Οι Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με νόμο πιέζει τον Κινέζο ιδιοκτήτη να πουλήσει το TikTok γιατί θα αντιμετωπίσει την κατάργηση

0

Εφόσον το νομοσχέδιο-ορόσημο που ψήφισε την περασμένη Τετάρτη η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκριθεί και από τη Γερουσία, τότε η ByteDance, μητρική εταιρεία του ΤikTok, θα έχει έξι μήνες για να πουλήσει τα μερίδιά της. Αν δεν το πράξει, η εφαρμογή θα καταργηθεί στις ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο της Βουλής, που εγκρίθηκε με ψήφους 352 έναντι 65, θα πρέπει τώρα να περάσει από τη Γερουσία και να υπογραφεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ για να γίνει νόμος.
Εκεί όμως, στη Γερουσία, βρίσκεται μπροστά σε ένα αβέβαιο μονοπάτι, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που τάσσονται υπέρ μιας διαφορετικής προσέγγισης στο πώς πρέπει να ασκείται έλεγχος σε εφαρμογές που ανήκουν σε ξένες χώρες και εγείρουν ανησυχίες ασφαλείας.
Το γεγονός όμως παραμένει: Οι Αμερικανοί νομοθέτες διατηρούν εδώ και καιρό ανησυχίες για την επιρροή της Κίνας στο TikTok. Ο λόγος ξεκινάει από εδώ: Η ByteDance εδρεύει στο Πεκίνο και υπόκειται σε έναν κινεζικό νόμο εθνικής ασφαλείας που την υποχρεώνει να μοιράζεται δεδομένα με Κινέζους αξιωματούχους.
Ο Μάικ Γκάλαχερ, (Mike Gallagher) Ρεπουμπλικάνος από το Ουισκόνσιν και συντάκτης του νομοσχεδίου, δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν «να διατρέχουν τον κίνδυνο να διατηρούν στην Αμερική μια μεγάλη πλατφόρμα ειδήσεων, η οποία ελέγχεται ή ανήκει σε μια εταιρεία που με τη σειρά της ανήκει στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα».
Το TikTok προσπάθησε κατά καιρούς να διαβεβαιώσει τις ρυθμιστικές αρχές ότι έχει λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα δεδομένα των τουλάχιστον 150 εκατ. χρηστών του στις ΗΠΑ έχουν αποκλειστεί από υπαλλήλους της ByteDance στην Κίνα. Ωστόσο, αποκαλυπτική έρευνα της «Wall Street Journal» μόλις τον περασμένο Ιανουάριο διαπίστωσε ότι το σύστημα ήταν ακόμη «πορώδες», με τα δεδομένα να κοινοποιούνται ανεπίσημα μεταξύ του TikTok στις ΗΠΑ και της ByteDance στην Κίνα.

Αντιδρούν οι νεαροί Αμερικανοί χρήστες του
Υποθέσεις υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένου ενός περιστατικού όπου υπάλληλοι της ByteDance στην Κίνα είχαν πρόσβαση στα δεδομένα ενός δημοσιογράφου για να εντοπίσουν τις πηγές του, έχουν προκαλέσει ανησυχίες.

Η τύχη του TikTok έχει αναδειχτεί σε ύψιστης σημασίας θέμα στην Ουάσιγκτον. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές λένε πως τα γραφεία τους έχουν λάβει μεγάλο όγκο εκκλήσεων από έφηβους χρήστες του TikTok που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο, με τον όγκο των παραπόνων σε ορισμένες χρονικές στιγμές να υπερβαίνει τον αριθμό των εκκλήσεων υπέρ της εφαρμογής μιας εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Γερουσίας Μαρία Κάντγουελ (Maria Ellen Cantwell) δήλωσε πως θέλει ένα νομοσχέδιο «που θα μπορούσε να στηριχθεί στο δικαστήριο» και εξετάζει το ενδεχόμενο ενός ξεχωριστού νομοσχεδίου, όμως δεν είναι βέβαιη ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.
Το μέτρο είναι το τελευταίο μιας σειράς ενεργειών στην Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση των ανησυχιών περί εθνικής ασφαλείας στις ΗΠΑ σχετικά με την Κίνα, από συνδεδεμένα οχήματα έως προηγμένα μικροκυκλώματα τεχνητής νοημοσύνης και γερανούς στα αμερικανικά λιμάνια. «Πρόκειται για ένα κρίσιμο θέμα εθνικής ασφαλείας. Η Γερουσία πρέπει να το πάρει και να το εγκρίνει», δήλωσε το Νο2 της Βουλής των Αντιπροσώπων Στιβ Σκάλις (Steve Scalise) με ανάρτηση στο Χ.


