Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον στόχων που συνδέονται με το Ιράν

0

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων την Παρασκευή στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον περισσότερων από 85 στόχων που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζει, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός, μετά από μια θανατηφόρα επίθεση στην Ιορδανία κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν περίπου άλλοι σαράντα.

Τα χτυπήματα πιστεύεται ότι είναι τα πρώτα σε μια πολυεπίπεδη απάντηση της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την επίθεση που δέχτηκαν οι αμερικανικές δυνάμεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ιορδανία το περασμένο Σαββατοκύριακο που πραγματοποιήθηκε από μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Αν και τα πλήγματα των ΗΠΑ δεν στόχευσαν καμία τοποθεσία στο εσωτερικό του Ιράν, είναι πιθανό να αυξήσουν την ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή εν μέσω διευρυνόμενων επιπτώσεων από τον πόλεμο του Ισραήλ με τους παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς στη Γάζα που διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες .

Ο αμερικανικός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τα πλήγματα έπληξαν στόχους, συμπεριλαμβανομένων κέντρων διοίκησης και ελέγχου, ρουκετών, πυραύλων και εγκαταστάσεων αποθήκευσης drone, καθώς και εγκαταστάσεις εφοδιαστικής αλυσίδας και πυρομαχικών.

Τα πλήγματα έπληξαν περισσότερους από 85 στόχους σε επτά τοποθεσίες, τέσσερις στη Συρία και τρεις στο Ιράκ, και περιελάμβαναν τη χρήση βομβαρδιστικών μεγάλης εμβέλειας Β-1 που πέταξαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο στρατός.

Στόχος είναι η δύναμη Quds – ο κατασκοπευτικός και παραστρατιωτικός βραχίονα του IRGC που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη συμμαχική πολιτοφυλακή του σε όλη τη Μέση Ανατολή, από τον Λίβανο μέχρι το Ιράκ και την Υεμένη έως τη Συρία.

Ο Αμερικανός Αντιστράτηγος Ντάγκλας Σιμς, ο διευθυντής του Κοινού Επιτελείου, είπε ότι φαινόταν ότι τα χτυπήματα ήταν επιτυχή, προκαλώντας μεγάλες δευτερεύουσες εκρήξεις καθώς οι βομβαρδισμοί έπληξαν μαχητικά όπλα, αν και δεν ήταν σαφές εάν σκοτώθηκαν μαχητές.

Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Παρασκευή ότι η αμερικανική επίθεση σε τοποθεσίες στις περιοχές της ερήμου και στα σύνορα Συρίας-Ιράκ είχε ως αποτέλεσμα έξι φιλοϊρανοί μαχητές να σκοτωθούν και αρκετοί να τραυματιστούν

Υπενθυμίζεται ότι η επίθεση που δέχτηκαν οι αμερικανικές δυνάμεις στην Ιορδανία ήταν η πρώτη θανατηφόρα επίθεση από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτίμησαν ότι το drone που σκότωσε τους τρεις στρατιώτες και τραυμάτισε περισσότερους από 40 άλλους ανθρώπους ήταν κατασκευασμένο από το Ιράν.

«Η απάντησή μας ξεκίνησε σήμερα. Θα συνεχιστεί σε στιγμές και μέρη που θα επιλέξουμε», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωση. Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Πρόεδρος Μπάιντεν και μέλη του Πενταγώνου είχαν παρευρεθεί στην αεροπορική βάση του Ντόβερ στο Ντελαγουέαρ για να υποδεχτούν τις σορούς των νεκρών στρατιωτών.

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είπε ότι ο Μπάιντεν είχε κατευθύνει πρόσθετη δράση κατά του IRGC και όσων συνδέονται με αυτόν.
«Αυτή είναι η αρχή της απάντησής μας», είπε ο Όστιν.

Πάντως το Πεντάγωνο τονίζει ότι δεν θέλει πόλεμο με το Ιράν και πιστεύει ότι ούτε η Τεχεράνη επιθυμεί πόλεμο, παρόλο που η πίεση των Ρεπουμπλικανών έχει αυξηθεί στον Μπάιντεν για να επιφέρει ένα πλήγμα απευθείας στο Ιράν.

«Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού, αλλά ο πρόεδρος και εγώ δεν θα ανεχτούμε επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων», είπε ο Όστιν.

Πριν από τα αντίποινα την Παρασκευή, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι είπε ότι το Ιράν δεν θα ξεκινήσει πόλεμο, αλλά θα «απαντήσει σθεναρά» σε όποιον προσπαθήσει να το εκφοβίσει.

Share.

Comments are closed.