Βρυξέλλες: Ένταση έξω από το Ευρωκοινοβούλιο από τους αγρότες – Φωτιές και πέτρες κατά τη διάρκεια της Συνόδου [Φωτο – Βίντεο]

0

Χίλια τρακτέρ έχουν αποκλείσει σήμερα δρόμους στις Βρυξέλλες γύρω από το χώρο όπου πραγματοποιείται η έκτακτη σύνοδος κορυφής των «27», με φόντο τον θυμό του αγροτικού κόσμου για την ευρωπαϊκή πολιτική.


Παρά τη δέσμευσή τους για ειρηνική διαμαρτυρία, οι αγρότες άναψαν φωτιές σε σορούς από παλέτεςκορνάρουν, πετούν πέτρες και φωνάζουν συνθήματα έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Υπάρχουν επίσης αναφορές για αγρότες που πέταξαν αυγά στο κεντρικό κτίριο της Βουλής.


«Υπάρχουν χίλια τρακτέρ ή αγροτικά μηχανήματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι οι αγρότες που διαδηλώνουν προέρχονται κυρίως από το Βέλγιο.


Στους γύρω δρόμους υπάρχει μαζική αστυνομική παρουσία, η οποία προς ώρας δεν έχει χρειαστεί να επέμβει καθώς οι αγρότες έχουν καταφέρει να φθάσουν σε μια απόσταση 600 μέτρων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όχι όμως και στους γύρω δρόμους του κτηρίου όπου καταφθάνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες.


Οι αγρότες καταγγέλλουν μεταξύ άλλων «την ασυνέπεια των ευρωπαϊκών πολιτικών», τη συσσώρευση περίπλοκων περιβαλλοντικών κανόνων, τον αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό και τα χαμηλά εισοδήματά τους. Στην μεγάλης κλίμακας διαδήλωση των Βρυξελλών έχουν δηλώσει συμμετοχή αγροτικά σωματεία από την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία για να ενώσουν τις φωνές τους με αυτές των Βέλγων αγροτών.


Η Κομισιόν πρότεινε χθες να παραταθούν κατά ένα χρόνο οι εξαιρέσεις σε δασμούς που αφορούν σε αγροτικά ουκρανικά προϊόντα, όπως φρούτα και λαχανικά, θέτοντας ταυτόχρονα ένα είδους «φρένο» σε περίπτωση που παρατηρηθεί αλόγιστη εισαγωγή σε πουλερικά, αυγά και ζάχαρη. Ωστόσο, αυτό ήταν ένα μέτρο το οποίο δεν χαροποίησε ιδιαίτερα μια μερίδα κρατών μελών – μεταξύ των οποίων και η Γαλλία.

Share.

Comments are closed.