Λίγο μετά την υπερψήφιση δύο γερουσιαστές από τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους, ο Μαρκ Γουόρνερ (Mark Robert Warner) και ο Μάρκο Ρούμπιο () Marco Antonio Rubio αντίστοιχα, εξέδωσαν μια κοινή ανακοίνωση, όπου επισήμαναν ότι ένιωθαν ενθαρρυμένοι από τη δικομματική στήριξη στο νομοσχέδιο και ότι «ανυπομονούν να εργαστούν από κοινού προκειμένου αυτό το νομοσχέδιο να εγκριθεί από τη Γερουσία και να υπογραφεί ως νόμος».
Τον περασμένο μήνα η προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Τζο Μπάιντεν εντάχθηκε στο TikTok, εγείροντας ελπίδες μεταξύ αξιωματούχων της πλατφόρμας ότι το ενδεχόμενο της θέσπισης ενός νόμου φέτος είναι απίθανο.

Στόχος να τερματιστεί η κινεζική ιδιοκτησία, όχι η απαγόρευσή του
Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok Σου Ζι Τσιου (Shou Zi Chew) επισκέφτηκε πρόσφατα το Κάπιτολ Χιλ σε μια προγραμματισμένη από πριν επίσκεψη για να μιλήσει με γερουσιαστές. «Η διαδικασία ήταν μυστική και το νομοσχέδιο είχε μπλοκάρει για έναν και μοναδικό λόγο: πρόκειται για μια απαγόρευση. Ελπίζουμε πως η Γερουσία θα αναλογιστεί τα γεγονότα, οι γερουσιαστές θα ακούσουν τους ψηφοφόρους τους και θα συνειδητοποιήσουν τον αντίκτυπο στην οικονομία, τις 7 εκατ. μικρές επιχειρήσεις και τους 170 εκατ. Αμερικανούς που χρησιμοποιούν την υπηρεσία μας», δήλωσε ένας εκπρόσωπος Τύπου του TikTok.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν (Joe Biden) είπε την περασμένη εβδομάδα ότι θα υπογράψει το νομοσχέδιο.
Από την πλευρά του, ο σύμβουλος για θέματα Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν (Jacob Jeremiah Sullivan) δήλωσε ότι στόχος είναι να τερματιστεί η κινεζική ιδιοκτησία, όχι η απαγόρευση του TikTok. «Θέλουμε το TikTok ως πλατφόρμα να ανήκει σε μια αμερικανική εταιρεία ή στην Κίνα; Θέλουμε τα δεδομένα από το TikTok -στοιχεία παιδιών, ενηλίκων- να μένουν εδώ στην Αμερική ή να πηγαίνουν στην Κίνα;», είπε.
Δεν είναι σαφές αν η Κίνα θα εγκρίνει οποιαδήποτε πώληση ή τα περιουσιακά στοιχεία του TikTok στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να εκποιηθούν σε διάστημα έξι μηνών. Το 2020 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) προσπάθησε να απαγορεύσει το TikTok και το κινεζικής ιδιοκτησίας WeChat, όμως τον εμπόδισαν τα δικαστήρια. Προσφάτως εξέφρασε ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας απαγόρευσης.

Share.

Comments are closed.