Η εκδήλωση του Ιδρύματος Α. Παπανδρέου, στην Πάτρα, με Χάρη Δούκα και Γιώργο Παπανδρέου [Φωτο]

0

Ημερίδα με θέμα, «Η συμμετοχή του πολίτη στις νέες προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης», πραγματοποίησε χθες στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας, στην πλατεία Γεωργίου Α’, το ίδρυμα, «Ανδρέας Παπανδρέου».
Κεντρικός ομιλητής στην ανοιχτή συζήτηση με αυτοδιοικητικούς ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δουκας. Την εκδήλωση προλόγισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Ιδρύματος Α. Παπανδρέου, Γιώργος Α. Παπανδρέου.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο ευρωβουλευτής, Νίκος Παπανδρέου, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ,  Ανδρέας Σπυρόπουλος, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Χριστίνα Σταρακά, ιστορικό στέλεχος, Γιάννης Κουτσούκος καθώς και ο πρώην Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Αποστόλης Κατσιφάρας.
Επίσης, το παρών έδωσαν πολλοί Δήμαρχοι του νομού Αχαΐας, πλην του Δημάρχου Πατραίων.

Γιώργος Παπανδρέου: Η Δημοκρατία απειλείται
Ο Γιώργος Παπανδρέου, υπογράμμισε ότι «αναδεικνύεται πως το μεγάλο πολιτικό δίλλημα της εποχής μας είναι το ζήτημα της Δημοκρατίας, δηλαδή, αν μπροστά στις μεγάλες αλλαγές της εποχής μας, της κλιματικής αλλαγής, της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, όπως πρόσφατα της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και των γεωπολιτικών αλλαγών, θα έχει λόγο ο πολίτης».
Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Γιώργου Παπανδρέου
«Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητές Φίλες, Αγαπητοί Φίλοι,
Καλωσορίζω όλους σας στη σημερινή εκδήλωση.
Καλωσορίζω τον Δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, όπως και τον Γραμματέα του Κινήματος, Ανδρέα Σπυρόπουλο και βέβαια, τον Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου και Ευρωβουλευτή, Νίκο Παπανδρέου, εδώ στην Πάτρα.
Τελευταία φορά που είχαμε τον Χάρη Δούκα εδώ, πραγματεύτηκε με την ομιλία του το μεγάλο θέμα της “Ενεργειακής Δημοκρατίας”.
Και αναδεικνύεται ότι το μεγάλο πολιτικό δίλλημα της εποχής μας είναι το ζήτημα της Δημοκρατίας.
Να το πούμε πιο απλά.
Αν, μπροστά στις μεγάλες αλλαγές της εποχής μας, της κλιματικής αλλαγής, της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, όπως πρόσφατα της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και των γεωπολιτικών αλλαγών, θα έχει λόγο ο πολίτης.
Αν θα διασφαλίσει συλλογικά τη σωστή αξιοποίηση όλων των πόρων, γνώσεων και τεχνολογιών.
Αξιοποίηση για το κοινό καλό, για το συμφέρον των πολιτών. 
Για τον τομέα της ιατρικής και της υγείας, για καλύτερες συγκοινωνίες, για πιο ανθεκτικές κατασκευές, για ποιοτική γεωργία, για την καλύτερη πρόσβαση στις γνώσεις και τελικά, για την ευζωία ή όπως θα έλεγαν οι αρχαίοι προγονοί μας για την ευδαιμονία.  
Αν σε αυτή τη μετάβαση σε μια βιώσιμη πράσινη κοινωνία θα κληθεί ο πολίτης να συνδιαμορφώσει την πορεία της χώρας του και του μέλλοντος του.
Αν είναι στο επίκεντρο ο πολίτης.
Αλλιώς, ο πολίτης θα μείνει στο περιθώριο της ιστορίας.
Θα αποτελέσει μόνο αντικείμενο εκμετάλλευσης.
Όπου πλούτος, γνώση και εξουσία, ολοένα και περισσότερο, θα συγκεντρώνεται σε χέρια λίγων, σε παλιά ή νέα κατεστημένα. 
