Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι της Υεμένης χτύπησαν δεξαμενόπλοιο του οποίου πλοιοκτήτρια εταιρεία εδρεύει στην Ελλάδα

0

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους εναντίον του δεξαμενόπλοιου MADO στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς και εναντίον του ισραηλινού λιμανιού Εϊλάτ.
Το MADO είναι δεξαμενόπλοιο μεταφοράς υγραερίου (LPG) και είχε αναχωρήσει από τη Σαουδική Αραβία με προορισμό τη Σιγκαπούρη.
Σε ενημέρωση του εκπροσώπου των Χούθι, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Γιαχία Σαρία (Yahya Sarea) έκανε λόγο για «αμερικανικό» πλοίο. Ωστόσο, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Equasis (Electronic Quality Shipping Information System), το υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ MADO ανήκει στην εταιρεία Naftomar Shipping & Trading Co Ltd, που εδρεύει στην Ελλάδα.
Η ναυτιλιακή εταιρεία Naftomar ανήκει στην οικογένεια Ζέιν, με καταγωγή από τη Γαλλία και τη Συρία, με έδρα τη Βούλα.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, ο ιδιοκτήτης της, εφοπλιστής Ιμάντ Ζέιν, είχε βάλει τέλος στη ζωή του με μία καραμπίνα, σε μια υπόθεση που είχε προκαλέσει σοκ στον ναυτιλιακό κόσμο.

Οι αντάρτες Χούθι , που λειτουργούν με βάση τις εντολές του Ιράν, έχουν εκτοξεύσει επανειλημμένα drones και πυραύλους σε εμπορικά πλοία στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας από τα μέσα Νοεμβρίου, υποστηρίζοντας με τον τρόπο αυτό συμπαρίστανται  στους Παλαιστίνιους καταγγέλλοντας τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.
Οι επιθέσεις αυτές έχουν διαταράξει την παγκόσμια ναυτιλία, αναγκάζοντας πολλές ναυτιλιακές τις εταιρείες να κάνουν μεγαλύτερα και ακριβότερα ταξίδια στη νότια Αφρική.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, μαζί με άλλα ναυτικές δυνάμεις, έχουν πραγματοποιήσει πλήγματα εναντίον στόχων των Χούθι  ως απάντηση.

Share.

Comments are closed.