O Μανώλης Χριστοδουλάκης στο Συνέδριο του Ιδρύματος Friedrich-Ebert-Stiftung για την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη

0

Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκα στο Βερολίνο, προσκεκλημένος του Ιδρύματος Friedrich-Ebert-Stiftung μαζί με συναδέλφους του βουλευτές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος από ολόκληρη την Ευρώπη, βρέθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Αν. Αττικής Μανώλης Χριστοδουλάκης, στο forum του FES για την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη: «Strategies against the Far Right».

Εκεί συζήτησαν γύρω από υπαρκτά παραδείγματα σε χώρες της Ευρώπης, για τις στρατηγικές που μπορούν να εξαλείψουν τη ρητορική μίσους αλλά και τα αιτία που δίνουν χώρο στις ακραίες φωνές και στον λαϊκισμό.
Οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου, βέβαια,  είναι πρόκληση για μια Ευρώπη συμπεριληπτική, με αλληλεγγύη και σεβασμό στη διαφορετικότητα, εθνική, θρησκευτική, κοινωνική ή οποιασδήποτε άλλης μορφής.
Αλλά είναι πρόκληση και για κάτι ακόμα. Να μπορέσουν να απαντήσουν  όχι μόνο στις «αφορμές» αλλά και στις πραγματικές αιτίες της ανόδου της Ακροδεξιάς. Στη διεύρυνση των ανισοτήτων στην Ευρώπη, στην υπαναχώρηση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής πολιτικής, αλλά και στο αίσθημα ανασφάλειας των λαών της Ένωσης μετά από τις πολυσύνθετες κρίσεις που έχουμε περάσει.
Η Ελλάδα έζησε σε βάθος τις συνέπειες του μισαλλόδοξου αντιπολιτικού λόγου, με τον κίνδυνο της ανάκαμψης του να είναι πάντα υπαρκτός.
Το ΠΑΣΟΚ και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές οφείλουν και θα είναι μπροστάρηδες και σε αυτήν τη μάχη. Με την πολιτική και τις προτάσεις μας στο προσκήνιο, με το θάρρος και την αυτοπεποίθηση των ιδεών μας.
όνο με αυτές πηγαίνουν οι κοινωνίες μας μπροστά. Ενωμένες και για όλους.

Share.

Comments are closed.