Εντυπωσιακή τοιχογραφία του Φρίξου και της Έλλης που ανακαλύφθηκε στην Πομπηία [Βίντεο]

0

Εντυπωσιακές τοιχογραφίες που, μεταξύ άλλων, εικονίζουν μια συγκινητική σκηνή της ελληνικής μυθολογίας, ανακαλύφθηκαν στην Πομπηία, ανακοίνωσε η διεύθυνση του περίφημου αρχαιολογικού χώρου, που βρίσκεται κοντά στη Νάπολη, στη νότια Ιταλία.
Κατά τη διάρκεια έργων αποκατάστασης και ανασκαφών ήρθαν στο φως «νωπογραφίες σημαντικής αξίας», μέσα και γύρω από την Οικία της της Λήδας και του Κύκνου, ενός από τα κτίρια της αρχαίας Πομπηίας που καταστράφηκε και θάφτηκε στην τέφρα όταν εξερράγη ο Βεζούβιος, το 79 μ.Χ.
Η εντυπωσιακότερη τοιχογραφία είναι αναμφίβολα αυτή που εικονίζει τον Φρίξο και τη δίδυμη αδελφή του, την Έλλη, ενώ φεύγουν πάνω στο χρυσόμμαλο κριάρι για να γλιτώσουν από τη μητριά τους, την Ινώ. Ο Φρίξος, κρατώντας σφιχτά το αφηνιασμένο ζώο, παρακολουθεί, αδυνατώντας να επέμβει, την πτώση της αδελφής του στη θάλασσα που πήρε το όνομά της.


«Η ιστορία επαναλήφθηκε», δήλωσε ο Γκάμπριελ Ζούχτριγκελ, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας, καθώς έκανε ενημέρωση για τις ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες.
«Είναι μια όμορφη τοιχογραφία σε εξαιρετική κατάσταση συντήρησης.
Ο μύθος του Φρίξου και της Έλλης είναι ευρέως διαδεδομένος στην Πομπηία αλλά είναι επίσης επίκαιρος.
Είναι δύο πρόσφυγες στη θάλασσα, ένας αδερφός και μια αδερφή, που αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή επειδή η θετή μητέρα τους θέλει να τους ξεφορτωθεί και το κάνει με εξαπάτηση και διαφθορά
», δήλωσε

Στην τοιχογραφία το πρόσωπό της καλύπτεται από κύματα, κοντεύει να πνιγεί και απλώνει το χέρι της στον αδερφό της. Μοιάζει με καδραρισμένο πίνακα σε έναν χρυσοκίτρινο τοίχο, διακοσμημένο με περίτεχνα μοτίβα.
«Είναι ένα όμορφο έργο για τα χρώματα, τη ζωντάνια και την εκτέλεσή του.
Ελπίζουμε να κάνουμε σύντομα αυτά τα δύο ή τρία σπίτια προσβάσιμα (στο κοινό).»


Οι άλλες τοιχογραφίες εικονίζουν νεκρές φύσεις και πορτρέτα γυναικών.
Οι ανασκαφές συνεχίζονται στην Οικία της Λήδας και του Κύκνου, με στόχο να αποκατασταθεί το αρχικό σχέδιό του και να συλλεχθούν αρκετές πληροφορίες για να προσδιοριστούν τα κύρια δωμάτια δύο άλλων κατοικιών που βρίσκονται στα νότια και τα βόρεια αυτού του σπιτιού. Καθαρίζονται επίσης οι τοιχογραφίες από την ηφαιστειακή τέφρα, προτού να ξεκινήσει η διαδικασία συντήρησης και αποκατάστασής τους.
Η ηφαιστειακή τέφρα που εκτοξεύτηκε πριν από 2.000 χρόνια από τον Βεζούβιο βοήθησε να διατηρηθεί σχεδόν ανέπαφη η πόλη, όπως και τα σώματα των περίπου 3.000 νεκρών της καταστροφής αυτής.
Η Πομπηία είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα τουριστικό αξιοθέατο της Ιταλίας, μετά το Κολοσσαίο. Καλύπτει μια έκταση περίπου 220 στρεμμάτων και το ένα τρίτο της παραμένει ακόμη θαμμένο στις στάχτες.

Με πληροφορίες από το Ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA

Share.

Comments are closed.