Στέφανος Παραστατίδης*: Πανεπιστήμια – Ποιος πραγματικά παλινωδεί;

0

Η Νέα Δημοκρατία και ο καλολαδωμένος προπαγανδιστικός της μηχανισμός καταλογίζουν στο ΠΑΣΟΚ παλινωδία, επειδή δεν σπεύδει εκόν – άκoν να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια.

Ποιος όμως πραγματικά παλινωδεί;

Είναι ο Πρωθυπουργός που παλινωδεί, όταν στις προγραμματικές δηλώσεις του, -μόλις πριν 6 μήνες-, ζήτησε διάλογο και συναίνεση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και σήμερα αιφνιδιαστικά και μονομερώς επιχειρεί να το παρακάμψει.

Είναι η Νέα Δημοκρατία που παλινωδεί, όταν ενώ έχει ως ιδεολογική και προγραμματική θέση τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, η κυβέρνησή της επιχειρεί να μεταμφιέσει κερδοσκοπικά πανεπιστήμια συνδεδεμένα με επιχειρηματικά funds σε «μη κερδοσκοπικά παραρτήματα».

Είναι το υπουργείο Παιδείας που παλινωδεί, όταν αρχικά εξαγγέλλει πανεπιστήμια, μετά αναγγέλλει παραρτήματα και τελικά νομοθετεί κολλέγια, με μορφή franchise.

Αντίθετα, η δική μας θέση είναι διαχρονικά σταθερή και απόλυτα συνεπής.

Είμαστε κατά των απαγορεύσεων, αλλά υπέρ των αυστηρών ρυθμίσεων για την δυνατότητα ίδρυσης ΜΗ κερδοσκοπικών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ με ταυτόχρονη ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Στη βάση ενός νέου εθνικού σχεδιασμού του ενιαίου ακαδημαϊκού χάρτη με κοινό πλαίσιο λειτουργίας, αξιολόγησης και γεωγραφικής κατανομής συνολικά των δομών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρας μας.

Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης εισηγείται την ίδρυση όχι πανεπιστημίων, αλλά «παραρτημάτων» που στην ουσία είναι franchise κολλέγια, κερδοσκοπικών μητρικών ιδρυμάτων σε συνέργεια με επιχειρηματικά funds, αποκλειστικά για σχολές υψηλής ζήτησης και μόνο στην Αθήνα.

Παλινωδία, λοιπόν, θα ήταν να συνεργήσουμε στην επιχειρούμενη περαιτέρω υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

* Ο Στέφανος Παραστατίδης είναι πρώην Γραμματέας Οργανωτικού. Βουλευτής Κιλκίς και Υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Share.

Comments are closed.