Πορτογαλία: Η κεντροδεξιά κέρδισε αλλά με μικρή διαφορά στις εκλογές – Στροφή προς την Ακροδεξιά – Αναλυτικά αποτελέσματα

0

Η κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία (AD) κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή, στην Πορτογαλία. Βέβαια με βάση τα αποτελέσματα δεν ξεκάθαρο αν θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τη στήριξη του ακροδεξιού κόμματος Τσέγκα «Chega», με το οποίο επαναλαμβάνει μέχρι τώρα ότι αρνείται να διαπραγματευθεί.
«Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να κυβερνάμε» και «να αλλάξουμε την πολιτική», τόνισε ο ηγέτης της κεντροδεξιάς Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λουίς Μοντενέγκρο, μιλώντας σε υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί σε ξενοδοχείο στη Λισαβόνα.
«Με υψηλό αίσθημα ευθύνης θα δηλώσω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την επιθυμία μας να κυβερνήσουμε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα, όμως με τα τελικά αποτελέσματα η AD δεν μπορεί να σχηματίσει από μόνη της κυβέρνηση. Ωστόσο ο Μοντενέγκρο επανέλαβε ότι αρνείται να κυβερνήσει την Πορτογαλία με τη στήριξη ενός ακροδεξιού κόμματος, του Τσέγκα , το οποίο σημείωσε μεγάλα κέρδη στις χθεσινές εκλογές.
«Είχα δεσμευθεί στη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας και προφανώς θα τηρήσω τον λόγο μου», διαβεβαίωσε. «Η εφαρμογή της πολιτικής μας θα πρέπει να περνά μέσα από τον διάλογο», πρόσθεσε ο Μοντενέγκρο, ζητώντας «από τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Νωρίτερα ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Πέδρο Νούνο Σάντος αναγνώρισε την ήττα του κόμματός του, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2015. Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηρίξει τις προτάσεις του AD, οι οποίες περιλαμβάνουν μεγάλες περικοπές στη φορολογία.
Το AD και οι συντηρητικοί του σύμμαχοι στην αυτόνομη περιοχή της Μαδέρα, συγκέντρωσαν τουλάχιστον 79 έδρες, δύο περισσότερες από το PS (77), σε σύνολο 230 εδρών. Στο μεταξύ το Chega σχεδόν τετραπλασίασε τις έδρες του, κερδίζοντας τουλάχιστον 48.
Ο Σάντος υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης, η οποία, όπως είπε, δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια του Chega. Από την πλευρά του ο Μοντενέγκρο εξέφρασε την ελπίδα το PS και το Chega «να μην σχηματίσουν μια αρνητική συμμαχία ώστε να εμποδίσουν την κυβέρνηση που επιθυμούν οι Πορτογάλοι».
Αναλυτικά αποτελέσματα πορτογαλικών εκλογών 2024

Κόμμα

Ποσοστό Ψήφοι

Έδρες

Κεντροδεξιά (AD)

29,50%

1.811.322

79

Σοσιαλιστές (PS)

28,66%

1.759.937

77

Ακροδεξιά (CHEGA)

18,06%

1.108.764

48

Φιλελεύθεροι (INICIATIVA LIBERAL)

5,08%

312.033

8

Αριστερό Μπλοκ (BE)

4,46%

274.011

5

Ενωτικός Δημοκρατικός Συνασπισμός CDU (PCPPEV)

3,30%

202.565

4

Πράσινοι (LIVRE)

3,26%

199.890

4

Άνθρωποι – Ζώα – Φύση (PAN) 1,93% 118.574 1

Στροφή προς τα άκρα καταδεικνύουν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Πορτογαλία
Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Πορτογαλία καταδεικνύει τη στροφή της Ευρώπης προς την άκρα δεξιά, σημειώνει το
πρακτορείο Peuters.
Συγκεκριμένα το πρακτορείο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το αποτέλεσμα υπογραμμίζει μια πολιτική κλίση προς την ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη. Η Πορτογαλία, η οποία επέστρεψε στη δημοκρατία μόνο μετά την πτώση της φασιστικής δικτατορίας πριν από 50 χρόνια, θεωρούνταν από καιρό απρόσβλητη στην άνοδο του δεξιού λαϊκισμού σε ολόκληρη την ήπειρο, που αναμένεται να οδηγήσει σε κέρδη για τα ακροδεξιά κόμματα στις ευρωπαϊκές εκλογές τον Ιούνιο.»
Το Chega βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία σε μηνύματα κατά του κατεστημένου, ενώ δεσμευόταν να καταπολεμήσει τη διαφθορά και εξέφραζε την εχθρότητά του προς την «υπερβολική», όπως τη χαρακτήριζε, μετανάστευση.
Ο επικεφαλής του κόμματος Αντρέ Βεντούρα δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες ότι το αποτέλεσμα των εκλογών «δείχνει ξεκάθαρα ότι οι Πορτογάλοι θέλουν μια κυβέρνηση της AD με το Chega». Νωρίτερα είχε επισημάνει ότι ο Μοντενέγκρο θα ευθύνεται για τυχόν πολιτική αστάθεια στη χώρα, αν συνεχίσει να αρνείται να διαπραγματευθεί με το κόμμα του.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner