Συνάντηση δημάρχου Αθηναίων Χάρης Δούκας με την εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ και τον καθηγητή Κάρλος Μορένο

0

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, συναντήθηκε με εκπροσώπους της Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Ο.Τ.Α. (ΠΟΕ-OTA) και συζήτησαν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση.
H εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας επισήμανε με έμφαση την υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών, τη στιγμή που πολλοί εργαζόμενοι αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης και που η κινητικότητα οδηγεί για μία ακόμη φορά στην αποστελέχωση των υπηρεσιών από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό. Όπως σημείωσε τα τεράστια κενά δεν μπορούν να καλυφθούν αφού η Κυβέρνηση δεν επιτρέπει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Ταυτόχρονα τόνισε πως η διάταξη Βορίδη για υποχρεωτικές εφέσεις και εξάντληση κάθε ένδικου μέσου έχει ως στόχο την πλήρη απαξίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και την εκχώρηση τους σε ιδιώτες εργολάβους. Καταληκτικά, τόνισε πως είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Ο Χάρης Δούκας υπογράμμισε: «Είχα σήμερα μία εποικοδομητική και ειλικρινή συζήτηση με τη διοίκηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για μια σειρά κρίσιμων αυτοδιοικητικών θεμάτων που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία των δήμων. Κοινή μας διαπίστωση ήταν ότι η έλλειψη μόνιμου προσωπικού υποβαθμίζει τις δημοτικές υπηρεσίες. Οι εργαζόμενοι δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό υπό αντίξοες συνθήκες για να φέρουν σε πέρας το έργο που τους έχει ανατεθεί. Η υποβάθμιση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, η στέρηση των αναγκαίων χρηματοδοτικών εργαλείων  και πόρων, το «ψαλίδισμα» αρμοδιοτήτων και η παντελής απουσία υποστήριξης των δημοτικών υπαλλήλων εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης πρέπει να σταματήσει».
Ο Δήμαρχος Αθηναίων και οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συνεργασία για την επίλυση όλων των κρίσιμων προβλημάτων και να προχωρήσουν στην ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση των παρεχόμενων δημοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Χάρης Δούκας: Στόχος να εφαρμόσουμε το μοντέλο της “πόλης των 15 λεπτών” σε γειτονιές της Αθήνας
Παράλληλα ο Δήμαρχος Αθηναίων συνάντησε χθες τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Κάρλος Μορένο, εμπνευστή της «πόλης των 15 λεπτών» δηλαδή μίας πόλης, όπου οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε όλες τις βασικές υπηρεσίες (υγεία, παιδεία, εκπαίδευση, πράσινο, ψυχαγωγία) μέσα σε 15 λεπτά, χρησιμοποιώντας τα πόδια ή το ποδήλατο.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα θέματα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, της πράσινης μετάβασης των πόλεων και της ελεύθερης πρόσβασης στον δημόσιο χώρο. Ο Κάρλος Μορένο και ο Δήμαρχος Αθηναίων συμφώνησαν να συγκροτηθούν κοινές ομάδες εργασίες προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες ολιστικών παρεμβάσεων σε πιλοτικό επίπεδο, σε επιλεγμένα σημεία της Αθήνας, σε συνεργασία με το δίκτυο C40.

Share.

Comments are closed.