Σε δύο εβδομάδες από σήμερα, οι δείκτες των ρολογιών θα πάνε μία ώρα μπροστά για να δείξουν τη θερινή ώρα. Η αλλαγή ώρας γίνεται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου. Ειδικότερα, στις 31 Μαρτίου, στις 03:00 τα ξημερώματα, οι δείκτες στα ρολόγια πηγαίνουν μια ώρα μπροστά για να δείξουν 04:00.
Το πέρασμα στη θερινή ώρα έχει ως αποτέλεσμα η ημέρα να αρχίσει να μεγαλώνει αισθητά, με την ηλιοφάνεια να συνδράμει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η θερινή ώρα υιοθετήθηκε τη δεκαετία του 1970 εν μέσω πετρελαϊκής κρίσης, που είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές στην ενέργεια να αυξηθούν σημαντικά. Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.
«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αλλαγή ώρας σε θερινή.
Γιατί γίνεται η αλλαγή της ώρας
Η αλλαγή της ώρα αποτελεί μια «πράσινη λύση» καθώς το βασικό της πλεονέκτημα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.
Η τελευταία αλλαγή ώρας στα ρολόγια στην Ευρώπη ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο 2021, με τα κράτη – μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καλούνταν να επιλέξουν μια από τις δύο ζώνες (χειμερινή ή θερινή). Ειδικότερα, με ψήφους 410 υπέρ και 192 κατά, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού («TRAN») για τη διακοπή του ισχύοντος συστήματος εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας, μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα (θερινή και χειμερινή ώρα).
Η συζήτηση για την κατάργηση του μέτρου «φούντωσε» το 2018, με το debate για τη θερινή ώρα και τη χειμερινή να ωθεί την Κομισιόν να ζητήσει την εφαρμογή του μέτρου με συντονισμένο και ενιαίο τρόπο, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η κοινή εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο μικροσκόπιο των εισηγητών της κάθε πλευράς μπήκαν οι μελέτες που υποδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις από την αλλαγή ώρας στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και σε τομείς όπως η γεωργία και η οδική ασφάλεια. Ωστόσο, η εν λόγω απόφαση μπήκε στον… πάγο λόγω της πανδημίας κορονοϊού (αρχικά) και του πολέμου στην Ουκρανία (στη συνέχεια), ο οποίος συνοδεύτηκε από διαδοχικές γεωπολιτικές κρίσεις.
Αυτήν τη στιγμή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεν φαίνεται να υπάρχει επαρκής υποστήριξη για να γίνει πράξη η συγκεκριμένη πρόταση, που βάζει τέλος στα «πήγαινε – έλα» των ρολογιών. Επίσης, άγνωστο παραμένει για πόσα χρόνια ακόμα θα αλλάζει η ώρα από χειμερινή σε θερινή και το αντίστροφο έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίσει να εφαρμόσει το μέτρο για την κατάργηση της συγκεκριμένης πρακτικής. Μέχρι, πάντως, να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, η ώρα αλλάζει για μία ακόμη φορά σε θερινή την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024.
Με έντονες αναφορές στην αντιπολίτευση και στην κατάσταση στην οποία παρέλαβε τον Δήμο ο Δήμαρχος Παλλήνης, Χρήστος Αηδόνης τοποθετήθηκε…
Το νέο βιβλίο του Αλέξανδρου Τσαγκαρέλλη «Το χάδι της Κίρκης» θα παρουσιαστεί την Κυριακή 3/11…
Στις συναντήσεις στην Αθήνα με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Έλληνα…
Μέχρι τις 02:00 τα ξημερώματα θα λειτουργεί το μετρό από σήμερα Παρασκευή 1η Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή και…
Την τέταρτη σειρά εγγραφών βρεφών και νηπίων στους επτά Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της πόλης, τις οποίες…
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής με εποχικούς πυροσβέστες,…