Όπου η τεχνολογία θα αξιοποιείται για πιο καταστρεπτικούς πολέμους, για την παρακολούθηση του καθενός μας, ή το μανιπουλάρισμα της κοινής γνώμης, δημιουργώντας και ισχυρότερες μορφές εξάρτησης – αντί της απελευθέρωσης – του πολίτη.
Όπου τελικά, ο πολίτης θα επαιτεί για την επιβίωση του – όπως με τα λεγόμενα pass!
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το θέμα το οποίο θα εξετάσει ο Δήμαρχος.
«Η συμμετοχή του πολίτη στις νέες προκλήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», που βέβαια, μια πλευρά του είναι και η ενεργειακή δημοκρατία – θέμα που γνωρίζει πολύ καλά ο Χάρης Δούκας.
Η αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης, αποτελεί κρίσιμη και καθοριστική παράμετρο για την υπεράσπιση και την εμβάθυνση της Δημοκρατίας.
Γιατί η δημοκρατία συμβάλλει καθοριστικά στον καλύτερο έλεγχο της εξουσίας.
Και ο έλεγχος με τη σειρά του στη διαφάνεια, στη μη κατασπατάληση των πόρων, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της οικονομικής θέσης των πολιτών – και κύρια των μη προνομιούχων, καθώς και την διασφάλιση αναπτυξιακών προοπτικών κάθε περιφέρειας.
Και όλα αυτά δεν αποτελούν αναζητήσεις και θεωρίες.
Έχουν και άμεσες επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο του πολίτη.
Σκεφτείτε, πώς η ενεργειακή δημοκρατία θα μπορούσε να περιορίσει την ενεργειακή φτώχεια. Σκεφτείτε, πόσο πιο αποδοτικό θα ήταν αντί να επιδοτήσουμε τους μεγάλους παίκτες της ενεργειακής αγοράς (τους ολιγάρχες του τόπου δηλαδή) με δις ευρώ, να είχαμε χρησιμοποιήσει τους πόρους αυτούς για την ενίσχυση των πραγματικών ενεργειακών κοινοτήτων ή ακόμα και των ενεργειακών αδύναμων οικονομικά πολιτών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να είναι ενεργειακά αυτόνομοι.
Σκεφτείτε, αν είχαμε συζητήσει ως κοινωνία τη διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης πόσο πιο αποδοτικοί θα ήταν και πόσο περισσότερο θα συνεισέφεραν στην τοπική ανάπτυξη.
Σκεφτείτε, αν κατανέμονταν οι πόροι άμεσα και ανταποδοτικά στην αυτοδιοίκηση πόσο πιο αποτελεσματικές θα ήταν οι παρεμβάσεις των φορέων της και πόσο πιο εφικτή θα ήταν η προώθηση έργων και πολιτικών ως αποτέλεσμα διαβούλευσης στην τοπική κοινωνία, γνωρίζοντας και το κόστος της παρέμβασης.
Ένα σημερινό παράδειγμα είναι οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Κατά πόσο υπήρξε ουσιαστική διαβούλευση με τον αγροτικό πληθυσμό στην Ευρώπη για τις νέες πολιτικές. 
Ακόμα χειρότερα στην Ελλάδα, δεν υπήρξε διαβούλευση αλλά δεν υπάρχει και καμμία στρατηγική για τον πρωτοβάθμιο τομέα παραγωγής, τους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Άρα και καμμία μέριμνα για την επιβίωση τους, το μέλλον τους, την μετάβασή τους σε έναν τομέα δυναμικό, κερδοφόρο, πράσινο –  για το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι και πρωτοπόρα.
Γι’ αυτό, για όλους εμάς, η ανάγκη να εμβαθύνουμε τη Δημοκρατία, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
Το μείζον διακύβευμα της εποχής μας.
Καθώς η Δημοκρατία απειλείται.
Δέχεται καθημερινά πλήγματα.
Από την αμφισβήτηση των θεσμών, δυστυχώς σήμερα και από την ίδια την εξουσία, με την υπονόμευση της ανεξαρτησίας των Μέσων Ενημέρωσης, τις παρακολουθήσεις, αλλά και το έλλειμμα διαφάνειας, από τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, μέχρι και την αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αλλά μήπως και οι ανισότητες, που καθημερινά διευρύνονται, με την παράλληλη υπονόμευση των δημόσιων αγαθών – της παιδείας και της υγείας – δεν οδηγούν στο περιθώριο όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας μας;
