Ο Ερντογάν προαναγγέλλει την αποχώρησή του από την πολιτική: «Ερντογάν: Οι τοπικές εκλογές του Μαρτίου θα είναι οι τελευταίες μου»

0

«Οι προσεχείς εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης θα είναι οι τελευταίες μου», αποκάλυψε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Συγκεκριμένα ο κ. Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στους νεολαίους του Ιδρύματος Νέων Τουρκίας (TUGVA), που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα, τόνισε πως οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, της 31ης Μαρτίου 2024, θα είναι οι τελευταίες του, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας στη χώρα.
«Για μένα, αυτές είναι οι τελικές εκλογές, αυτές οι εκλογές είναι οι τελευταίες μου, με την εξουσιοδότηση που δίνει ο νόμος. Το αποτέλεσμα θα είναι η μεταβίβαση μιας εμπιστοσύνης για τα αδέλφια μου που θα έρθουν μετά από μένα» είπε χαρακτηριστικά.
Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, μίλησε για αποχώρηση από την εξουσία.
Επιπλέον ο 70χρονος ηγέτης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το συντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα παραμείνει παρόλα αυτά στην εξουσία ακόμη και μετά την αποχώρηση του από την εξουσία.
Ο Ερντογάν επανεξελέγη πρόεδρος της Τουρκίας το 2023 και θα παραμείνει ως το 2028, όταν και θα διεξαχθούν οι επόμενες προεδρικές εκλογές.
Ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας ξεκίνησε την πολιτική του άνοδο από το 1994, όταν και εκλέχθηκε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, θέση που κατείχε ως το 1998.
Τρία χρόνια μετά ανέλαβε τα ηνία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), για να εκλεγεί πρωθυπουργός της χώρας τον Μάρτιο του 2003.
Έμεινε σε αυτή τη θέση ως το καλοκαίρι του 2014, όταν και έβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος της Τουρκίας, κερδίζοντας το αξίωμα, το οποίο κατείχε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Με πληροφορίες από τη Γαλλική εφημερίδα Le Monde και το Reuters

Share.

Comments are closed.