προειδοποίηση παρότρυνε τους Αμερικανούς να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις για 48 ώρες.


Το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει ότι το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο κανάλι του Telegram.
Η αναφορά δεν έχει επαληθευτεί ανεξάρτητα. Η ομάδα, γνωστή και ως ISIS, έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις σε πολλές χώρες, ωστόσο ο ανταποκριτής ασφαλείας του BBC, Γκόρντον Κορέρα (Gordon Corera), σημειώνει ότι η ομάδα κατά καιρούς στο παρελθόν έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις με τις οποίες δεν είχε καμία σχέση.
Στις 7 Μαρτίου, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) δήλωσε ότι απέτρεψε μια επίθεση σε συναγωγή στη Μόσχα που σχεδιαζόταν από πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους.

Share.

Comments are closed.