Στέφανος Παραστατίδης*: Αυτές είναι οι διαφορές μας για τα μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια από ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, ΚΚΕ & ΝΔ

0

Με ανάρτησή του στα social media ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Στέφανος Παραστατίδης, αναλύει μία προς μία τις διαφορές του κόμματός του, με Αυτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, της Νέας Αριστεράς του ΚΚΕ και της Νέας Δημοκρατίας, για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κυρίου Παραστατίδη
«Παύλος Μαρινάκης στον ΣΚΑΙ: «Αυτό είναι η τελευταία απόδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι όπως πιστεύανε και όπως μας έλεγαν -και όπως κι εμείς θέλαμε- επιτέλους μια αξιόπιστη αντιπολίτευση για τον τόπο, μια σοβαρή εναλλακτική του προοδευτικού χώρου, αλλά είναι μια από τα ίδια.»

Απάντηση: Ο κος Μαρινάκης προσπαθεί, με επιχειρήματα ΔΑΠίτη, να πείσει την κοινή γνώμη ότι το ΠΑΣΟΚ λέει τα ίδια με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά ή το ΚΚΕ. Για να δούμε όμως τι πραγματικά ισχύει στο θέμα των πανεπιστημίων:
Το ΠΑΣΟΚ λέει ΟΧΙ στις απαγορεύσεις, ΝΑΙ στις ισχυρές ρυθμίσεις / οι υπόλοιποι λένε ΝΑΙ στις απαγορεύσεις.
Το ΠΑΣΟΚ έχει τεκμηριωμένη πρόταση-πλαίσιο, στη βάση του Σκανδιναβικού Παραδείγματος / Οι υπόλοιποι, ΟΧΙ.
Το ΠΑΣΟΚ λέει ΝΑΙ σε αναθεώρηση του Συντάγματος που θα επιτρέπει την ίδρυση αυστηρά μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων/ οι υπόλοιποι λένε ΟΧΙ.
Το ΠΑΣΟΚ λέει ΝΑΙ σε *πραγματικά* μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια με ακαδημαϊκά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια / οι υπόλοιποι λένε ΟΧΙ.

Σαφές; Κέρματα το κάναμε, δεν μπορούμε να βοηθήσουμε παραπάνω.

Πάμε τώρα στη ΝΔ:
Το ΠΑΣΟΚ έχει ως προγραμματική θέση το ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο και την ίδρυση μη κρατικών -μη κερδοσκοπικών με τους όρους που έχει θέσει / Η ΝΔ έχει ως προγραμματική θέση την ίδρυση ιδιωτικών κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.
Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει σε ισχυρά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια που θα προάγουν την έρευνα / η ΝΔ επενδύει σε παραρτήματα και (καμουφλαρισμένα) φρανσάιζ.
Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι οι αλλαγές στην παιδεία θα πρέπει να γίνουν στη συζήτηση για το Σύνταγμα, κατοχυρώνοντας έτσι τον θεσμοθετημένο διάλογο και διασφαλίζοντας τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις / η ΝΔ πιστεύει ότι μπορεί να το γράψει μόνη της, στα υπόγεια του υπουργείου, και εμείς σε παθητικό ρόλο να ψηφίζουμε ή να καταψηφίζουμε.
Εν κατακλείδι, το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι η Παιδεία είναι ένα ποιοτικό δημόσιο αγαθό / η ΝΔ πιστεύει ότι είναι εμπόρευμα.
Ο κος Μαρινάκης θεωρεί ότι για να είναι κάποιος προοδευτικός, το κριτήριο είναι αν θα ψηφίσει ή όχι το νομοσχέδιο-γονατογράφημα της ΝΔ που προχωρά σε οικονομική και όχι εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Και όποιος δεν συμφωνεί είναι αναχρονιστής. Πρόκειται για τη γνωστή θεωρία περί του τέλους των ιδεών. Πως, δηλαδή, ο δρόμος είναι ένας και μοναδικός και δεν έχουμε άλλη επιλογή.
Όμως, για παράδειγμα, είναι άλλος ο εκπαιδευτικός δρόμος της Κύπρου ως φιλοσοφία και άλλος αυτός της Φινλανδίας. Και το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει ολοκληρωμένο πολιτικό περίγραμμα με την πρότασή του που αξιοποιεί ιδέες από το Σκανδιναβικό Παράδειγμα -οσονούπω έρχεται και λεπτομερώς.
Το ΠΑΣΟΚ θέλει μία παιδεία που θα βγάζει καλύτερους πολίτες / η ΝΔ θέλει μία παιδεία που θα βγάζει περισσότερα χρήματα.

Καθείς εφ’ ω ετάχθη

* Ο Στέφανος Παραστατίδης είναι πρώην Γραμματέας Οργανωτικού. Βουλευτής Κιλκίς και Υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Share.

Comments are closed.