Δεν είναι αυτά ζητήματα Δημοκρατίας;
Ή μήπως η ακρίβεια στην αγορά της ενέργειας, των τροφίμων και των άλλων βασικών καταναλωτικών αγαθών, δεν είναι ζήτημα Δημοκρατίας;
Από την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε και την τροφή μας, τους θεσμούς που διαμορφώνουν την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, μέχρι και τη λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.
Η καθημερινότητα μας είναι άρρηκτα συνδεμένη με την ποιότητα της δημοκρατίας μας.
Αλλά για την αντιμετώπιση όλων αυτών των καθημερινών προβλημάτων, απαιτείται η πολι τική βούληση μιας κυβέρνησης που θα σκέφτεται ανεξάρτητα από τα μεγάλα πελατειακά συμφέροντα, σκύβοντας πάνω στο πρόβλημα του πολίτη.
Αλλά και δράση ενεργή δράση από όλους εμάς, τους πολίτες. 
Με τη συμμετοχή μας. Τη φωνή μας.
Ώστε να εμπεδώνεται το κράτος δικαίου και όχι το δίκιο του ισχυρού.
Βασική παράμετρος για να εμπεδωθεί και κλίμα νέας εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτεία.
Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και Φίλοι από τον χώρο της αυτοδιοίκησης,
Είναι γνωστές οι θέσεις της παράταξής μας και του ΠΑΣΟΚ διαχρονικά. Θέσεις που τις υπηρέτησε με συνέπεια αλλά και με πρωτοπόρες και καινοτόμες νομοθετικές παρεμβάσεις.
Και σήμερα όμως, χρειαζόμαστε ίσως περισσότερο από ποτέ,
Αποκέντρωση παντού.
Κράτος στρατηγείο για τη χάραξη των εθνικών πολιτικών,
Περιφέρειες μικρές κυβερνήσεις που ενισχύονται με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και πόρων και χαράσσουν αναπτυξιακή πολιτική,
Πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση ενισχυμένη με δικούς της πόρους και πολλές εκτελεστικές αρμοδιότητες.
Αλλά και ενίσχυση των συμμετοχικών θεσμών.
Υιοθέτηση μορφών συμμετοχικής, αλλά και όπου χρειάζεται, άμεσης Δημοκρατίας, με στόχο τον εμπλουτισμό του αντιπροσωπευτικού συστήματος, όπως για παράδειγμα,
Ηλεκτρονική διαβούλευση πριν τη λήψη των αποφάσεων,
Συμβούλια πολιτών,
Διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων.
Με τη θεσμοθέτηση γενναίας εσωτερικής ενδοδημοτικής και ενδοπεριφερειακής Αποκέντρωσης, για να ενδυναμωθούν με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και πόρους, τόσο οι Δημοτικές όσο και οι Περιφερειακές Ενότητες.
Κυρίες και κύριοι,
Η αυτοδιοίκηση και μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, υπερασπιζόμενη δικαιώματα και ελευθερίες, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες στον πολίτη, οδηγώντας και το κράτος στην υπέρβαση της συμβατικής και ψηφιακής γραφειοκρατίας.
Συνεισφέροντας όμως και από τη μεριά της στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης προοδευτικής αντζέντας που έχει ανάγκη η κοινωνία μας.
Και οι επόμενες γενιές.
Σήμερα επιθυμούμε η εκδήλωση αυτή να συμβάλει σε ένα δημιουργικό διάλογο αναγκαίο για τη διαμόρφωση μιας αξιόπιστης Αυτοδιοίκησης, που να έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και να μεριμνά για τις προκλήσεις του μέλλοντός του.
Μιας αντζέντας που είναι υποχρέωσή μας να επεξεργαζόμαστε διαρκώς, με πυξίδα τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των κοινωνιών, μπροστά στις προκλήσεις του μέλλοντος.
Ευχόμαστε τα καλύτερα στον νέο δήμαρχο Αθηναίων, κάθε επιτυχία, για το καλό του τόπου.
Σας ευχαριστώ

Χάρης Δούκας: Οι αποφάσεις της κυβέρνησης κάνουν τους Δήμους φτωχότερους
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας τόνισε ότι «ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια διπλή πρόκληση, την σημαντικότερη στα χρόνια της μεταπολίτευσης» και συνέχισε:
«Μια πρόκληση που πρέπει να κερδίσουμε, για να μπορούν οι πολίτες, να αποκτήσουν και πάλι το δικαίωμα στην πόλη, να αποκτήσουν λόγο για τη ζωή τους και το δικαίωμα να συν-αποφασίζουν, με τους αιρετούς στους δήμους.
Η πρώτη πρόκληση είναι να ξαναχτίσουμε τι σχέση μας, των αιρετών με τους πολίτες, αλλά και των αιρετών με την κεντρική διοίκηση.
Η δεύτερη πρόκληση είναι να καταφέρουμε όλοι μαζί, να επανασχεδιάσουμε τις πόλεις, σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον των πρωτόγνωρων απειλών
».

Όμως, όπως σημείωσε, «οι συνθήκες είναι δυσοίωνες» και πρόσθεσε:
«Η σχέση αυτοδιοίκησης με τους πολίτες φαίνεται να έχει διαταραχθεί. Στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου η αποχή κατέγραψε ρεκόρ αγγίζοντας το 60%.
Η κεντρική διοίκηση δίνει ρεσιτάλ συγκεντρωτισμού, αποδυναμώνοντας τους δήμους και απαξιώνοντας τον ρόλο των αιρετών και εν τέλει τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών.
Οι πόλεις μας ανοχύρωτες, δοκιμάζονται σκληρά, με τίμημα ανθρώπινες ζωές. Συγκεκριμένα, 28 συνάνθρωποι μας έχασαν φέτος το καλοκαίρι τη ζωή τους στις φωτιές, και άλλοι 17 στις πλημμύρες».
Στην συνέχεια, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι «υποδέχθηκε τις νέες δημοτικές αρχές με ένα μπαράζ αποφάσεων, που κάνει τους δήμους φτωχότερους, επιβαρύνει τους δημοτικούς προϋπολογισμούς με 240 εκατομμύρια ευρώ για τα τέλη ταφής απορριμμάτων, πέταξε τους δήμους από την εταιρεία που θα διαχειρίζεται μεγάλα έργα στις πόλεις, ενώ αποκλείστηκαν από την διαχείριση μεγάλων θεμάτων, όπως είναι η εκμετάλλευση των αιγιαλών και η διευθέτηση των αυθαιρέτων».
Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «γίνονται ολοταχώς βήματα προς τα πίσω, προς το αποτυχημένο μοντέλο του αναποτελεσματικού, συγκεντρωτικού κράτους».
Κατόπιν, ο Χάρης Δούκας αναφέρθηκε στις επικείμενες εκλογές της ΚΕΔΕ, τονίζοντας ότι «επιδιώκουμε την μεγάλη ανατροπή και δίνουμε την μάχη για αλλαγή γραμμή πλεύσης, διότι είναι μια μάχη για τους πολίτες και για την Δημοκρατία, για το δικαίωμα των πολιτών στις πόλεις τους, για να μην παίρνονται οι αποφάσεις για την ζωή τους, ελέω υπουργού».

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι «η εκπροσώπηση των αιρετών στην ΚΕΔΕ δεν μπορεί να αποφασίζεται στα υπόγεια του Μαξίμου, δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα συναλλαγής» και συμπλήρωσε: «Κομματικό χρίσμα για τον επικεφαλής της ΚΕΔΕ, σημαίνει επιταγή που πρέπει να εξαργυρωθεί. Δεν προδιαγράφει ισχυρή φωνή διεκδίκησης, υπεύθυνο συνομιλητή και συνεργάτη με την κεντρική διοίκηση».
Ακόμη, άσκησε κριτική στον σημερινό πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Λάζαρο Κυρίζογλου, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων: «Κατάφερε μήπως να παίρνουν υπόψη τους οι κυβερνώντες τις προτάσεις της αυτοδιοίκησης, υιοθέτησαν τα αιτήματα της; Πολυδιαφημίζει την μακράν εμπειρία του στον θεσμό. Μα είναι μια πορεία που ταυτίζεται με αποδυνάμωση του θεσμού.
Και αναρωτιέμαι, έχουμε να περιμένουμε κάτι διαφορετικό, κάτι καλύτερο»;
Στην συνέχεια, επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση, αναφέροντας ότι «το επιτελικό κράτος του Μαξίμου, φοβάμαι ότι δεν αντέχει ισχυρούς αποκεντρωμένους θεσμούς» και πρόσθεσε: «Άλλωστε απέδειξε με πολλές αφορμές, ότι η Δημοκρατία, οι συμμετοχικοί θεσμοί, το κράτος δικαίου δεν είναι τα ισχυρά του χαρτιά. Όμως η αυτοδιοίκηση από την φύση της είναι ο θεσμός που ακριβώς γιατί βρίσκεται κοντά στον πολίτη μπορεί να συνδιαμορφώνει, να συναποφασίζει με τους πολίτες και να δρομολογεί λύσεις».
Επίσης, όπως τόνισε, «αυτή την αυτοδιοίκηση είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε, με την συμμετοχή μου στις εκλογές της ΚΕΔΕ», επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι «δίνουμε αυτό τον αγώνα μαζί με δημάρχους απ’ όλη την Ελλάδα, που ανεξαρτήτως κομμάτων και χρωμάτων, είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν ισχυρούς – θεσμικά και οικονομικά – δήμους, παρόντες στην ψηφιακή εποχή, ευαίσθητους στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, δίπλα τους δημότες».

Δείτε Φωτογραφικό Υλικό του www.fourtounis.gr από την εκδήλωση

Share.

Comments are closed.